Home Vlees en kip Spezzatino di manzo

Spezzatino di manzo

Italiaans stoofvlees

door SmaakMenutie
Spezzatino di manzo

Stoofpotje van rundvlees

Spezzatino di manzo, letterlijk vertaald als “stoofpotje van rundvlees”, is een klassiek gerecht uit de Italiaanse keuken.

Dit heerlijke stoofvlees wordt langzaam gegaard in een combinatie van rode wijn en vleesbouillon, wat het vlees extra mals en vol van smaak maakt. Het wordt gekruid met een mix van verse Italiaanse kruiden zoals salie, tijm en rozemarijn. Het langzaam stoven zorgt ervoor dat alle de smaken volledig in het vlees trekken.

Spezzatino ingrediënten

Tijd en geduld

Het maken van dit gerecht is hartstikke makkelijk, het vraagt alleen wat geduld. Eerst wordt het rundvlees in stukjes gesneden, daarna licht door de bloem gehaald en vervolgens kort gebakken. Daarna gaat de rode wijn en de vleesbouillon erbij, samen met de verse kruiden.

Spezzatino rundvlees maken

Deksel op de pan, vuur laag en een paar uur laten pruttelen. Dit lange pruttelen zorgt ervoor dat het vlees lekker zacht wordt en de smaken zich goed mengen. Zorg dat je de temperatuur goed instelt en af en toe even alles omschept.

Italiaanse kruidenmix

De kenmerkende smaak van spezzatino di manzo zit voor een groot deel in de kruiden die gebruikt worden. Salie, tijm en rozemarijn zijn de klassieke ingrediënten die dit gerecht zijn typische Italiaanse smaak geven. Deze kruiden worden vaak gebruikt in de Italiaanse keuken omdat ze de smaken van vlees en groenten versterken.

Italiaans stoofvlees

Zo geeft salie het gerecht een lichte, aromatische bitterheid, terwijl rozemarijn en tijm de diepte en hartigheid toevoegen. Je kunt het recept gerust aanpassen met andere kruiden, maar deze drie vormen wel de basis van het recept.

Traditionele bijgerechten

In Italië wordt spezzatino di manzo traditioneel geserveerd met bijgerechten die de smaak van het stoofvlees aanvullen. Denk aan polenta of bijvoorbeeld Italiaanse aardappeltjes. Als je polenta kiest dan merk je dat deze heerlijk combineert met de saus.

Polenta maken
Italiaanse klassieker polenta

Een andere klassieke manier om het gerecht te serveren is trouwens met stokbrood. Ook lekker om mee door de pan te gaan. Een frisse salade kan natuurlijk ook. En zelfs frietjes smaken hier heerlijk bij. Up to you!

Spezzatino di manzo

Spezzatino di manzo

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.8/5
( 89 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runder riblap
  • 150 ml rode wijn
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 winterpeen
  • 1 bakje Italiaanse verse kruidenmix
  • 3 el bloem

Zo maak je het

  • Snijd 1 winterpeen en 2 stengels bleekselderij (heel) fijn. Snipper tevens 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn.
  • Smelt een flinke klont roomboter samen met een scheut olijfolie in een braadpan. Fruit de sjalot, knoflook, bleekselderij en wortel enkele minuten aan.
  • Snijd ondertussen 750 g runderlappen of sukadevlees in kleine (hapklare) stukjes. Bestrooi rondom met bloem. Doe het vlees bij de groenten en bak al omscheppend enkele minuten tot het vlees wat verkleurd is.
  • Voeg een flinke draai van de pepermolen toe samen met wat (grof) zeezout.
  • Schenk 1 flink glas rode wijn bij het geheel en meng grondig. Voeg tevens 1 bosje van een paar takjes tijm, salie en rozemarijn toe (afbinden met een touwtje).
  • Schenk nu 500 ml heet water bij het geheel samen met 1 verkruimeld runderbouillon blokje. 
  • Doe het deksel op de pan en laat nu minimaal 2 uur stoven op matig vuur. Haal eventueel het laatste half uur de deksel van de pan zodat het geheel wat indikt.

Spezzatino di manzo

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

32 reacties

Marjolein Langen 17 juli 2023 - 13:47

Welke rode wijn hebben jullie hier in gedaan ? Ik ga het deze week maken . Lijkt me heerlijk

Reply
SmaakMenutie 18 juli 2023 - 09:08

Kies maar een Italiaanse wijn, dan zit je altijd goed. Geniet ervan!

Reply
Loes 16 juli 2023 - 15:19

Heerlijk gerecht! Heb er aardappelpuree bij gemaakt met parmezaanse kaas erdoor en verse peterselie erover heen

Reply
Carien 28 januari 2023 - 18:18

Wohw wat was dit lekker wij hebben het met frietjes gegeten en dag 2 (nou niet lachen) met hutspot wat een voortreffelijke combinatie.

Reply
Claire 30 november 2022 - 18:20

Wat een heerlijk gerecht! Lekker met tagliatelle en een mooi glas rood (Foravia van Scagliola), genieten!!

Reply
Esther 1 oktober 2022 - 08:51

Kun je dit ook maken op een buitenhoven? Een Kamagon? En wat is dan de temperatuur die je moet aanhouden?

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2022 - 14:28

Als het dezelfde specificatie heeft als de oven, kan het zeker!

Reply
1 2 3 4