Home Borrelhapjes en sausjes Patatas bravas

Patatas bravas

aardappelpartjes in pikante saus

door SmaakMenutie
Patatas bravas

Spaanse tapas

Op zoek naar een makkelijk en lekker aperitiefhapje? Zoek dan niet verder en maak eens deze heerlijke Spaanse tapas. Patatas bravas zijn gebakken of gefrituurde aardappelpartjes in een pikante rode saus (salsa brava). Brava betekent dan ook zoiets als pittig. Elke streek en stad in Spanje heeft zijn eigen bereidingswijze. En ook hierbinnen verschilt de receptuur per chef. De variaties zijn dan ook eindeloos. Eén ding is wel zeker, vele maken de saus aan met tomaten maar wij maken de échte salsa brava. En daar horen ze niet in thuis. De rode kleur komt namelijk van de gerookte paprikapoeder. Bovendien zijn patatas bravas zeer geschikt voor vegetariërs. Serveer naast de salsa brava met bijvoorbeeld aioli of verse knoflooksaus.

Patatas bravas

Patatas bravas

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 41 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 3 tenen knoflook
  • 1 kip bouillonblokje
  • 1 sjalot
  • 2 el bloem
  • 1 el gerookte (zoete) paprikapoeder
  • 1 el gerookte paprikapoeder hot
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Schil 1 kilo vastkokende aardappels en kook ze 20 minuten in een laagje gezouten water.
  • Snipper 1 grote sjalot en snijd 3 tenen knoflook fijn. Fruit aan in een flinke scheut olijfolie. Maak ondertussen 500 ml kip- of groentebouillon van 1 bouillonblokje.
  • Voeg 2 el bloem toe zodra de sjalot glazig is. Zet het vuur laag en gaar de bloem 2 minuten al omscheppend mee.
  • Voeg nu 1 el gerookte (Spaanse) paprikapoeder en 1 el gerookte paprikapoeder hot toe. Meng kort en grondig door het geheel.
  • Schenk nu in 2 á 3 etappes de kippenbouillon erbij en blijf geregeld roeren tot de saus mooi gebonden is. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Mix de saus met de staafmixer of met behulp van een blender glad. Laat de saus op laag vuur zacht pruttelend nog wat extra indikken.
  • Giet de aardappels af en snijd in (ongelijke) hapklare stukken. Verhit een laag zonnebloemolie in een wok of pan en frituur of bak de aardappelpartjes goudbruin.
  • Schenk een riante laag saus over de aardappels en serveer direct. Serveer met bijvoorbeeld aioli of knoflooksaus.

Patatas bravas receptSalsa bravaPatatas bravas sausPatatas bravasPatatas bravas receptPatatas brava

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

3 reacties

Herbert 14 mei 2023 - 22:00

Heerlijk gerecht maar de hoeveelheden voor de saus kloppen naar mijn idee niet. Een eetlepel van zowel de gerookte als de hot paprika is echt veel te veel. Die saus heb ik weggegooid en daarna nog een keer gemaakt met van beide een eetlepeltje. En dat smaakte hartstikke goed. En oh ja ik had de 500 ml bouillon gemaakt van 2 bouillonblokjes (1 groente en 1 kip).

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2023 - 10:39

In Spanje worden ze echt met deze hoeveelheden gemaakt. Wij vinden het op deze manier erg lekker, maar geef er vooral je eigen draai aan. Het verschilt ook nog wel eens per merk paprika kruiden hoe sterk ze zijn. Fijn dat ze uiteindelijk naar smaak waren Herbert 🙂

Reply
Bas 23 april 2024 - 18:21

vandaag gemaakt volgens het recept en inderdaad, te pittig (en wij zijn pittig eten wel gewend) 🙂 volgende keer maar een keer maken met iets minder van de pittige paprikapoeder en ik wat meer knoflook. Verder, toppie!

Reply