Home Erik's Asia Tom kha kai

Tom kha kai

Thaise kippensoep met kokos

door SmaakMenutie
Tom kha kai

Een lichte en gezonde keuze

Heb je trek in een wat lichtere en gezonde maaltijd? Dan is tom kha kai de perfecte keuze!

Heerlijk op warme dagen maar net zo lekker als het buiten wat kouder is. Deze Thaise kippensoep met kokos is romig, fris en vol van smaak. De combinatie van kokosmelk, kruiden en specerijen zorgt voor een perfect gebalanceerd gerecht dat zowel lekker voedzaam als licht verteerbaar is.

Thaise kippensoep

Een smaakvolle herinnering

Tijdens onze rondreis door Thailand hebben we deze soep vaak gegeten. En na wat pogingen om de smaak van Thailand te evenaren is dat met dit recept aardig gelukt! Een kom van deze soep brengt dan ook mooie herinneringen naar boven. De geur van citroengras, limoenblaadjes en kokosmelk zorgt sowieso al dat je je in een tropisch omgeving waant.

Tom kha kai ingrediënten

Wat betekent tom kha kai?

De naam tom kha kai betekent letterlijk ‘kip galanga soep’. Galanga, ook wel laos genoemd, is een wortel die veel wordt gebruikt in de Thaise keuken. Deze specerij geeft de soep zijn kenmerkende, zelfs wat licht peperige en citrusachtige smaak.

Tom kha kai maken

Mocht je echt geen galangawortel kunnen vinden, dan kun je deze eventueel vervangen door wat verse gember. Eventueel gecombineerd met gemalen laos. Let er wel op dat gember een iets scherpere smaak heeft en dat je de stukjes niet per ongeluk opeet. Ze zijn namelijk bedoeld om hun smaak af te geven aan de soep.

Zelf tom kha kai maken

Het maken van onze Thaise kip galanga soep is hartstikke makkelijk en kost weinig tijd. Je hebt alleen wel een paar essentiële ingrediënten nodig, zoals kokosmelk, kipdijfilet, citroengras, limoenblaadjes en natuurlijk galanga of gember.

Tom kha kai soep

Door de goede balans tussen zuur, zout, zoet en pittig te vinden, krijg je die authentieke Thaise smaak. Serveer de soep met een schijfje limoen en gesneden ringetjes lente-ui.

Tom kha kai

Tom kha kai

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 95 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 250 g kastanjechampignons
  • 5 djeruk perut (limoenblaadjes)
  • 500 ml kokosmelk
  • 2 rode pepers
  • 2 stengels sereh
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1 stuk verse galangawortel
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 limoen
  • 2 el vissaus
  • 1 el gula djawa

Zo maak je het

  • Los in 600-700 ml water 1 kippenbouillon blokje op en breng aan de kook.
  • Snijd 400 g kipdijfilet in hapklare stukjes en voeg toe aan de bouillon. Laat op matig vuur in 15 minuten zachtjes gaar koken.
  • Snijd 2 stengels sereh in grove stukken, 1 stuk galangawortel in circa 10 plakjes, 2 rode pepers in grove stukken en scheur de limoenblaadjes in tweeën. Voeg toe aan de soep.
  • Voeg tevens 500 ml kokosmelk toe samen met 2 el vissaus en 1 el gula djawa.
  • Snijd ondertussen 250 g kastanjechampignons in plakken en voeg toe aan de soep en laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voor het serveren knijp je wat limoensap uit over de kom soep. Serveer met in ringetjes gesneden lente-ui.
  • Let op! De galangawortel, sereh, limoenblaadjes en rode peper zijn alleen smaakmakers. Je serveert het traditioneel mee in de soep, maar dit eet je dus niet op.

Tom kha kai

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

31 reacties

Henny 12 augustus 2021 - 18:50

Ja leuk toch, vandaag jullie recept met varkenshaas en champignons verteld. En ook Indische kip met rijst en groenten. Ook gisteren de naam van jullie site erbij geschreven.
Jullie hebben er weer een fan bij.

Groet Henny

Reply
Jeroen Mulder 15 september 2022 - 09:43

Goedemorgen
Ik doe eerst de smaakmakers ennde boullion te samen
Dan doe ik het door een vergiet en dan voeg ik toe wat uiteindelijk wel gegeten kan worden
En vanplaats kip pak ik meestal googh(n) dus grote tiger garnalen

Reply
Yvonne 1 juni 2024 - 16:24

Vandaag voor het eerst gemaakt en ik moet zeggen hij is goed gelukt. Ik ben namelijk gek op deze soep dus ik ga hem nu vaker maken ook omdat het geen moeilijk recept is dus snel klaar. De ingrediënten heb ik altijd in huis. Ik ga zeker nog een keer jullie andere recepten uitproberen.

Reply
Nelleke 10 juni 2024 - 15:35

even een vraag, Galanga wortel is dat Laos?

Reply
SmaakMenutie 12 juni 2024 - 11:08

Klopt, laos is gemalen galanga wortel!

Reply
Gitta 16 juli 2024 - 23:58

Wat een heerlijke soep! Als ik hem voor een man of 30 wil maken, moet ik dan alle ingrediënten x10 doen of is dan de verhouding niet goed meer?
Ik vind dat moeilijk te bepalen en hoor het graag!

Reply
SmaakMenutie 17 juli 2024 - 16:21

Je moet inderdaad flink vermenigvuldigen, maar de exacte hoeveelheden durven we niet te zeggen. Pas vooral op met rode peper en sereh. We zouden het ook in 2 of 3 pannen verdelen. En verder, proef vooral!

Reply
Gitta 18 juli 2024 - 01:08

Bedankt, ik ga het proberen 😀

Reply
1 2 3