Home Bijgerechten Risotto

Risotto

met zeekraal

door SmaakMenutie
Risotto met zeekraal

Rijst

Veel mensen denken dat het veel werk is om risotto te maken, maar dat valt reuze mee. Je moet er alleen even bij blijven en geregeld alles omscheppen, maar je staat zeker geen uren in de keuken. Sterker nog, deze risotto zet je binnen een half uurtje op tafel! Onze versie is gebaseerd op een, wat bewerkelijkere versie, van Sergio Herman. Maar ik denk dat die van ons net zo lekker is. Wist je trouwens dat risotto komt van het Italiaanse riso, wat rijst betekent? Risotto doet het altijd goed bij een lekker stukje verse vis. Wij eten het vaak met gegrilde tonijnsteak of met een vispakketje. Eet smakelijk!

Risotto met zeekraal

Risotto met zeekraal

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 29 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 180 g risotto rijst
  • 50 g zeekraal
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 150 ml witte wijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui (of sjalot)
  • 1 groentebouillon blokje

Zo maak je het

  • Maak 500 ml groentebouillon van 1 bouillonblokje en laat op laag vuur staan.
  • Snipper 1-2 sjalotten en 2 tenen knoflook. Smelt een klontje boter en fruit even kort aan in een ruime pan.
  • Voeg circa 180 g risotto rijst toe en fruit deze even al omscheppend op laag vuur even aan. Blus af met 150 ml witte wijn en schep het geheel geregeld om tot de wijn is opgenomen door de rijst.
  • Schenk nu stapsgewijs de bouillon bij de rijst tot al het vocht is opgenomen. Steeds blijven roeren. Dit proces duurt ongeveer 15-20 minuten.
  • Spoel de zeekraal grondig af met koud water en laat even uitlekken in een vergiet. Hak de zeekraal grof. Rasp ook alvast 30 g Parmezaanse kaas.
  • Voeg de zeekraal en Parmezaanse kaas toe aan de risotto, samen met een paar klontjes roomboter. Schep alles even goed om en laat nog enkele minuten met deksel op de pan staan. Af en toe even omscheppen.
  • Voeg naar smaak verse zwarte peper toe en serveer met extra Parmezaanse kaas.

Risotto ingrediëntenRisotto met zeekraal Risotto maken Risotto zeekraal

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

10 reacties

Regina 13 januari 2021 - 15:32

Hallo, ik wil het graag maken voor 4 pers. Moet ik dan alles het dubbele doen?
Wat is er lekker bij qua groente?
Behalve de zeekraal?

Reply
SmaakMenutie 18 maart 2021 - 10:19

Nee hoor Regina! Ik zou gewoon iets meer risotto rijst maken, de rest kan je gelijk houden. Het is al voor 2-3 personen namelijk. Qua groente zou je er asperges bij kunnen maken. Geniet ervan!

Reply
Ingrid 13 januari 2021 - 16:26

Hallo,
Ik wil dit recept graag maken voor 4 pers. Moet ik alles verdubbelen?
En wat voor groeten kan ik erbij doen?

Reply
SmaakMenutie 18 maart 2021 - 10:20

Hoi Ingrid, zie ons antwoord hierboven 🙂

Reply
Gerrie 17 maart 2021 - 20:00

Tim en Erik vanavond hebben we deze risotto gegeten. Leuke knipoog ervan gemaakt met een mooie moot verse tonijn op z’n Japans met zelfgemaakte teriyakisaus en Risotto met een knipoog naar Japans door een Dashi bouillon te maken met zeekraal door de risotto en ook ernaast als groente. Heerlijk wat een feestmaal. Dank jullie wel voor het aanzetten tot deze twist.

Reply
SmaakMenutie 18 maart 2021 - 08:59

Lekker Gerrie met verse tonijn en zeekraal, klinkt heerlijk! Fijn dat jullie ervan genoten hebben 🙂

Reply
Anne 7 juli 2021 - 07:16

Gemaakt met de zalm in citroen honing saus van jullie site. Geweldige combi. Ik wist niet dat ik zeekraal lekker zo vond 🙂

Reply
SmaakMenutie 7 juli 2021 - 10:13

Lekker de combinatie met zalm Anne! Ja, zeekraal is verassend lekker (en gezond!) 🙂

Reply
Yvon 21 december 2022 - 06:14

Is er eventueel een vervanger voor de zeekraal? Of kan ik de zeekraal ook weg laten?

Reply
SmaakMenutie 21 december 2022 - 10:50

Zeekraal is vrij specifiek dus lastig te vervangen Yvon, ik zou ‘m dan achterwege laten 🙂

Reply