Home Hoofdgerechten Griekse kofta

Griekse kofta

kruidige gehaktrolletjes in tomatensaus

door SmaakMenutie
Kofta

Zelfgemaakt het allerlekkerst

We hebben er weer eentje in de categorie wereldgerechten.

Deze keer duiken we de Griekse keuken in met kofta. Dat zijn kruidige gehaktrolletjes die langzaam garen in een heerlijke tomatensaus met paprika en courgette. Je kent het misschien van de bekende pakjes. Maar geloof ons, zelfgemaakt is het honderd keer lekkerder. En echt, het is super simpel om te maken.

Griekse kofta in tomatensaus

Wat is kofta eigenlijk?

Kofta komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en Zuid-Azië en betekent letterlijk iets als ‘vleesballetje’. In elke regio heeft kofta een eigen draai. Zo zijn de Turkse köfte vaak korter gebakken en eenvoudiger gekruid, terwijl Griekse kofta net iets zachter van smaak is maar juist wel heerlijk kruidig. Wij kiezen vandaag voor een versie met rundergehakt, specerijen en een soort van mediterrane groentesaus.

Kofta recept

Kruidige balletjes vol smaak

Voor de kofta gebruiken we 300 gram rundergehakt, gemengd met een eitje, paneermeel, fijngesneden sjalot, een teen knoflook en een mix van komijn, paprikapoeder, nootmuskaat en oregano. Die kruiden maken echt het verschil. Daarmee krijgen de balletjes een kruidige smaak die perfect samengaat met de tomatensaus. Even rollen, kort aanbraden, en dan mogen ze lekker een half uurtje sudderen in de saus.

Kofta

De saus

De saus is eenvoudig maar wel vol smaak. Een blikje tomatenblokjes is de basis, samen met wat plakjes courgette en blokjes paprika. Ook hier voegen we een kruidige mix toe van komijn, paprikapoeder, oregano, een snuf kaneel en voor de pit wat cayennepeper. Terwijl de saus rustig pruttelt trekken alle smaken mooi in de kofta. En dat zorgt voor dat typische ‘Griekse’ gevoel op je bord.

Griekse kofta

Serveer met een frisse tegenhanger

Wij serveren deze Griekse kofta altijd met witte rijst zodat je niets van die smaakvolle saus hoeft te missen. Een frisse tzatziki erbij werkt heerlijk als een soort van tegenhanger voor de kruidigheid. En een simpele Griekse salade met komkommer, tomaat, rode ui en olijven maakt het helemaal af. Het resultaat? Een bord vol lekkers, zonder gedoe.

Griekse tzatziki
Serveer met een frisse tzatziki
Kofta

Griekse kofta

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 105 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 300 g rundergehakt
  • 2 paprika's (rood en/of geel)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 courgette
  • 1 ei
  • 4 el paneermeel
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl oregano
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl cayennepeper
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Verse peterselie (optioneel)
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Neem een kom en meng grondig 300 g rundergehakt met 1 ei, 4 el paneermeel, 1 ragfijn gesneden sjalot, 1 ragfijn gesneden teen knoflook, 1 tl gemalen komijn, 1 tl gedroogde oregano, 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl nootmuskaat en een flinke snuf zout en peper.
  • Draai rolletjes of balletjes van het gehaktmengsel ongeveer ter grootte van 20 g.
  • Bak de balletjes in een flinke scheut olijfolie rondom bruin en gaar. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Snipper ondertussen 1 sjalot en snijd 1 teen knoflook fijn. Snijd ook 1 courgette in halve manen en 2 paprika's in blokjes.
  • Fruit de sjalot en knoflook in de pan waar de balletjes in zaten. Voeg de gesneden courgette en paprika toe en bak al omscheppend een minuut of 5.
  • Schenk 1 blik van 400 g tomatenblokjes bij het geheel samen met 1 tl komijn, 1 tl paprikapoeder, 1 tl oregano en 1 kleine tl cayennepeper en kaneelpoeder. Meng goed door elkaar.
  • Doe de balletjes terug in de pan en meng met de rest. Voeg eventueel nog wat water toe zodat de balletjes net onder staan. Deksel op de pan en zachtjes 15-20 min. laten pruttelen.
  • Haal de deksel van de pan en laat nog 10-15 min indikken tot de gewenste dikte. Serveer met witte rijst, eventueel wat peterselie en bijvoorbeeld tzatziki.

Kofta

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

16 reacties

Marjolein 17 augustus 2022 - 20:29

Lekker, het enige wat ik totaal heb gemist, en dus ook gemist heb in het gerecht was zout.

Reply
Mark 10 september 2023 - 15:27

Een flinke snuf zout staat toch echt vermeld.

Reply
Shirley 20 oktober 2022 - 17:37

Zou dit gerecht ook in de slowcooker kunnen?

Reply
SmaakMenutie 21 oktober 2022 - 10:40

Ja dat denk ik wel hoor! Gebruiken zelf geen slowcooker dus vind het wel lastig je daarin te adviseren. Wellicht andere gebruikers?

Reply
Shirley 21 oktober 2022 - 13:46

Na alles aangeraden en gebakken te hebben zit het nu in de slowcooker. Ben benieuwd.

Reply
Esmar 6 maart 2023 - 11:51

Kleine vraag. Ik heb 2 mensen die totaal niet van courgette houden hier in huis. Waar zou ik dit door kunnen vervangen?? Dacht zelf misschien aan boontjes??

Reply
SmaakMenutie 6 maart 2023 - 16:14

Ja goed idee! In ieder geval een harde groente 🙂

Reply
1 2