Comfortfood op z’n Italiaans
Ken je dat moment waarop je echt zin hebt in een lekkere warme kom goedgevulde soep?
Voor ons is dat vaak een kom warme tomatensoep. Maar dan wel eentje met een Italiaanse touch. Lekker vol van smaak, geurige kruiden en natuurlijk zachte gehaktballetjes met een vleugje Parmezaan. Deze Italiaanse tomatensoep met balletjes is echt perfect voor dat soort momenten.
Wat maakt het Italiaans?
Niet elke tomatensoep verdient het predicaat ‘Italiaans’. Wat deze variant dat dan wel maakt volgens ons? De gebruikte ingrediënten en het eenvoudige kookproces dat draait om pure smaken, precies zoals de Italianen het ook doen.
Denk aan rijpe tomaten, zongedroogde tomaatjes en natuurlijk de toevoeging van verse basilicum, knoflook en natuurlijk de Parmezaanse kaas in de soepballetjes. Samen zorgt dat voor die herkenbare mediterrane smaak die je meteen in Italiaanse sferen brengt.
De kracht van tomaten
Naast lekker, zijn tomaten ook nog eens gezond. Ze bevatten lycopeen, een antioxidant die beter wordt opgenomen wanneer je tomaten verwarmt. Lycopeen wordt in verband gebracht met allerlei gezondheidsvoordelen, van het ondersteunen van de huid tot het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. En met deze soep krijg je er meteen een flinke portie van binnen. Tel uit je winst.
Een klein trucje voor meer smaak
Na de eerste tien minuten beginnen we met het ontvellen van de tomaten: even kort in kokend water, daarna onder ijskoud water afspoelen en de schil trek je er zo af.
Het geeft de soep een mooi gladde textuur. Door naast verse tomaten ook zongedroogde toe te voegen, zorgt dat voor een rijkere en nog vollere smaak. Even zachtjes koken met een deksel op de pan, en dan pureren tot een zijdezachte soep.
De finishing touch
Wat deze soep extra vullend maakt zijn natuurlijk de gehaktballetjes. Wij mengen het gehakt met een beetje Parmezaanse kaas. Dat zorgt voor een hartige smaak zonder dat je er veel aan hoeft te doen. Laat de balletjes in de soep garen tot ze net gaar zijn, zo blijven ze heerlijk mals. En liever vegetarisch? Laat dan de balletjes simpelweg achterwege, deze tomatensoep is dan ook heerlijk!
Serveer Italiaanse tomatensoep met balletjes met een stuk stokbrood en een lepel crème fraîche. Heerlijk op een zomerse dag maar misschien nog wel lekkerder op de bank met de televisie aan en in de winter onder een dekentje. Eet smakelijk!
14 reacties
Vroeger maakte ik de Italiaanse soep van een pakje, nu kook ik haast elke dag 1 van jullie recepten. Met een hersentrauma is het voor mij de beste site om lekkere begrijpbare recepten te vinden en te maken. Een nieuwe therapie om de dag door te komen en mijn vrouw is er blij mee.
Heb deze vanmorgen gemaakt en hij is heerlijk!
Morgen ga ik de gekarameliseerde spruitjes maken en dinsdag de gevulde paprika’s…ja ik heb jullie site gevonden…helemaal mijn smaak….
Ik heb hem al gepromoot op mijn werk!!!
Heerlijke soep, samen gemaakt met Italiaans gevuld brood.
Ontvellen ging prima zoals beschreven.