Home Erik's Asia Rendang

Rendang

pittig Indisch stoofvlees

door SmaakMenutie
Rendang

Een wereldberoemd gerecht

Wist je dat rendang een van de meest geliefde en beroemde Indische gerechten ter wereld is?

Dit langzaam gestoofde rundvleesgerecht heeft zelfs ooit de eerste plek behaald in de World’s 50 Best Foods-lijst van CNN. En dat is niet zo gek, want de Indische keuken barst van de rijke smaken en aromatische kruiden.

Daging rendang

Waar komt rendang vandaan?

Rendang is oorspronkelijk afkomstig uit West-Sumatra, waar de Minangkabau-gemeenschap dit gerecht al eeuwenlang bereidt. Traditioneel werd rendang klaargemaakt voor speciale gelegenheden, omdat het langzaam garen in kokosmelk en kruiden niet alleen een heerlijke smaak oplevert, maar het vlees ook lang houdbaar maakt.

Rendang boemboe

De perfecte balans

Een van de geheimen achter rendang is de combinatie van specerijen en kokosmelk. Het vlees wordt urenlang gestoofd in een mengsel van onder andere citroengras, laos, knoflook, sjalotten, gember en kurkuma. Dit zorgt ervoor dat de smaken diep in het vlees trekken en een rijke, complexe smaak ontstaat.

Rendang rundvlees

Het langdurige kookproces zorgt er bovendien voor dat de saus indikt en uiteindelijk bijna helemaal in het vlees trekt, waardoor rendang zijn kenmerkende droge, donkere structuur krijgt. Wil je een mildere variant? Dan kun je ervoor kiezen om het gerecht iets minder lang te laten stoven, zodat het meer een curry-achtige structuur behoudt.

Hoe pittig maak jij je rendang?

Zoals bij veel Indische gerechten zijn er talloze variaties op rendang. Maar één ingrediënt mag absoluut niet ontbreken als je van de authentieke smaak houdt: lomboks of rawit-pepertjes. Deze zorgen voor de typerende pittigheid die rendang zo geliefd maakt.

Rendang maken

Ben je niet zo’n fan van pittig eten? Geen probleem! Laat de rawits achterwege en je krijgt een mildere, maar nog steeds heerlijk kruidige variant. Juist wel een liefhebber van extra spice? Voeg dan gerust wat extra pepertjes toe en experimenteer met de hoeveelheid tot je de perfecte balans hebt gevonden.

Experimenteer

Rendang is een gerecht dat je helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Wij voegen bijvoorbeeld wat tamarinde pasta toe voor een subtiele zoet-zure balans, terwijl anderen de voorkeur geven aan extra kruiden zoals koriander of steranijs.

Wat jouw perfecte rendang ook is, één ding is zeker: dit Indonesische topgerecht blijft een ware smaakexplosie en een absolute favoriet voor liefhebbers van de Aziatische keuken. Dus duik de keuken in en ontdek jouw ideale rendang!

Rendang daging
Rendang

Rendang

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.6/5
( 463 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 900 g runder riblappen
  • 500 ml kokosmelk
  • 5 kemirinoten (optioneel)
  • 3 sjalotten
  • 3 salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 rode pepers en/of 4 rawit pepers
  • 2 kruidnagels
  • 1 stengel sereh
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl tamarinde pasta (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 900 g runder riblappen in grove stukken en bak in een scheut zonnebloemolie in rondom bruin in een ruime braadpan.
  • Mix ondertussen met de hakmolen 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 3 rode pepers, 4 rawit pepers, 5 kemirinoten (optioneel), 2 kruidnagels, 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1 tl kurkuma, 2 tl ketoembar en een scheutje zonnebloemolie tot een gladde boemboe.
  • Voeg de boemboe toe aan het vlees en fruit al omscheppend enkele minuten mee. Voeg optioneel 1 flinke tl tamerindepasta toe.
  • Schenk 500 ml kokosmelk bij het geheel samen met 3 salam blad en 1 gekneusde stengel sereh.
  • Breng tegen de kook en zet het vuur laag. Laat nu minimaal 3 uur zachtjes sudderen. Af en toe even omscheppen.
  • Haal het laatste half uur de deksel van de pan zodat het geheel kan indikken tot de gewenste dikte.
  • Serveer met witte of gele rijst, komkommer of atjar ketimoen en bijvoorbeeld sajoer boontjes. Selamat makan!

Rendang

TIP

Sneller genieten van rendang? Maak het eens van kip!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

117 reacties

Annemaaike 22 augustus 2019 - 15:18

Een man thuis die kwart indo is, ik kan hem niet blijer maken met Indonesische gerechten, pluk ze allemaal van jullie site, hij kan het elke dag wel eten (en ik ook?). Dit weekend staat deze rendang op het menu!

