Ayam semur
De meest bekende boemboe van Nederland denk ik: Ajam smoor. Of ayam semur zoals ze in Indonesië zeggen. Of gewoon ‘smoor’ zoals wij thuis zeggen. In elke supermarkt is ‘boemboe ajam smoor’ te koop. Een kant-en-klare pasta die je een beetje aanbakt en dan aanlengt met water. Eerlijk is eerlijk, er zitten beste goeie tussen. Maar hey, als je toch de tijd hebt om te ‘smoren’ (letterlijk: stoven in het Indonesisch), neem dan 10 minuten extra tijd en maak zelf een super lekkere boemboe (of probeer eens een van deze andere heerlijke boemboe’s). Daar kan geen pakje tegenop. Eet het met witte rijst en bijvoorbeeld sambal goreng boontjes of een ander Indisch groentegerecht zoals ketoprak. Het zuur past goed bij deze smoor. Uiteraard mag de atjar ketimoen of atjar tjampoer ook niet ontbreken.
68 reacties
Hoi Smaakmenutie, deze week heb ik voor 16 personen (!!) de smoor gemaakt. Het was een uitdaging, maar wat was ie goed gelukt. Echt een top recept! Alleen maar complimenten.
Hoi Renske, wat leuk om te horen dat de smoor zo goed is gelukt. En ook nog eens voor zo’n enorme groep ? Top!
Wat is het verschil tussen ajam smoor of kip ketjap?
Goedemorgen! Kan dit recept ook inplaats van drumsticks met gewone kipfilet ?
Hoi Sofie, Ja hoor dat kan zeker. Veel kook- en eetplezier! Groet, Erik- SmaakMenutie
Goedemorgen,
Gemaakt en was heerlijk.
Hoi Pierre, wat leuk om te horen. Fijn dat het in de smaak viel! Groet, Erik- SmaakMenutie
Ik heb geen gula djawa, wat kun je daar voor vervangen?
Hoi Luuk, je zou het dan eventueel kunnen vervangen door bruine basterdsuiker of gewone palmsuiker. Succes!
Hey! Als ik dit gerecht zou willen maken met kippendij filet, hoeveel gram zou ik dan moeten gebruiken ipv de 1k drumsticks. Omdat hier natuurlijk geen bot in zit.
Mvg
Jesse
Hoi Jesse, je kan een kilo gebruiken net zoals de drumsticks. Maar minder mag ook, je hebt dan alleen wat meer vocht van de smoor. Groetjes, Erik- SmaakMenutie
Heerlijk!
Heee,
Ik ben nu bezig met je recept maar op een of andere manier is ie niet zo donker en ‘rijk’ als die van jou… Enig idee hoe ik dit oplos? 🙂
Hoi Nicky, misschien wat extra ketjap toevoegen? 🙂
Gerecht is net klaar? Jammer dat er geen geur internet bestaat. Het is voor morgen maar krijg nu al trek!!!!
dan wordt het waarschijnlijk wel wat droger, maar niet minder lekker hoor 🙂
Ik ga vandaag dit recept in de slowcooker maken. Kom ik thuis geurt het hele huis en is mijn maaltijd klaar!
Lekker Geraldina! Viel het in de smaak? 🙂
Jullie recept voor Surinaamse roti vinden wij heel erg lekker dus toen ik op zoek was naar een Indisch recept voor ajam smoor, hoefde ik niet lang te zoeken.
Net gemaakt, heerlijk!! Ook dit recept ga ik zeker vaker maken.
Makkelijk en erg lekker recept. Gemaakt voor de familie van mijn Indonesische vrouw die in Nederland op vakantie waren en bij ons kwamen eten. Erg lekker met atjar ketimoen (sorry een ander recept) en pandanrijst.
Fijn dat het bij je schoonfamilie uit Indonesië in de smaak viel, een groter compliment kunnen we niet krijgen. Leuk! Probeer onze atjar eens https://smaakmenutie.nl/atjar-ketimoen-maken/
Hai
Ik ben druk bezig met alles zover klaar te maken, hoeft er geen zout in dit gerecht?
