Home Erik's Asia Rendang

Rendang

pittig Indisch stoofvlees

door SmaakMenutie
Rendang

Een wereldberoemd gerecht

Wist je dat rendang een van de meest geliefde en beroemde Indische gerechten ter wereld is?

Dit langzaam gestoofde rundvleesgerecht heeft zelfs ooit de eerste plek behaald in de World’s 50 Best Foods-lijst van CNN. En dat is niet zo gek, want de Indische keuken barst van de rijke smaken en aromatische kruiden.

Daging rendang

Waar komt rendang vandaan?

Rendang is oorspronkelijk afkomstig uit West-Sumatra, waar de Minangkabau-gemeenschap dit gerecht al eeuwenlang bereidt. Traditioneel werd rendang klaargemaakt voor speciale gelegenheden, omdat het langzaam garen in kokosmelk en kruiden niet alleen een heerlijke smaak oplevert, maar het vlees ook lang houdbaar maakt.

Rendang boemboe

De perfecte balans

Een van de geheimen achter rendang is de combinatie van specerijen en kokosmelk. Het vlees wordt urenlang gestoofd in een mengsel van onder andere citroengras, laos, knoflook, sjalotten, gember en kurkuma. Dit zorgt ervoor dat de smaken diep in het vlees trekken en een rijke, complexe smaak ontstaat.

Rendang rundvlees

Het langdurige kookproces zorgt er bovendien voor dat de saus indikt en uiteindelijk bijna helemaal in het vlees trekt, waardoor rendang zijn kenmerkende droge, donkere structuur krijgt. Wil je een mildere variant? Dan kun je ervoor kiezen om het gerecht iets minder lang te laten stoven, zodat het meer een curry-achtige structuur behoudt.

Hoe pittig maak jij je rendang?

Zoals bij veel Indische gerechten zijn er talloze variaties op rendang. Maar één ingrediënt mag absoluut niet ontbreken als je van de authentieke smaak houdt: lomboks of rawit-pepertjes. Deze zorgen voor de typerende pittigheid die rendang zo geliefd maakt.

Rendang maken

Ben je niet zo’n fan van pittig eten? Geen probleem! Laat de rawits achterwege en je krijgt een mildere, maar nog steeds heerlijk kruidige variant. Juist wel een liefhebber van extra spice? Voeg dan gerust wat extra pepertjes toe en experimenteer met de hoeveelheid tot je de perfecte balans hebt gevonden.

Experimenteer

Rendang is een gerecht dat je helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Wij voegen bijvoorbeeld wat tamarinde pasta toe voor een subtiele zoet-zure balans, terwijl anderen de voorkeur geven aan extra kruiden zoals koriander of steranijs.

Wat jouw perfecte rendang ook is, één ding is zeker: dit Indonesische topgerecht blijft een ware smaakexplosie en een absolute favoriet voor liefhebbers van de Aziatische keuken. Dus duik de keuken in en ontdek jouw ideale rendang!

Rendang daging
Rendang

Rendang

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.6/5
( 463 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 900 g runder riblappen
  • 500 ml kokosmelk
  • 5 kemirinoten (optioneel)
  • 3 sjalotten
  • 3 salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 rode pepers en/of 4 rawit pepers
  • 2 kruidnagels
  • 1 stengel sereh
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl tamarinde pasta (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 900 g runder riblappen in grove stukken en bak in een scheut zonnebloemolie in rondom bruin in een ruime braadpan.
  • Mix ondertussen met de hakmolen 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 3 rode pepers, 4 rawit pepers, 5 kemirinoten (optioneel), 2 kruidnagels, 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1 tl kurkuma, 2 tl ketoembar en een scheutje zonnebloemolie tot een gladde boemboe.
  • Voeg de boemboe toe aan het vlees en fruit al omscheppend enkele minuten mee. Voeg optioneel 1 flinke tl tamerindepasta toe.
  • Schenk 500 ml kokosmelk bij het geheel samen met 3 salam blad en 1 gekneusde stengel sereh.
  • Breng tegen de kook en zet het vuur laag. Laat nu minimaal 3 uur zachtjes sudderen. Af en toe even omscheppen.
  • Haal het laatste half uur de deksel van de pan zodat het geheel kan indikken tot de gewenste dikte.
  • Serveer met witte of gele rijst, komkommer of atjar ketimoen en bijvoorbeeld sajoer boontjes. Selamat makan!

