Een wereldberoemd gerecht
Wist je dat rendang een van de meest geliefde en beroemde Indische gerechten ter wereld is?
Dit langzaam gestoofde rundvleesgerecht heeft zelfs ooit de eerste plek behaald in de World’s 50 Best Foods-lijst van CNN. En dat is niet zo gek, want de Indische keuken barst van de rijke smaken en aromatische kruiden.
Waar komt rendang vandaan?
Rendang is oorspronkelijk afkomstig uit West-Sumatra, waar de Minangkabau-gemeenschap dit gerecht al eeuwenlang bereidt. Traditioneel werd rendang klaargemaakt voor speciale gelegenheden, omdat het langzaam garen in kokosmelk en kruiden niet alleen een heerlijke smaak oplevert, maar het vlees ook lang houdbaar maakt.
De perfecte balans
Een van de geheimen achter rendang is de combinatie van specerijen en kokosmelk. Het vlees wordt urenlang gestoofd in een mengsel van onder andere citroengras, laos, knoflook, sjalotten, gember en kurkuma. Dit zorgt ervoor dat de smaken diep in het vlees trekken en een rijke, complexe smaak ontstaat.
Het langdurige kookproces zorgt er bovendien voor dat de saus indikt en uiteindelijk bijna helemaal in het vlees trekt, waardoor rendang zijn kenmerkende droge, donkere structuur krijgt. Wil je een mildere variant? Dan kun je ervoor kiezen om het gerecht iets minder lang te laten stoven, zodat het meer een curry-achtige structuur behoudt.
Hoe pittig maak jij je rendang?
Zoals bij veel Indische gerechten zijn er talloze variaties op rendang. Maar één ingrediënt mag absoluut niet ontbreken als je van de authentieke smaak houdt: lomboks of rawit-pepertjes. Deze zorgen voor de typerende pittigheid die rendang zo geliefd maakt.
Ben je niet zo’n fan van pittig eten? Geen probleem! Laat de rawits achterwege en je krijgt een mildere, maar nog steeds heerlijk kruidige variant. Juist wel een liefhebber van extra spice? Voeg dan gerust wat extra pepertjes toe en experimenteer met de hoeveelheid tot je de perfecte balans hebt gevonden.
Experimenteer
Rendang is een gerecht dat je helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Wij voegen bijvoorbeeld wat tamarinde pasta toe voor een subtiele zoet-zure balans, terwijl anderen de voorkeur geven aan extra kruiden zoals koriander of steranijs.
Wat jouw perfecte rendang ook is, één ding is zeker: dit Indonesische topgerecht blijft een ware smaakexplosie en een absolute favoriet voor liefhebbers van de Aziatische keuken. Dus duik de keuken in en ontdek jouw ideale rendang!
117 reacties
Heb dit gerecht gemaakt voor het kerstdiner. Fijn recept, goed te volgen en uit te voeren.
Het gekke is dat de rendang uiteindelijk niet heel erg pittig was maar dat bij het fruiten van de boemboe de peperdamp mijn ogen deed tranen 🙂 Heerlijk recept dat ik zeker nog een keer ga maken.
Wat een leuk idee om de rendang met kerst te maken Berry! Fijn dat het in de smaak viel. Pepertjes in Nederland willen qua pittigheid nog wel eens sterk verschillen. Wij hebben eigenlijk geen idee hoe dit komt. Maar een volgende keer zou dat weer heel anders kunnen zijn. En als je ‘m meer spicy wil, kan je altijd wat meer sambal toevoegen op het eind.
Elke week weer genieten van jullie recepten!
Dank jullie wel!
Wat leuk om te horen Marion, fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂 Bedankt voor je reactie!
Tuurlijk, ik ga het gewoon nog een keer proberen maar dan met kokosmelk uit blik en pepers van de toko?
Bedankt voor jullie reactie!
Hallo,
Klopt het dat de kemirinoten giftig zijn?
En de Kemiripasta niet? Kan ik dat dan ook gebruiken … Ik hoor hier graag meer over 🙂
Groetjes shila
Hoi Shila, kemirinoten kunnen inderdaad licht giftig zijn. Daarom is het belangrijk dat je ze altijd roostert of bakt/aanfruit. Dus nooit rauw gebruiken. Kemiripasta kan je ook gebruiken. Succes!
Hoi mannen,
Dit was mijn eerste mislukte Smaakmenutie recept? het was zo flauw van smaak. Kan het liggen aan de 2 pakjes kokosmelk die ik erin heb gedaan ipv een blik?
Het zag er heerlijk uit maar de smaak was heel vlak.
Help!
Liefs, Sanneke
Hoi Sanneke! Wat vervelend om te horen. De kokosmelk zou een oorzaak kunnen zijn, maar soms zijn de rode pepers van de supermarkt ook erg flauw (totaal geen smaak of pittig), dus wellicht is dat de reden. En het kan zelfs aan de kruiden liggen. Soms zijn die ook bewerkt en geven ze minder smaak af. Kortom, best moeilijk om naar de oorzaak te gissen.. Volgende keer beter? 😉
Tuurlijk, ik ga het gewoon nog een keer proberen maar dan met kokosmelk uit blik en pepers van de toko?
Bedankt voor jullie reactie!
Hoi Tim en Erik wat een heerlijke site hebben jullie,mijn man is indisch en ook kook ik wel indisch enwas op zoek naar een recept van Rendang,nou ik heb hem gevonden hoor en ga hem het weekend maken.Hoop dat jullie nog lang deze Smaakmenutie blijven doen geweldig x
Hoi Jolanda, bedankt voor het compliment, leuk! Uiteraard zullen we door blijven gaan met SmaakMenutie, al is het maar voor de leuke reacties 🙂 Laat je ons weten of de rendang in de smaak viel? Alvast selamat makan! Groet, Erik