Home Erik's Asia Indonesische loempia’s

Indonesische loempia’s

door SmaakMenutie
Indonesische loempia's

Verfijnd

Oelala loempia! En nee, niet zo’n hele grote maaltijd loempia die je bij de afhaalchinees haalt. Maar heerlijke verfijnde Indonesische loempia’s. Net wat groter dan een vlammetje zodat je ook echt de heerlijke vulling proeft. Moeilijk? Nee echt niet. Dus heb je de tijd, maak dan lekker een keer zelf je loempia’s in plaats van kant-en-klare uit het vriesvak. En als je er wat moeite voor hebt gedaan smaken ze dubbel zo lekker. Met onderstaande hoeveelheden maak je circa 20-25 loempia’s.

Indonesische loempia's

Indonesische loempia's

Print dit recept
Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 65 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 20-25 kleine loempiavellen
  • 250 g kipfilet
  • 200 g hamlappen
  • 100 g taugé
  • 75 g soe-oen
  • 500 ml zonnebloemolie
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 prei
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 Chinese (of witte) kool
  • 1 el bloem
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl sambal oelek

Zo maak je het

De loempia vulling:

  • Haal de loempiavellen 1 uur van te voren uit de vriezer om te ontdooien.
  • Snijd 1 (kleine) prei in dunne halve ringetjes, een halve rode paprika in kleine stukjes en hak een halve Chinese (of witte) kool fijn. Snijd tevens 2 sjalotten en 3 tenen knoflook ragfijn. Maak de taugé schoon en spoel af onder koud water.
  • Snijd ook de hamlap en kipfilet in hele kleine stukjes. Ongeveer ter grootte van het vlees van steak tartaar.
  • Bereid de soe-oen door het 4 minuten te weken in kokend water en direct af te gieten onder ijskoud water. Laat goed uitlekken in een vergiet.
  • Als alles gesneden is gaan we beginnen. Doe olie in een wok en fruit de sjalot en knoflook even op matig vuur. Voeg 1 tl sambal oelek toe en bak even mee.
  • Voeg 1 tl ketoembar en 1 verkruimeld kippenbouillon blokje toe en meng door het geheel. Voeg nu ook de gesneden kip en hamlap toe. Blijf roerbakken tot het vlees verkleurd is.
  • Voeg nu de prei en paprika toe en tevens een flinke snuf (1 tl) zout. Zet het vuur wat hoger en roerbak enkele minuten mee.
  • Voeg 1 el ketjap manis toe en de gesneden kool en taugé. Roerbak op hoog vuur een minuut of 2 mee. Je zal zien dat het vocht opdroogt. Meng tot slot de soe-oen door het geheel.
  • Zet het vuur uit en giet het mengsel in een vergiet zodat het kan afkoelen en uitlekken. Hoe droger hoe beter.

De loempia's vouwen:

  • Nu gaan we de loempia's maken. Begin met het maken van een meelpapje: neem 1 flinke el bloem en 1 el water en meng door elkaar. Je hebt nu de 'lijm' om de loempia vast te vouwen.
  • Pak een loempiavel, vul met een flinke el vulling en vouw zoals hieronder afgebeeld tot een mooie loempia. Het laatste driehoekje bestrijk je met het meelpapje zodat het goed dicht blijft zitten.

De loempia's bakken:

  • Doe een laagje zonnebloemolie van 2-3 cm in een wok of pan en bak de loempia's op middelhoog vuur in een minuut of 4-6 tot deze mooi goudbruin is. Vergeet niet geregeld om te keren. Je kan ook de frituurpan gebruiken. Zet deze dan op 170-180 graden.

Indonesische loempia's vullingIndonesische loempia's vouwenIndonesische loempia'sIndonesische loempia's makenIndonesische loempia's recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

33 reacties

Jeanette 2 juli 2018 - 20:42

Ik volg jullie met plezier jullue smakelijke recepten, waarvoor dank,! Dit recept lijkt me heerlijk als groot liefhebber van de aziatische keuken. Maar ik heb een vraag. Ik frituur nooit (airfryer) en heb geen frituurpan. Nu vraag ik me af, als ik dit in olie bak hoe weet ik dan wanneer de olie op de juiste temperatuur is? Hebben jullie tips? En dan is vraag 2 hoe hou je die temp op gas dan precies goed?
Ik ben benieuwd!