Rendang

TIP

Sneller genieten van rendang? Maak het eens van kip!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

117 reacties

Berry 2 januari 2020 - 15:57

Heb dit gerecht gemaakt voor het kerstdiner. Fijn recept, goed te volgen en uit te voeren.

Het gekke is dat de rendang uiteindelijk niet heel erg pittig was maar dat bij het fruiten van de boemboe de peperdamp mijn ogen deed tranen 🙂 Heerlijk recept dat ik zeker nog een keer ga maken.

Reply
SmaakMenutie 3 januari 2020 - 09:54

Wat een leuk idee om de rendang met kerst te maken Berry! Fijn dat het in de smaak viel. Pepertjes in Nederland willen qua pittigheid nog wel eens sterk verschillen. Wij hebben eigenlijk geen idee hoe dit komt. Maar een volgende keer zou dat weer heel anders kunnen zijn. En als je ‘m meer spicy wil, kan je altijd wat meer sambal toevoegen op het eind.

Reply
Marion 27 november 2019 - 10:47

Elke week weer genieten van jullie recepten!
Dank jullie wel!

Reply
SmaakMenutie 27 november 2019 - 11:51

Wat leuk om te horen Marion, fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂 Bedankt voor je reactie!

Reply
Sanneke 9 oktober 2019 - 12:51

Tuurlijk, ik ga het gewoon nog een keer proberen maar dan met kokosmelk uit blik en pepers van de toko?
Bedankt voor jullie reactie!

Reply
Shila 10 mei 2020 - 00:58

Hallo,

Klopt het dat de kemirinoten giftig zijn?
En de Kemiripasta niet? Kan ik dat dan ook gebruiken … Ik hoor hier graag meer over 🙂

Groetjes shila

Reply
SmaakMenutie 11 mei 2020 - 11:15

Hoi Shila, kemirinoten kunnen inderdaad licht giftig zijn. Daarom is het belangrijk dat je ze altijd roostert of bakt/aanfruit. Dus nooit rauw gebruiken. Kemiripasta kan je ook gebruiken. Succes!

Reply
Sanneke 6 oktober 2019 - 19:31

Hoi mannen,
Dit was mijn eerste mislukte Smaakmenutie recept? het was zo flauw van smaak. Kan het liggen aan de 2 pakjes kokosmelk die ik erin heb gedaan ipv een blik?
Het zag er heerlijk uit maar de smaak was heel vlak.
Help!
Liefs, Sanneke

Reply
SmaakMenutie 7 oktober 2019 - 17:59

Hoi Sanneke! Wat vervelend om te horen. De kokosmelk zou een oorzaak kunnen zijn, maar soms zijn de rode pepers van de supermarkt ook erg flauw (totaal geen smaak of pittig), dus wellicht is dat de reden. En het kan zelfs aan de kruiden liggen. Soms zijn die ook bewerkt en geven ze minder smaak af. Kortom, best moeilijk om naar de oorzaak te gissen.. Volgende keer beter? 😉

Reply
Sanneke 9 oktober 2019 - 10:30

Tuurlijk, ik ga het gewoon nog een keer proberen maar dan met kokosmelk uit blik en pepers van de toko?
Bedankt voor jullie reactie!

Reply
Jolanda Scipio 11 september 2019 - 02:34

Hoi Tim en Erik wat een heerlijke site hebben jullie,mijn man is indisch en ook kook ik wel indisch enwas op zoek naar een recept van Rendang,nou ik heb hem gevonden hoor en ga hem het weekend maken.Hoop dat jullie nog lang deze Smaakmenutie blijven doen geweldig x

Reply
SmaakMenutie 11 september 2019 - 09:08

Hoi Jolanda, bedankt voor het compliment, leuk! Uiteraard zullen we door blijven gaan met SmaakMenutie, al is het maar voor de leuke reacties 🙂 Laat je ons weten of de rendang in de smaak viel? Alvast selamat makan! Groet, Erik

Reply
1 2 3 4 11