Groet Rita
Lekker Rita! En nee hoor, er zitten voldoende kruiden in. Groet, Erik
Erg lekker gerecht! Wij zijn benieuwd of jullie voor de gerechten op website – en met name deze – een specifiek merk/type ketjap gebruiken.
Groetjes
Dankje Stan, leuk om te horen! Deze vraag krijgen we vaker en dat hebben we zeker. Wij gebruiken altijd Vanka Kawat (Kentel No1). Wat ons betreft de beste! Groet, Tim
Heerlijk gerecht. Bedankt voor het posten. Ik las op een andere site om een kipbouilion blokje toe te voegen.
Thanks Marcel! Wat ons betreft is een bouillonblokje niet nodig, er zitten genoeg kruiden in. Maar experimenteer vooral 🙂
Hoi,
Recept ziet er super uit! Ik wilde vragen als ik dit in de slowcooker doe ik dan alles in 1x in de slowcooker en hoelang moet die dan aanstaan?
Alvast bedankt!
Dankjewel voor het compliment Femke! Wij hebben helaas geen ervaring met de slowcooker, dus qua tijdsduur kunnen we je niet adviseren. Het lijkt ons wel dat alles in 1x erin kan 🙂 Succes!
Dit was echt zó ontzettend lekker en makkelijk te maken! Heerlijk met de atjar ketimoen, sajoer boontjes, kroepoek en witte rijst!
Leuk om te horen Nikky! Lekkere combi ook met de atjar en boontjes 🙂
Hallo,
Ik wil dit gerecht maken voor 6 personen.
Wat zijn dan de ingrediënten?
Hoi Nadine, dan zou ik alleen wat extra kip kopen (bij drumsticks bijvoorbeeld 1,5 kilo met bot) en wat extra vocht toevoegen met extra ketjap manis zodat het goed kan pruttelen. Let op dat het dan ook wat langer op staat! Succes!
Hey Guys
In heb gemaakt dit Smoor recept. FABULOUS ?
BEDANKT voor het recept.
Haha goed om te horen dat ons recept in de smaak viel Tom! En uiteraard graag gedaan 🙂
Hoi hoi,
Vandaag gemaakt, maar was te nat. Had ik iets anders kunnen doen? Voor 8 personen gemaakt en de ingrediënten x2 gedaan. Moest het vuur hoger? Deksel half op de pan? Ik weet het niet. Smaak was wel goed!
Gr. Anous
Hoi Anous, fijn dat het ondanks dat het nog wat nat was in de smaak viel! Aangezien je 2x zoveel vocht hebt gebruikt duurt het inkoken langer. Een oplossing is inderdaad het vuur net iets hoger en de deksel (eerder) van de pan halen om het geheel in te dikken.
Dit is echt een heerlijk recept. Vorige week voor het eerst gemaakt en vandaag staat hij weer op het menu. Lekker met boontjes rijst atjar en kroepoek.
Leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over ons recept Rob dat je ‘m in een week tijd 2 keer hebt gemaakt! 🙂 Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂
Wat ben ik blij met jullie site smaakmenutie, en dan vooral de indische gerechten. Super makkelijk te maken en overheerlijk.
Gisteravond genoten van deze ajam smoor met sambal goreng boontjes.
Dat vinden we heel leuk om te horen Annette! Dat is ook precies wat we voor ogen hebben met onze recepten 🙂 Fijn dat het in de smaak viel, lekkere combi de smoor met boontjes!
Ik maak deze al een tijdje, super succes. Heb dit keer het grootste deel van een kippenbouillontablet erbij gedaan en vond dat wel wat toevoegen.
Fijn dat het recept in de smaak viel Chris! Wij vinden een bouillonblokje niet nodig, maar voeg het vooral toe 🙂
Beste smaakmenutie,
Ik wil je recept graag gaan proberen, het is een interessant recept!
Wij (mijn oma) maakten het altijd met toevoeging van kruidnagels.