Hartelijke groet
Jeanette

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2018 - 21:59

Hoi Jeanette, wat leuk om te horen dat je ons met plezier volgt! 🙂 Als je frituurt in een wok of pan is het altijd een beetje aftasten of de temperatuur goed is. Maar er is wel een trucje. Gooi een stukje brood in de olie om te testen of de temperatuur goed is. Als het stukje brood meteen weer naar boven komt drijven en niet te snel bruin wordt dan is de temperatuur zo rond de 170 graden. Wordt het brood direct bruin? Dan is het vet te heet. Begin gewoon op wat lager vuur. Je kan beter het vuur iets hoger moeten zetten dan omgekeerd. De vulling van de loempia is al gaar, dus als je iets minder lang frituurt is dat geen probleem hoor. Succes! Het gaat je vast lukken!

Reply
Jeanette 2 juli 2018 - 22:01

Dankjewel! Ik ga het zeker proberen!

Reply
Monique 8 januari 2019 - 14:47

Hallo! Ik ga komend weekend heerlijk wat Indonesische recepten uitproberen, waaronder deze loempia’s. Mijn vraag is kan je ze ook al nu voorbereiden, zonder ze af te bakken en dan invriezen? Gr Monique

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2019 - 12:40

Hoi Monique, wat lekker zeg! Ja hoor, dat kan heel goed 🙂 Veel kookplezier! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Joke 31 januari 2019 - 23:23

Wat een fijne site hebben jullie! Mijn complimenten!
Als ik de loempia’s voorbereid en ingevroren heb, hoe lang moet ik ze dan frituren?
Alvast bedankt.

Reply
SmaakMenutie 1 februari 2019 - 11:47

Hoi Joke, wat leuk om te horen. Dankjewel! Je kan ongeveer dezelfde tijd aanhouden, maar test het anders even door een iets lagere temperatuur aan te houden en ze dan iets langer te frituren. Succes en groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Carien 3 oktober 2019 - 18:12

Wat een heerlijke recepten staan er op de site mijn complimenten? nou wil ik graag de indonesische loempia maken maaar ik heb een airfryer, kan ik ze daar ook in bakken en op welke temp.? Had ze gemaakt en ingevroren en geba kken in de airfryer maar ze blijven wit en worden zo hard dat je er een spijker mee in de muur kunt slaan. Enig idee?

Reply
SmaakMenutie 6 oktober 2019 - 13:13

Hoi Carien. Dankjewel voor het compliment! Leuk om te horen :). Heb je de loempia’s ingevroren zonder ze eerst te bereiden in de airfryer? Ik kan mij voorstellen dat dit de reden is. Maar eerlijk gezegd durf ik het niet met zekerheid te zeggen omdat wij geen ervaring hebben met de airfryer… Misschien toch maar in de frituur? 😉

Reply
Loes 14 oktober 2023 - 08:26

Hallo. Wat een heerlijke gerechten allemaal. Een vraagje. Ik wil graag de loempia maken. Kan ik die ook in de oven bakken ,als ik ze met een kwastje met olie insmeer.

Reply
SmaakMenutie 14 oktober 2023 - 14:30

Dankjewel Loes, leuk om te horen! Ik denk dat het wel kan alhoewel we het zelf nooit gedaan hebben 🙂

Reply
Sonja 27 januari 2024 - 15:47

Lekker recept 🤗 maar hoe voorkom ik dat het loempia’s open barst tijdens het bakken?

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2024 - 14:16

Als je ze maakt zoals beschreven dan zullen ze niet openbarsten 🙂

Reply
Timo 20 november 2020 - 09:15

Yeuhh, mijn 75e klaargemaakte gerecht van Smaakmenutie! Ook deze loempia’s zijn weer overheerlijk 🙂

Tip: Misschien is het goed om expliciet te vermelden dat je nogal een hoeveelheid olie hebt voor het bakken. Ik had nog wel wat olie in huis, maar te weinig om de pan met een laag van 2-3 cm te bedekken.

PS: Wanneer komt jullie eerst kookboek uit? 😛

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:48

Hoi Timo, dat is een hele goede tip voor gerechten zoals deze. We gaan het aanpassen, dankje! En gefeliciteerd met je 75e gerecht van ons, leuk!! Op naar de 100 🙂 Het kookboek zit zeker in de pen!

