Home Erik's Asia Tofu met broccoli in ketjapsaus

Tofu met broccoli in ketjapsaus

heerlijk vegetarisch wokgerecht

door SmaakMenutie
Tofu met broccoli in ketjapsaus

Snel en gezond

Heb je een keer geen zin in vlees? Probeer dan dit heerlijke vegetarische wokgerecht: tofu met broccoli in ketjapsaus. Dit gerecht zit boordevol smaak en je mist geen seconde de toevoeging van kip of vis.

De combinatie van knapperige groenten en zachte tofu, gecombineerd met een licht pittige ketjapsaus, zorgt voor een super smaakvolle en bovendien voedzame maaltijd. Ideaal voor een doordeweekse avond waarop je snel én gezond wilt eten.

Wokgerecht tofu broccoli

De veelzijdigheid van tofu

Tofu is een veelzijdig ingrediënt dat in veel Aziatische gerechten wordt gebruikt. Het wordt gemaakt van gestremde sojamelk en heeft van nature een milde smaak, waardoor het gemakkelijk smaken van sauzen en kruiden opneemt. Er zijn verschillende soorten tofu, van zijdezacht tot extra stevig. Voor dit wokgerecht is stevige tofu ideaal, omdat deze goed zijn vorm behoudt en een lekkere bite heeft. Bovendien is tofu een uitstekende bron van eiwitten en bevat het belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer en calcium, waardoor het een gezonde vleesvervanger is.

Tofu marineren

Ketjapsaus: zoet, hartig en een tikje pittig

De ketjapsaus speelt een belangrijke rol in dit gerecht en geeft het zijn karakteristieke smaak. Ketjap manis, de Indische zoete sojasaus, vormt de basis en zorgt voor een diepe, licht zoete smaak. Door de saus te combineren met knoflook, gember en een vleugje sambal of rode peper, ontstaat een perfecte balans tussen zoet en (mild) pittig. Voor wie van extra pit houdt, is het toevoegen van een extra rode peper of extra sambal een aanrader.

Tofu bakken

De finishing touch

Naast de smaakvolle saus en de knapperige broccoli maakt de finishing touch dit gerecht helemaal af. Strooi wat fijngesneden lente-ui over het geheel voor een frisse, pittige touch. Voor extra crunch en smaak kun je geroosterde sesamzaadjes, gebakken uitjes of gehakte pinda’s of cashewnoten toevoegen. Serveer met gestoomde rijst of noedels en geniet van een voedzame en smaakvolle vegetarische maaltijd die je vast en zeker vaker op tafel zal zetten!

Tofu recept
Tofu met broccoli in ketjapsaus

Tofu met broccoli in ketjapsaus

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 67 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g broccoli 
  • 400 g tofu
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bos lente-ui
  • 1 sjalot
  • 1 rode peper
  • 1/2 limoen
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el bruine suiker
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl djahé
  • Zonnebloemolie
  • Witte rijst

Zo maak je het

  • Snijd 1 blok tofu van circa 400 g in hapklare blokjes en bestrooi rondom riant met zout. Snijd ook alvast 2 tenen knoflook fijn, 1 rode peper en 1 bosje lente-ui in smalle ringen en snipper 1 sjalot.
  • Verhit een laagje zonnebloemolie in een wok en bak de tofu (in twee etappes) rondom goudgeel. Haal uit de wok en laat uitlekken op keukenpapier. Verwijder de overtollige olie.
  • Snijd 1 stronk broccoli van 500 g in roosjes. Breng een ruime pan water aan de kook en kook de broccoli roosjes in circa 6 minuten beetgaar.
  • Meng voor de saus 3-4 el ketjap manis met het sap van een 1/2 limoen, 1 el (bruine) suiker, 1 tl djahé en 1 tl sesamolie.
  • Fruit de gesnipperde sjalot, de helft van de rode peper en de gesneden knoflook 2-3 minuten op matig vuur in een scheutje zonnebloemolie. Voeg de gebakken tofu toe en verwarm kort even mee.
  • Schenk de saus bij het geheel en bak even mee. Voeg de uitgelekte broccoli roosjes toe en meng goed met elkaar.
  • Serveer met witte rijst, in ringetjes gesneden lente-ui en naar smaak (extra) rode peper en limoen.

Tofu met broccoli in ketjapsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

8 reacties

Betty 17 januari 2019 - 10:32

Omdat ik toch een beetje bewuster minder vlees wil eten, ben ik op onderzoek uit wat je met Tofu kan doen,en dan vind ik jullie recepten! Dit recept gemaakt, en heerlijk, dit smaakt naar meer……veel meer!!!

Reply
SmaakMenutie 17 januari 2019 - 11:02

Hoi Betty, wat leuk om te horen dat je bij ons bent uitgekomen en dat het in de smaak viel! 🙂 Tofu is inderdaad een ideale vleesvervanger. En nog lekker ook! We hebben er nog veel meer op de website staan. Probeer bijvoorbeeld ook eens ketoprak https://smaakmenutie.nl/ketoprak/ of Gado Gado https://smaakmenutie.nl/gado-gado/

Reply
Bas 27 maart 2021 - 12:29

Hi, de rode peper, in ringetjes snijden, moeten daarna de zaadjes er nog uitgehaald worden of moeten die er in blijven ?

Cheers,
Bas

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2021 - 13:37

Ha Bas, die kunnen erin blijven hoor. Tenzij je niet van scherp eten houdt 🙂

Reply
Sophie 28 juni 2022 - 19:41

Zo lekker en pittig!
Smullen maar….

Reply
Johanna 9 oktober 2023 - 10:29

Gisteravond gegeten,wij vonden het heerlijk. Voor herhaling vatbaar.

Reply
marleen 13 maart 2025 - 13:43

Moet de Tofu niet eerst droog gemaakt te worden??

Reply
SmaakMenutie 14 maart 2025 - 09:02

Als ‘ie erg nat is, is het goed om ‘m een beetje droog te maken.

Reply