Home Hoofdgerechten Witte asperges met ham, krieltjes en botersaus (klassiek recept!)

Witte asperges met ham, krieltjes en botersaus (klassiek recept!)

door SmaakMenutie

Het witte goud

De klassieker der klassiekers: witte asperges met krieltjes, ham, een zacht eitje en verrukkelijke botersaus. Onze all-time favoriet zodra het aspergeseizoen weer losgebarsten is. Wij maken uiteraard de botersaus zelf. Hartstikke makkelijk namelijk. Dus weg met die kant-en-klare poeders. Eet ze met verse krieltjes. Liefst zelf geschild en gekookt natuurlijk. En kies voor een lekkere (been)ham. Beetje verse peterselie erover, een perfect zachtgekookt eitje erbij en klaar is kees. Smullen maar!

Meer asperge recepten? Klik dan hier.

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Witte asperges met ham en botersaus

Witte asperges met ham, krieltjes en botersaus

De klassieker der klassiekers: witte asperges met krieltjes, ham, een zacht eitje en verrukkelijke botersaus. Onze all-time favoriet zodra het... Hoofdgerechten Witte asperges met ham, krieltjes en botersaus (klassiek recept!) European Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 5.0/5
( 8 keer gestemd )

Ingrediënten

500 g witte asperges
500 g (voorgekookte) krieltjes
150 g beenham
125 g ongezouten roomboter
2 eieren
Verse peterselie
1/2 tl nootmuskaat (optioneel)

Zo maak je het

  • Schil 500 gr asperges en kook ze in een ruime pan met water ongeveer 10 minuten. Laat daarna nog 10 minuten staan met het vuur uit.
  • De asperges zijn klaar als je er met een mes eenvoudig doorheen prikt. Of als je een asperges op een vork legt en hij buigt lichtjes door. Het is afhankelijk van de dikte hoe lang je ze moet koken.
  • Kook ondertussen de krieltjes in een laagje (gezouten) water eveneens ongeveer 20 minuten.
  • Kook ook 2 eitjes halfzacht in een minuut of 6.
  • Het botersausje is super simpel. Neem een steelpannetje en laat 125 gr roomboter op laag vuur smelten. Niet roeren, gewoon laten smelten. De witte 'drap' zakt naar onderen.
  • Schenk de boter nu langzaam door een zeefje met een stuk (stevig) keukenpapier. De witte drap blijft achter. Voeg eventueel nog een snuf nootmuskaat door de boter. Voeg ook een snif zout en peper toe.
  • Neem een bord en verdeel de helft van de ham, asperges en krieltjes over de borden. Voeg een gehalveerd eitje toe per bord en schenk de warme botersaus over het geheel. Maak af met vers gehakte krulpeterselie. Mmmm!

Witte asperges met ham recept Witte asperges met ham krieltjes en botersaus Asperges met ham

Misschien valt dit ook in de smaak

2 reacties

Marcel 2 mei 2019 - 16:41

Hoewel het recept vrij traditioneel is, ging er toch een wereld voor mij open. Ik was zo’n persoon die het sausje nog steeds (vanaf nu verleden tijd 🙂 maakte a.d.h.v. de kant en klare poeders. Nooit geweten dat enkel roomboter met een snufje nootmuskaat een nog lekkerder sausje oplevert! Overigens mijn complimenten voor de prachtige foto’s bij de recepten, maken jullie deze zelf?

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2019 - 12:36

Goed om te horen Marcel! Fijn dat we je hebben kunnen overtuigen om het zélf te maken. Het is zo eenvoudig en zoveel lekkerder. Maar veel mensen weten dat niet. Bedankt voor het mooie compliment! Yes, deze maken we zelf 🙂 Groet, team SmaakMenutie

Reply