Home Erik's Asia Indonesische loempia’s

Indonesische loempia’s

door SmaakMenutie
Indonesische loempia's

Oelala loempia!

Wie loempia zegt, denkt al snel aan die grote versies van de afhaalchinees. Lekker hoor, maar laten we het vandaag hebben over een veel verfijndere variant: de Indonesische loempia.

Net iets groter dan een vlammetje, knapperig van buiten en rijkgevuld van binnen. Geen snack die je gedachteloos naar binnen schuift, maar eentje waarbij je elke hap proeft. Zelf maken moeilijk? Zeker niet! Sterker nog, het is een hartsikke leuk klusje waar je uiteindelijk een flinke berg heerlijke loempia’s aan overhoudt.

Indonesische loempia's recept

Klein maar boordevol smaak

Het geheim van een goede Indonesische loempia zit ‘m in de vulling. En die maken we lekker zelf, met kipfilet en hamlappen als basis. Snijd het vlees in piepkleine stukjes. Want hoe fijner, hoe beter.

Indonesische loempia's vulling

Dit zorgt ervoor dat de smaken goed mengen én dat het straks lekker eet zonder grote brokken. Vervolgens voegen we fijngesneden groenten toe: prei, rode paprika, Chinese kool (of witte kool, als je dat toevallig in huis hebt) en een handje taugé voor de knapperigheid.

De smaakmakers

Roerbak alles kort in een ruime wok of pan met een beetje olie. Dan is het tijd om de boel op smaak te brengen. Voeg een verkruimeld kipbouillonblokje toe, een theelepel ketoembar (korianderpoeder), een lepeltje sambal (of meer, als je van pit houdt), en een scheut ketjap manis.

Dit zorgt voor die typische, lichtzoete Indonesische smaak. Tot slot gaat er ongeveer 75 gram soe-oen (glasmie van mungbonen) doorheen, die je vooraf even in heet water hebt geweekt. Alles goed mengen en dan laten afkoelen.

Rollen maar

Zodra de vulling is afgekoeld, is het tijd voor het leukste deel: het rollen. Gebruik loempiavellen (die kun je kopen bij de toko of diepvriesafdeling van de supermarkt). Leg een beetje vulling op elk vel, vouw de zijkanten naar binnen en rol op. Het laatste puntje bestrijk je met een papje van bloem en water zodat alles netjes dicht blijft. En dan hup, klaar om te bakken.

Indonesische loempia's vouwen

Goudbruin en krokant

Bak de loempia’s in een wok of ruime pan met een laagje zonnebloemolie op middelhoog vuur. Ongeveer 4 tot 6 minuten, waarbij je ze regelmatig keert tot ze mooi goudbruin zijn. Geen zin om erbij te blijven? Dan kun je ook de frituurpan gebruiken.

Indonesische loempia's maken

Zet die op 170 à 180 graden en bak de loempia’s in een paar minuten krokant. Serveer ze lekker (lauw)warm, eventueel met wat zoete chilisaus of extra sambal. Met deze hoeveelheden maak je zo’n 20 tot 25 loempia’s, dus perfect om te delen (of gewoon lekker zelf op te eten).

Indonesische loempia's

Indonesische loempia's

Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 74 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 20-25 kleine loempiavellen
  • 250 g kipfilet
  • 200 g hamlappen
  • 100 g taugé
  • 75 g soe-oen
  • 500 ml zonnebloemolie
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 prei
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 Chinese (of witte) kool
  • 1 el bloem
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl sambal oelek

Zo maak je het

De loempia vulling:

  • Haal de loempiavellen 1 uur van te voren uit de vriezer om te ontdooien.
  • Snijd 1 (kleine) prei in dunne halve ringetjes, een halve rode paprika in kleine stukjes en hak een halve Chinese (of witte) kool fijn. Snijd tevens 2 sjalotten en 3 tenen knoflook ragfijn. Maak de taugé schoon en spoel af onder koud water.
  • Snijd ook de hamlap en kipfilet in hele kleine stukjes. Ongeveer ter grootte van het vlees van steak tartaar.
  • Bereid de soe-oen door het 4 minuten te weken in kokend water en direct af te gieten onder ijskoud water. Laat goed uitlekken in een vergiet.
  • Als alles gesneden is gaan we beginnen. Doe zonnebloemolie in een wok en fruit de sjalot en knoflook even op matig vuur. Voeg 1 tl sambal oelek toe en bak even mee.
  • Voeg 1 tl ketoembar en 1 verkruimeld kippenbouillon blokje toe en meng door het geheel. Voeg nu ook de gesneden kip en hamlap toe. Blijf roerbakken tot het vlees verkleurd is.
  • Voeg nu de prei en paprika toe en tevens een flinke snuf (1 tl) zout. Zet het vuur wat hoger en roerbak enkele minuten mee.
  • Voeg 1 el ketjap manis toe en de gesneden kool en taugé. Roerbak op hoog vuur een minuut of 2 mee. Je zal zien dat het vocht opdroogt. Meng tot slot de soe-oen door het geheel.
  • Zet het vuur uit en giet het mengsel in een vergiet zodat het kan afkoelen en uitlekken. Hoe droger hoe beter.

De loempia's vouwen:

  • Nu gaan we de loempia's maken. Begin met het maken van een meelpapje: neem 1 flinke el bloem en 1 el water en meng door elkaar. Je hebt nu de 'lijm' om de loempia vast te vouwen.
  • Pak een loempiavel, vul met een flinke el vulling en vouw zoals hieronder afgebeeld tot een mooie loempia. Het laatste driehoekje bestrijk je met het meelpapje zodat het goed dicht blijft zitten.

De loempia's bakken:

  • Doe een laagje zonnebloemolie van 2-3 cm in een wok of pan en bak de loempia's op middelhoog vuur in een minuut of 4-6 tot deze mooi goudbruin is. Vergeet niet geregeld om te keren. Je kan ook de frituurpan gebruiken. Zet deze dan op 170-180 graden.

Indonesische loempia's

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

35 reacties

Monica Schaufeli 2 januari 2025 - 20:39

Hi kunnen loempia’s ook in professionele oven ?

Reply
SmaakMenutie 3 januari 2025 - 12:15

Ik denk dat het wel kan maar frituren lijkt mij het lekkerst!

Reply
1 2 3 4