Reply
Joke 1 april 2021 - 13:11

Kan ik de loempia’s ook in de airfryer bereiden?

Reply
SmaakMenutie 1 april 2021 - 15:30

Ja denk het wel hoor Joke! 🙂

Reply
Nancy Hyatt 1 oktober 2021 - 13:13

Hey guys I’m looking forward to make your Loempias.
I have some challenges. The biggest ones are that i have to use an airfryer and also Loempia Vellen. Here in South Carolina I can try with egg roll wrappers. You think it would work?

Reply
SmaakMenutie 1 oktober 2021 - 14:58

Hi Nancy, cool! Actually I have never used an airfryer to make the loempia’s but I guess it should be possible to use the airfryer. Also egg wrappers shouldn’t be a problem. Though you might use a few for each loempia – depending on how thin the wrappers are. Good luck! 🙂

Reply
Marcel 4 november 2021 - 17:25

Hoi Erik en Tim ben eigenlijk opzoek naar een recept voor kip kerrie loempia’s hebben jullie deze voor me

Reply
SmaakMenutie 5 november 2021 - 13:05

Ha Marcel, nee die hebben we (nog) niet! Maar is wel een goede tip 🙂

Reply
Janine 3 april 2022 - 20:39

Heb ze eergisteren gemaakt. Wat een succes 🍀. Nieuwe favoriet in de familie. Getest in de airfryer op 200graden ongeveer 10 min (wel even insmeren met olie en met het envelopje naar boven). Worden ze ook lekker mee. Mijn persoonlijke voorkeur is wel gewoon in de olie. Een blijvertje hoor

Reply
Susset 15 december 2022 - 13:30

Zouden deze loempia’s ook in de oven kunnen worden klaargemaakt??

Reply
SmaakMenutie 16 december 2022 - 15:21

Ik denk het wel, gezien de comment van Janine hierboven, waar het ook lukte om in de airfryer te maken 🙂 Echter hebben wij het nog niet geprobeerd.

Reply
Johanna 26 januari 2023 - 19:15

Dank voor jullie fijne recepten!
Welke loempiavellen gebruiken jullie?
Groet, johanna

Reply
SmaakMenutie 27 januari 2023 - 09:12

Graag gedaan Johanna! Alle loempja vellen zijn geschikt, wij kopen ze altijd bij de toko 🙂

Reply
Bonnie 20 oktober 2023 - 09:23

Hii goedemorgen,

Ik ga vandaag een poging wagen om deze lekkere loempia’s te maken. Ik eet glutenvrij kan denk ik de spring roll rijstvellen ook gewoon gebruiken hiervoor toch? En in plaats van een meelpapje zou ik dan ei kunnen gebruiken of een maizena papje ?

Heb al zoveel van jullie gemaakt, hou echt van jullie site! Bedankt voor alle lekkere recepten!

Groetjes Bonniei

Reply
Gerry 28 januari 2023 - 16:52

Hallo de loempia’s wil ik ook gaan maken lijkt me heerlijk zoals veel van jullie recepten
Maar wat voor loempia vellen gebruiken jullie en waar zijn die te koop alvast bedankt gr Gerry

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2023 - 16:15

Zie reactie hierboven Gerry 🙂 Geniet ervan!

Reply
Arie 14 oktober 2023 - 10:44

Kan het ook in de Airfryer want die loempiaatjes wil ik ook gaan maken

Reply
SmaakMenutie 14 oktober 2023 - 14:26

Niet geprobeerd, maar zou wel moeten kunnen denk ik!

Reply
Bonnie 20 oktober 2023 - 09:24

Hii goedemorgen,

Ik ga vandaag een poging wagen om deze lekkere loempia’s te maken. Ik eet glutenvrij kan denk ik de spring roll rijstvellen ook gewoon gebruiken hiervoor toch? En in plaats van een meelpapje zou ik dan ei kunnen gebruiken of een maizena papje ?

Heb al zoveel van jullie gemaakt, hou echt van jullie site! Bedankt voor alle lekkere recepten!

Groetjes Bonnie

Reply
SmaakMenutie 20 oktober 2023 - 11:00

Wat leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen! De spring roll rijstvellen zijn een prima alternatief hoor. En je kan als ‘lijn’ ook ei of een maizena papje gebruiken, wij zouden denk ik dan voor die laatste gaan. Het is even uitproberen, geniet ervan!

Reply