Home Erik's Asia Tom kha kai

Tom kha kai

Thaise kippensoep met kokos

door SmaakMenutie
Tom kha kai

Een lichte en gezonde keuze

Heb je trek in iets gezonds en lichts? Dan is tom kha kai een uitstekende keuze, vooral op warme dagen.

Deze heerlijke Thaise kippensoep met kokos is romig, fris en vol van smaak. De combinatie van kokosmelk, kruiden en specerijen zorgt voor een perfect gebalanceerd gerecht dat zowel voedzaam als licht verteerbaar is.

Thaise kokossoep

Een smaakvolle herinnering

Tijdens onze rondreis door Thailand hebben we deze soep vaak gegeten. En na wat pogingen om de smaak van Thailand te evenaren is dat met dit recept aardig gelukt! Een kom van deze soep brengt dan ook mooie herinneringen naar boven. De geur van citroengras, limoenblaadjes en kokosmelk zorgt sowieso al dat je je in een tropisch omgeving waant.

Tom kha kai ingrediënten

Wat betekent tom kha kai?

De naam tom kha kai betekent letterlijk ‘kip galanga soep’. Galanga, ook wel laos genoemd, is een wortel die veel wordt gebruikt in de Thaise keuken. Deze specerij geeft de soep zijn kenmerkende, licht peperige en citrusachtige smaak. Mocht je geen galangawortel kunnen vinden, dan kun je deze vervangen door gember. Let er wel op dat gember een iets scherpere smaak heeft en dat je de stukjes niet per ongeluk opeet – ze zijn vooral bedoeld om hun aroma af te geven aan de soep.

Tom kha kai maken

Zelf tom kha kai maken

Het maken van onze Thaise kip galanga soep is hartstikke makkelijk en kost weinig tijd. Je hebt alleen wel een paar essentiële ingrediënten nodig, zoals kokosmelk, kipdijfilet, citroengras, limoenblaadjes en natuurlijk galanga of gember. Door de goede balans tussen zuur, zout, zoet en pittig te vinden, krijg je die authentieke Thaise smaak. Serveer de soep met een schijfje limoen en eventueel wat koriander voor een extra frisse touch.

Tom ka kai
Tom kha kai

Tom kha kai

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 92 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 200 g kastanjechampignons
  • 5 djeruk perut (limoenblaadjes)
  • 500 ml kokosmelk
  • 2 rode pepers
  • 2 stengels sereh
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1 stuk verse galangawortel
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 limoen
  • 2 el vissaus
  • 1 el gula djawa

Zo maak je het

  • Los in 600 ml water 1 kippenbouillon blokje op en breng aan de kook.
  • Snijd 400 g kipdijfilet in hapklare stukjes en voeg toe aan de bouillon. Laat op matig vuur in 20 minuten gaar sudderen.
  • Kneus 2 stengels sereh door er met de achterkant van een mes even op te slaan. Snijd elke sereh stengel in 4-5 grove stukken. 
  • Neem een stuk galangawortel en snijd in 10 dunnen plakjes van circa 1/2 cm. Snijd tevens de limoenblaadjes doormidden en snijd 2-3 rode pepers grof.
  • Voeg na 20 minuten 500-550 ml kokosmelk toe aan de soep. Voeg tevens de sereh, limoenblaadjes, rode peper en galangawortel toe. Roer er tot slot 2 el vissaus en 1 el palmsuiker of gula djawa doorheen. Breng tegen de kook aan en laat 5 minuten sudderen.
  • Snijd ondertussen de champignons in plakjes, voeg toe aan de soep en laat nog eens 10 minuten pruttelen.
  • Voor het serveren knijp je wat limoensap uit over de kom soep. Serveer met in ringetjes gesneden lente-ui.
  • Let op! De galangawortel, sereh, limoenblaadjes en rode peper zijn alleen smaakmakers. Je serveert het traditioneel mee in de soep, maar dit eet je dus niet op.

Tom kha kai

TIP

Deze soep is niet erg pittig dankzij de kokosmelk en de limoen. Houd je van (echt) pittig, beperk dan de limoen die je toevoegt.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

31 reacties

Gitta 16 juli 2024 - 23:58

Wat een heerlijke soep! Als ik hem voor een man of 30 wil maken, moet ik dan alle ingrediënten x10 doen of is dan de verhouding niet goed meer?
Ik vind dat moeilijk te bepalen en hoor het graag!

Reply
SmaakMenutie 17 juli 2024 - 16:21

Je moet inderdaad flink vermenigvuldigen, maar de exacte hoeveelheden durven we niet te zeggen. Pas vooral op met rode peper en sereh. We zouden het ook in 2 of 3 pannen verdelen. En verder, proef vooral!

Reply
Gitta 18 juli 2024 - 01:08

Bedankt, ik ga het proberen 😀

Reply
Nelleke 10 juni 2024 - 15:35

even een vraag, Galanga wortel is dat Laos?

Reply
SmaakMenutie 12 juni 2024 - 11:08

Klopt, laos is gemalen galanga wortel!

Reply
Yvonne 1 juni 2024 - 16:24

Vandaag voor het eerst gemaakt en ik moet zeggen hij is goed gelukt. Ik ben namelijk gek op deze soep dus ik ga hem nu vaker maken ook omdat het geen moeilijk recept is dus snel klaar. De ingrediënten heb ik altijd in huis. Ik ga zeker nog een keer jullie andere recepten uitproberen.

Reply
Jeroen Mulder 15 september 2022 - 09:43

Goedemorgen
Ik doe eerst de smaakmakers ennde boullion te samen
Dan doe ik het door een vergiet en dan voeg ik toe wat uiteindelijk wel gegeten kan worden
En vanplaats kip pak ik meestal googh(n) dus grote tiger garnalen

Reply
Henny 12 augustus 2021 - 18:50

Ja leuk toch, vandaag jullie recept met varkenshaas en champignons verteld. En ook Indische kip met rijst en groenten. Ook gisteren de naam van jullie site erbij geschreven.
Jullie hebben er weer een fan bij.

Groet Henny

Reply
1 2 3