Reply
SmaakMenutie 23 augustus 2019 - 08:28

Super leuk om te horen Annemaaike! Fijn dat je hem met onze recepten blij kan maken (en jezelf ook). Wij zouden het ook wel elke dag kunnen eten, heerlijk!! Geniet van de rendang samen dit weekend 🙂

Reply
Stan 17 augustus 2019 - 18:29

Dag Tim en Erik! Wij hebben deze rendang gemaakt we vonden het een heerlijk recept! We hebben in plaats van gember- en kurkumapoeder verse gember en kurkumo wortels gebruikt. Wat heeft jullie voorkeur? Groetjes Stan

Reply
SmaakMenutie 18 augustus 2019 - 11:02

Hoi Stan, fijn dat de rendang in de smaak viel. Leuk om te horen! Het is vaak het lekkerste om verse ingrediënten te gebruiken, maar het is natuurlijk wel lekker makkelijk om de poeders te gebruiken. Vaak doet dat niks af aan de smaak. Groetjes, Erik- SmaakMenutie

Reply
Sanra 18 april 2019 - 19:32

het vlees en de boemboe staan op. Wist alleen niet zo goed of de pitjes in de pepers moesten blijven, maar proefde en heb er nog sambal bij gegooid. Staat nu in de snelkookpan te pruttelen. Ben benieuwd. Vind het sowieso fijn om niet een kant en klare boemboe te gebruiken.

Reply
SmaakMenutie 23 april 2019 - 20:36

Hoi Sandra, de pitjes kan je erin houden als je van lekker pittig houdt. En extra sambal kan natuurlijk altijd! De echte rendang is namelijk ook best spicy. Op onze website vind je alleen maar zelfgemaakte boemboes. Dus keuze zat! Veel kookplezier 🙂 Groet, team SmaakMenutie

Reply
Mieke 26 oktober 2022 - 18:11

Rendang en sajoer boontjes gemaakt. Boontjes echt top, rendang saus was lekker en gaar maar vlees had geen smaak aangenomen, toch hele middag opgestaan.
Wat heb ik niet goed gedaan

Reply
Sanne 7 januari 2019 - 18:47

Wat een heerlijke recepten, ik ben om en heb maar een Smaakmenutie eetweek ingelast om de Keuzestress te beperken :)… ik wist niet dat Santen vervangen kan worden door ‘gewone’ dikke kokosmelk. Maakt dit verschil voor de smaak? Hoor het graag en bedankt voor het delen van jullie heerlijke gerechten 😀

Reply
SmaakMenutie 8 januari 2019 - 09:02

Hoi Sanne, wat onwijs leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over onze recepten 🙂 Yes, kokosmelk kan je net zo goed gebruiken en zorgt voor dezelfde smaak. Veel culinair plezier deze week! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Mieke 26 oktober 2022 - 18:09

Rendang en sajoer boontjes gemaakt. Boontjes echt top, rendang saus was lekker en gaar maar vlees had geen smaak aangenomen, toch hele middag opgestaan.
Wat heb ik niet goed gedaan

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2022 - 15:59

Dat is vreemd, viel het vlees wel uit elkaar? Anders heeft het toch niet goed gegaard vrees ik.

Reply
Mieke 29 oktober 2022 - 22:42

Viel uiteen, dus gaar. Ik probeer het over paar weken nog eens,

Pieter 27 december 2022 - 22:37

Wellicht niet voldoende ingekookt? Was ook mijn beginnersfout. Bij het inkoken neemt de smaak fors toe!

Chef-Kok 26 maart 2024 - 15:17

Je moet goed doorregen vlees gebruiken bijv. runderlappen die vet zijn gemarmerd. Dit lost op en je krijgt vlees met allerlei plekken om smaak in trekken en vet neemt ook allerlei kruiden en smaken op.

Reply
Laurentia 20 juni 2021 - 07:05

Goedemorgen ik heb de rendang gemaakt maar dan zonder vlees (Ik had geen vlees in huis en wilde toch de rendang maken en dacht dan kan ik later altijd nog een biefstukje of bavette toevoegen) en pepers zaaalllig alleen de lucht al vervolgens kwam een vriendin (Indische ouders) eten zij vroeg nog hoort daar geen vlees in en idd yes daar hoort vlees in maar we hebben genoten samen met rijst en komkommer en een mini kopje sla een geweldig culinair maal zonder vlees

Reply
Bernard 14 december 2018 - 11:23

Om extra pit te verkrijgen kun je beter wat rawits gebruiken. Dit is een kleinere, hetere peper dan de Lombok.

Reply
SmaakMenutie 14 december 2018 - 12:08

Dat kan inderdaad ook Bernard! Deze zijn alleen niet overal verkrijgbaar. Maar dank voor je reactie. Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Jacob 23 juni 2020 - 12:40

Ipv lomboks de minst pittige pepers kan je dan beter rawits met zaadlijsten en zaadjes gebruiken of nog pittigere zoeken zoals de madam jeanette. Ligt wel aan de smaak

Reply
SmaakMenutie 24 juni 2020 - 10:50

Thanks voor de tip Jacob!

Reply
lelaki tinggi 28 april 2023 - 18:22

Vraag: De kemirinoten, gaan die er zo in of moet je die eerst roosteren of bakken?

Reply
SmaakMenutie 29 april 2023 - 11:51

Mag, maar hoeft niet hoor. De boemboe wordt namelijk ook aangefruit 🙂

Reply
Marcel van bockel 19 november 2023 - 13:20

Top recept. Ergggg lekker

Reply
Astrid 23 juli 2024 - 13:18

Ja hebt het Zaterdag gemaakt was hartstikke lekker

Reply
1 2 3 11