Een lichte en gezonde keuze
Heb je trek in een wat lichtere en gezonde maaltijd? Dan is tom kha kai de perfecte keuze!
Heerlijk op warme dagen maar net zo lekker als het buiten wat kouder is. Deze Thaise kippensoep met kokos is romig, fris en vol van smaak. De combinatie van kokosmelk, kruiden en specerijen zorgt voor een perfect gebalanceerd gerecht dat zowel lekker voedzaam als licht verteerbaar is.
Een smaakvolle herinnering
Tijdens onze rondreis door Thailand hebben we deze soep vaak gegeten. En na wat pogingen om de smaak van Thailand te evenaren is dat met dit recept aardig gelukt! Een kom van deze soep brengt dan ook mooie herinneringen naar boven. De geur van citroengras, limoenblaadjes en kokosmelk zorgt sowieso al dat je je in een tropisch omgeving waant.
Wat betekent tom kha kai?
De naam tom kha kai betekent letterlijk ‘kip galanga soep’. Galanga, ook wel laos genoemd, is een wortel die veel wordt gebruikt in de Thaise keuken. Deze specerij geeft de soep zijn kenmerkende, zelfs wat licht peperige en citrusachtige smaak.
Mocht je echt geen galangawortel kunnen vinden, dan kun je deze eventueel vervangen door wat verse gember. Eventueel gecombineerd met gemalen laos. Let er wel op dat gember een iets scherpere smaak heeft en dat je de stukjes niet per ongeluk opeet. Ze zijn namelijk bedoeld om hun smaak af te geven aan de soep.
Zelf tom kha kai maken
Het maken van onze Thaise kip galanga soep is hartstikke makkelijk en kost weinig tijd. Je hebt alleen wel een paar essentiële ingrediënten nodig, zoals kokosmelk, kipdijfilet, citroengras, limoenblaadjes en natuurlijk galanga of gember.
Door de goede balans tussen zuur, zout, zoet en pittig te vinden, krijg je die authentieke Thaise smaak. Serveer de soep met een schijfje limoen en gesneden ringetjes lente-ui.
31 reacties
Ja leuk toch, vandaag jullie recept met varkenshaas en champignons verteld. En ook Indische kip met rijst en groenten. Ook gisteren de naam van jullie site erbij geschreven.
Jullie hebben er weer een fan bij.
Groet Henny
Goedemorgen
Ik doe eerst de smaakmakers ennde boullion te samen
Dan doe ik het door een vergiet en dan voeg ik toe wat uiteindelijk wel gegeten kan worden
En vanplaats kip pak ik meestal googh(n) dus grote tiger garnalen
Vandaag voor het eerst gemaakt en ik moet zeggen hij is goed gelukt. Ik ben namelijk gek op deze soep dus ik ga hem nu vaker maken ook omdat het geen moeilijk recept is dus snel klaar. De ingrediënten heb ik altijd in huis. Ik ga zeker nog een keer jullie andere recepten uitproberen.
even een vraag, Galanga wortel is dat Laos?
Klopt, laos is gemalen galanga wortel!
Wat een heerlijke soep! Als ik hem voor een man of 30 wil maken, moet ik dan alle ingrediënten x10 doen of is dan de verhouding niet goed meer?
Ik vind dat moeilijk te bepalen en hoor het graag!
Je moet inderdaad flink vermenigvuldigen, maar de exacte hoeveelheden durven we niet te zeggen. Pas vooral op met rode peper en sereh. We zouden het ook in 2 of 3 pannen verdelen. En verder, proef vooral!
Bedankt, ik ga het proberen 😀