Een wereldberoemd gerecht
Wist je dat rendang een van de meest geliefde en beroemde Indische gerechten ter wereld is?
Dit langzaam gestoofde rundvleesgerecht heeft zelfs ooit de eerste plek behaald in de World’s 50 Best Foods-lijst van CNN. En dat is niet zo gek, want de Indische keuken barst van de rijke smaken en aromatische kruiden.
Waar komt rendang vandaan?
Rendang is oorspronkelijk afkomstig uit West-Sumatra, waar de Minangkabau-gemeenschap dit gerecht al eeuwenlang bereidt. Traditioneel werd rendang klaargemaakt voor speciale gelegenheden, omdat het langzaam garen in kokosmelk en kruiden niet alleen een heerlijke smaak oplevert, maar het vlees ook lang houdbaar maakt.
De perfecte balans
Een van de geheimen achter rendang is de combinatie van specerijen en kokosmelk. Het vlees wordt urenlang gestoofd in een mengsel van onder andere citroengras, laos, knoflook, sjalotten, gember en kurkuma. Dit zorgt ervoor dat de smaken diep in het vlees trekken en een rijke, complexe smaak ontstaat.
Het langdurige kookproces zorgt er bovendien voor dat de saus indikt en uiteindelijk bijna helemaal in het vlees trekt, waardoor rendang zijn kenmerkende droge, donkere structuur krijgt. Wil je een mildere variant? Dan kun je ervoor kiezen om het gerecht iets minder lang te laten stoven, zodat het meer een curry-achtige structuur behoudt.
Hoe pittig maak jij je rendang?
Zoals bij veel Indische gerechten zijn er talloze variaties op rendang. Maar één ingrediënt mag absoluut niet ontbreken als je van de authentieke smaak houdt: lomboks of rawit-pepertjes. Deze zorgen voor de typerende pittigheid die rendang zo geliefd maakt.
Ben je niet zo’n fan van pittig eten? Geen probleem! Laat de rawits achterwege en je krijgt een mildere, maar nog steeds heerlijk kruidige variant. Juist wel een liefhebber van extra spice? Voeg dan gerust wat extra pepertjes toe en experimenteer met de hoeveelheid tot je de perfecte balans hebt gevonden.
Experimenteer
Rendang is een gerecht dat je helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Wij voegen bijvoorbeeld wat tamarinde pasta toe voor een subtiele zoet-zure balans, terwijl anderen de voorkeur geven aan extra kruiden zoals koriander of steranijs.
Wat jouw perfecte rendang ook is, één ding is zeker: dit Indonesische topgerecht blijft een ware smaakexplosie en een absolute favoriet voor liefhebbers van de Aziatische keuken. Dus duik de keuken in en ontdek jouw ideale rendang!
117 reacties
De indische rendang was suppppper lekker
Fijn dat ons familierecept in de smaak viel Erna!
Via een vriend op facebook kom ik op jullie site terecht! Geweldig! Sinds een half jaar wonen wij in Portugal. Ondanks dat hier genoeg lekkere dingen te eten zijn, missen wij de Indonesische keuken en de toko’s enorm. Nu laat ik vrienden uit Nederland wel eens wat boemboes opsturen, maar nu kan ik heel veel zelf maken. Dank daarvoor!
Alleen zal ik wel eens komen vragen naar een vervangend product, want niet alle ingrediënten zijn hier te krijgen. V.w.b pepertjes: hier hebben ze natuurlijk piri piri, dat is vast wel te gebruiken in de recepten!
Ik heb me ook net ingeschreven voor de nieuwsbrief, ik ben benieuwd.
Groetjes, Marjolein
Wat leuk Marjolein, welkom op onze blog! 🙂 Laat het vooral weten als je vragen hebt. Geniet van onze (Indische) recepten 🙂
Ha Smaakmenutie
Vandaag Rendang gemaakt we vonden het heel erg lekker, prima recept.
Fijn dat ons familierecept in de smaak viel, leuk om te horen! 🙂
Goedemiddag Smaakmenutie,
Ik zit sinds kort op jullie site en wat een unieke naam.
Nu wil ik dit recept voor Rendang is gaan proberen, maar dan in een slowcooker.
De ervaring met ander stoofgerechten in de slowcooker zijndat er veel mindr vocht bij moet.
Hebben jullie hier ervaring mee?
Hoi Wim, bedankt voor het compliment! Het klopt dat er dan minder vocht bij moet, echter gebruiken wij zelf geen slowcooker dus lastig om je hier in te adviseren. Je zou het vlees eerst kunnen bereiden in de braadpan en verder laten garen in de slowcooker. Succes!
Ik heb voor de slowcooker het vlees niet aangebraden. Slowcooker met een beetje rijstolie warm laten worden op high, vlees rauw erin en na een half uur boemboe en de andere ingrediënten erbij.
Thanks voor de tip Anja!
Ik heb hem vandaag in de slowcooker gemaakt, alle ingrediënten volgens recept. Heb ipv 500 ml kokosmelk 400 ml gebruikt.
Eerste 5 uur slowcooker op high daarna 5 uur op low, heel goed gelukt, goed ingedikt.
Fijn dat je van ons familierecept genoten hebt en dat het gelukt is in de slowcooker 🙂
Hoi Smaakmunitie!
Ik wil graag jullie rendang recept uitproberen. Ik heb toevallig nog runderpoulet liggen. Kan ik het daar ook mee maken? 🙂
Hoi Maaike, leuk! Ja hoor, dat kan 🙂