Home Hoofdgerechten Witte asperges met ham, krieltjes en botersaus (klassieker!)

Witte asperges met ham, krieltjes en botersaus (klassieker!)

door SmaakMenutie
Witte asperges met ham en botersaus

Het witte goud

De klassieker der klassiekers: witte asperges met krieltjes, ham, een zacht eitje en verrukkelijke botersaus. Onze all-time favoriet zodra het aspergeseizoen weer losgebarsten is. Wij maken uiteraard de botersaus zelf. Hartstikke makkelijk namelijk. Dus weg met die kant-en-klare poeders. Eet ze met verse krieltjes. Liefst zelf geschild en gekookt natuurlijk. En kies voor een lekkere (been)ham. Beetje verse peterselie erover, een perfect zachtgekookt eitje erbij en klaar is kees. Smullen maar!

Witte asperges met ham en botersaus

Witte asperges met ham, krieltjes en botersaus

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.7/5
( 19 keer gestemd )

Ingrediënten

500 g witte asperges
500 g (voorgekookte) krieltjes
150 g beenham
125 g ongezouten roomboter
2 eieren
1/2 tl nootmuskaat (optioneel)
Verse peterselie

Zo maak je het

  • Schil 500 gr asperges met een dunschiller en verwijder 2 cm van de onderkant. Breng een laagje water aan de kook en kook de asperges circa 10 minuten. Laat daarna nog enkele minuten rusten met het vuur uit.
  • De asperges zijn klaar als je er met een mes eenvoudig doorheen prikt. Of als je een asperges op een vork legt en hij buigt lichtjes door. Het is afhankelijk van de dikte hoe lang je ze moet koken. Gewoon even testen tussendoor!
  • Kook ondertussen de krieltjes in een laagje (gezouten) water eveneens ongeveer 20 minuten. Maar je kan natuurlijk ook gebakken krieltjes of schijfjes erbij serveren.
  • Kook ondertussen ook 2 eieren zacht in een minuut of 4-5.
  • Het botersausje is super simpel. Neem een steelpannetje en laat 125 gr roomboter op laag vuur smelten. Niet roeren, gewoon laten smelten. De witte 'drap' zakt naar onderen.
  • Schenk de boter nu langzaam door een zeefje met een stuk (stevig) keukenpapier. De witte drap blijft achter. Voeg eventueel nog een snuf nootmuskaat door de boter. Voeg ook een snif zout en peper toe.
  • Neem een bord en verdeel de helft van de ham, asperges en krieltjes over de borden. Voeg een gehalveerd eitje toe per bord en schenk de warme botersaus over het geheel. Maak af met vers gehakte krulpeterselie. Mmmm!

Witte asperges met ham receptWitte asperges met ham en botersaus Witte asperges met ham krieltjes en botersaus Asperges met ham

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

6 reacties

Marcel 2 mei 2019 - 16:41

Hoewel het recept vrij traditioneel is, ging er toch een wereld voor mij open. Ik was zo’n persoon die het sausje nog steeds (vanaf nu verleden tijd 🙂 maakte a.d.h.v. de kant en klare poeders. Nooit geweten dat enkel roomboter met een snufje nootmuskaat een nog lekkerder sausje oplevert! Overigens mijn complimenten voor de prachtige foto’s bij de recepten, maken jullie deze zelf?

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2019 - 12:36

Goed om te horen Marcel! Fijn dat we je hebben kunnen overtuigen om het zélf te maken. Het is zo eenvoudig en zoveel lekkerder. Maar veel mensen weten dat niet. Bedankt voor het mooie compliment! Yes, deze maken we zelf 🙂 Groet, team SmaakMenutie

Reply
Dini 15 maart 2020 - 18:15

Ben benieuwd wij gaan het morgen eten met patat of zoete aardappel verheug me erop.

Reply
SmaakMenutie 17 maart 2020 - 10:54

Lekker Dini! Vielen ze in de smaak? 🙂

Reply
Henny 13 juni 2021 - 16:13

Vanavond maken, alleen met gerookte zalm erbij mmmmmmmmm, nu al zijn in.
Weer bedankt voor het recept.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 14 juni 2021 - 10:40

Ook heerlijk Henny!

Reply