Die zie ik hier niet, maar wel een aantal andere ingr. die ik nooit eerder in smoor zag.
Ik ben benieuwd hoe dat gaat smaken..weet je zeker dat je die tjenkeh niet gewoon vergeten bent? haha… Ik dacht nl. dat die er altijd juist in hoort. naast pala dus. Maar men mag natuurlijk zelf weten wat men ergens in stopt.
Ik ga het vast proberen, want ik krijg mijn smoor nooit zo lekker als mijn oma vroeger, misschien hield zij stiekempjes wel een geheim ingrediënt achter bij het recept, haha.
Hallo Yda, wij doen het er niet in maar je kan het gerust toevoegen! We zijn benieuwd hoe je het vond 🙂
Ik heb ook een kruidnagel in het salamblaadje gestoken!
Nou heren wat was dit lekker heb het gemaakt in de slowcooker alles voorbereiden in de wok en daarna in de slowcooker 6á7 uur op low dit is een blijvertje we hebben genoten.
Als ik Chinese kool bij dit gerecht wil doen, zou ik die dan kunnen mee smoren of moet ik daar wat anders mee doen?
Daar zou ik wel wat anders mee doen Jessica! Lijkt mij niet heel lekker om het mee te smoren namelijk
Dit is weer een schot in de roos! We maken ajam smoor de laatste tijd 2 keer per maand. Lekker makkelijk in het weekend: ‘s middags op het vuur en sajoer of sambal goreng groente erbij. Net zoals de ajam boemboe bali en rendang klassieker in het gezin!
Mooizo Tim! Ja, wij kunnen er ook nooit genoeg van krijgen 🙂 En inderdaad makkelijk te maken, gewoon lekker laten sudderen. Goede combi ook met de boontjes!
Jullie recept voor Surinaamse roti vinden wij heel erg lekker dus toen ik op zoek was naar een Indisch recept voor ajam smoor, hoefde ik niet lang te zoeken.
Net gemaakt, heerlijk!! Ook dit recept ga ik zeker vaker maken.
Leuk Milou! Fijn dat onze roti en smoor in de smaak vielen 🙂
Vanmiddag al begonnen met de voorbereidingen en zojuist gegeten. Dit gaat elke week wel een keer op tafel komen. Dank jullie wel!
Wat leuk Ellen, fijn dat ons familierecept in de smaak viel 🙂
Dit is inmiddels mijn favoriete recept voor smoor geworden!😁 1000x dank!👍👍👍💖
Vandaag ga ik deze maken met vegetarische kip stukjes. Lijkt me heeerlijk! Dank voor al jullie top recepten
Is het ook mogelijk dit gerecht in te vriezen?
Jazeker!
Heel lekker en ook simpel gerecht om te bereiden !
Net gemaakt, wat een heerlijk recept.
👍
Vandaag gemaakt, heerlijk! Nadat ik jaren het recept van een tante gemaakt heb met veel kruidnagels, nootmuskaat en kaneel, eens wat anders willen proberen.
Zoals ik al had verwacht was dit recept heerlijk. Ik heb het gemaakt in de hoge drukpan omdat ik te laat was begonnen met het minimaal 1,5 uur te laten stoven. Binnen 3 kwartier waren de drumsticks super zacht en mals. Volgens mij had ik het ook gered in een half uurtje op deze manier. Een eetlepel allesbinder maakte de saus helemaal af. Bedankt voor het recept.
De lekkerste ajam smoor ooit! Goddelijk.
Mag het, als ik de smoor wat dikker wil hebben, het verdikken met maizena?
Ja hoor, dat kan! Maar je kan ook op het eind wat langer de deksel van de pan houden zodat het wat meer inkookt 🙂
Even checken, de kemirinoten moet je aanbakken voor gebruik. Hoe lang bakken jullie ze aan?
Alvast bedankt en deze gaan we zeker nog een keer maken.
Nee hoor, aanbakken is niet nodig. Je fruit de boemboe al 🙂