Onweerstaanbaar
Italiaanse geroosterde aardappeltjes uit de oven zijn een heerlijk bijgerecht dat eenvoudig te maken is en boordevol smaak zit. De combinatie van knapperige buitenkant en zachte binnenkant maakt ze onweerstaanbaar. Serveer ze lekker bij vlees- of visgerechten (en natuurlijk bij de barbecue) of kies voor een frisse salade!
Aardappelen en kruiden
Een voorwaarde voor perfecte Italiaanse geroosterde aardappeltjes ligt in de keuze van de aardappelen en het gebruik van verse kruiden. Wij kiezen voor gemak en gebruiken voorgegaarde krieltjes maar je kan natuurlijk ook ongekookte aardappelen gebruiken; kies dan wel voor vastkokende. Italiaanse kruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano zijn de basis voor de smaak. Naast natuurlijk de knoflook en de olijfolie. De olijfolie zorgt er bovendien voor dat de aardappeltjes mooi goudbruin roosteren.
Zelf schillen
Begin met het voorverwarmen van je (hetelucht)oven op 200°C. Mocht je kiezen om zelf je aardappelen te schillen (of laat de schil erom voor extra smaak en structuur), snijd ze dan in gelijke stukken, zodat ze gelijkmatig gaar worden. Kook ze kort in water met wat zout, zodat ze net iets zacht zijn – dit helpt om ze later knapperiger te maken in de oven. Droog ze goed af en meng ze met olijfolie, de geplette knoflook en de kruiden. Verdeel de aardappelen in de braadslede (maar een bakplaat kan natuurlijk ook). Zorg ervoor dat de aardappelen niet te dicht op elkaar liggen, zodat ze goed kunnen roosteren.
Roosteren
Plaats de braadslede in de voorverwarmde oven en laat de aardappelen ongeveer 30-40 minuten roosteren. Het is belangrijk om de aardappeltjes halverwege een keer om te draaien, zodat ze aan alle kanten mooi krokant worden. Controleer regelmatig of ze niet te donker worden en pas de tijd aan afhankelijk van je oven. Voor een extra krokante buitenkant kun je de aardappelen de laatste paar minuten onder de grill zetten.
Variaties en serveeropties
Je kunt de basis van dit recept naar smaak aanpassen. Voeg bijvoorbeeld vlak voor het serveren geraspte Parmezaanse kaas toe voor extra smaak. Geroosterde Italiaanse aardappeltjes passen natuurlijk perfect bij Italiaanse (stoof)vleesgerechten als ossobuco, guancia di vitello brasata, scaloppine al limone of kies voor een frisse salade. Ze kunnen ook, net als bijvoorbeeld Spaanse patatas bravas als snack dienen, eventueel met een dip van aioli of verse knoflooksaus.