Home Vlees en kip Ossobuco

Ossobuco

door SmaakMenutie
Ossobuco

Bot met een gat

Deze Italiaanse klassieker uit Milaan betekent letterlijk bot met een gat omdat ossobuco bereid wordt met kalfsschenkels (mergpijpje met vlees) die met bot en al zacht worden gestoofd in een heerlijke saus van tomaten, bleekselderij en wortel. Het vlees wordt hierdoor zo mals dat het van het bot valt en het merg smelt tijdens het stoven. Dit is bovendien een belangrijke smaakmaker. Eigenlijk maken wij de modernere Toscaanse versie ‘ossobuco alla Fiorentina’ gezien de schenkels in tomatensaus worden gestoofd, waardoor de saus wat voller wordt. Dit in tegenstelling tot de ‘ossobuco alla Milanese’. In plaats van kalfsschenkel kan je ook het wat voordeliger runderschenkel gebruiken, maar let wel dat dit ‘werkvlees’ dan wel een uurtje langer gesudderd dient te worden. Traditioneel wordt de ossobuco afgemaakt met frisse gremolata (mengsel van citroenrasp, knoflook en peterselie) en serveer zoals de Italianen het doen met risotto of polenta. Maar pasta, stokbrood of frietjes kunnen net zo goed!

Ossobuco

Ossobuco

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.6/5
( 11 keer gestemd )

Ingrediënten

400 g tomatenblokjes
100 ml witte wijn
3 stengels bleekselderij
2 kalfsschenkels (of runderschenkels) (500 g)
2 tenen knoflook
2 takjes verse rozemarijn
2 blaadjes laurier
1 winterpeen
1 citroen
1 kip bouillonblokje
1 sjalot
3 el bloem
1 el tomatenpuree
Verse peterselie

Zo maak je het

  • Bestrooi 2 kalfsschenkels (circa 250 g per stuk) rondom met zout en peper. Haal het vlees vervolgens door de bloem en klop het overtollige bloem van het vlees.
  • Verhit een flinke klont boter en/of olijfolie in een braadpan en schroei het vlees in circa 5-10 minuten rondom dicht. Haal de kalfsschenkel uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 3-4 stengels bleekselderij en 1 kleine winterpeen in kleine blokjes. Snipper ook 1 sjalot (of ui) en snijd 1-2 tenen knoflook fijn.
  • Stoof de gesneden bleekselderij, winterpeen, sjalot en knoflook enkele minuten goed aan in dezelfde pan. Voeg vervolgens 1 el tomatenpuree toe en bak al omscheppend 1 minuutje mee met de groenten.
  • Schenk 1 klein glas witte wijn (100 ml) bij het geheel en breng tegen de kook. Voeg 400 g tomatenblokjes (1 blik) toe en meng door het geheel.
  • Voeg 300 ml (lauw)warm water toe samen met 1 kipbouillonblokje (of gebruik kalfsfond). Breng tegen de kook.
  • Doe het vlees terug in de pan en voeg ook 1-2 takjes rozemarijn en 2 blaadjes laurier toe. Laat het geheel op laag vuur minimaal 2 uur sudderen. Haal het laatste half uur de deksel van de pan om de saus wat in te dikken.
  • Maak ondertussen de gremolata door 1 teen knoflook ragfijn te snijden, 1 flinke hand peterselie fijn te hakken en 1 citroen te raspen. Meng alles goed door elkaar en voeg de gremolata toe vlak voor het serveren. 

Ossobuco receptKalfsschenkelGremolata receptGremolataOssobucoKalfs ossobuco

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

10 reacties

Anjo Zaaijer 26 oktober 2022 - 16:44

Dit lijkt me super om zelf te maken (eet het graag in Italie).
Zou dit ook in de combi stoomoven kunnen?
Ik maak daar ook stoofvlees in klaar, met vrijwel dezelfde bereidingstijd, zou dat hiervoor ook gelden?

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2022 - 16:00

Ja dat kan dan wel Anjo! We zijn benieuwd, geniet ervan 🙂

Reply
Tineke 29 oktober 2022 - 07:49

Ziet er heerlijk uit.
Kan dit ook in de slowcooker?
Zo ja, wat zijn dan ongeveer de tijden waar ik aan moet denken?
Vriendelijke groet.

Reply
Sandra 29 oktober 2022 - 09:55

Vroeg ik me ook af, via google zie ik ‘8 uur op slow’ 🙂

Reply
Sandra 29 oktober 2022 - 09:57

Low bedoel ik 🙃

Reply
SmaakMenutie 31 oktober 2022 - 12:34

Ja hoor, dat kan zeker! Echter gebruiken wij zelf geen slowcooker, dus lastig te adviseren. Wellicht heeft een andere bezoeker tips? 🙂

Reply
Peter 29 oktober 2022 - 09:00

Top recept , Bedankt Mannen

Reply
B Oranje 29 oktober 2022 - 13:45

Ik dacht altijd dat dit een van de gerechten was waar salie in gaat.

Reply
Paul 21 november 2022 - 23:42

Dat gebruik je bij die andere Italiaanse klassieker: saltimbocca

Reply
SmaakMenutie 22 november 2022 - 09:59

Klopt, en laten we die klassieker toevallig ook hebben 🙂

Reply