Stoofpotje van rundvlees
Spezzatino di manzo, letterlijk vertaald als “stoofpotje van rundvlees”, is een klassiek gerecht uit de Italiaanse keuken.
Dit heerlijke stoofvlees wordt langzaam gegaard in een combinatie van rode wijn en vleesbouillon, wat het vlees extra mals en vol van smaak maakt. Het wordt gekruid met een mix van verse Italiaanse kruiden zoals salie, tijm en rozemarijn. Het langzaam stoven zorgt ervoor dat alle de smaken volledig in het vlees trekken.
Tijd en geduld
Het maken van dit gerecht is hartstikke makkelijk, het vraagt alleen wat geduld. Eerst wordt het rundvlees in stukjes gesneden, daarna licht door de bloem gehaald en vervolgens kort gebakken. Daarna gaat de rode wijn en de vleesbouillon erbij, samen met de verse kruiden.
Deksel op de pan, vuur laag en een paar uur laten pruttelen. Dit lange pruttelen zorgt ervoor dat het vlees lekker zacht wordt en de smaken zich goed mengen. Zorg dat je de temperatuur goed instelt en af en toe even alles omschept.
Italiaanse kruidenmix
De kenmerkende smaak van spezzatino di manzo zit voor een groot deel in de kruiden die gebruikt worden. Salie, tijm en rozemarijn zijn de klassieke ingrediënten die dit gerecht zijn typische Italiaanse smaak geven. Deze kruiden worden vaak gebruikt in de Italiaanse keuken omdat ze de smaken van vlees en groenten versterken.
Zo geeft salie het gerecht een lichte, aromatische bitterheid, terwijl rozemarijn en tijm de diepte en hartigheid toevoegen. Je kunt het recept gerust aanpassen met andere kruiden, maar deze drie vormen wel de basis van het recept.
Traditionele bijgerechten
In Italië wordt spezzatino di manzo traditioneel geserveerd met bijgerechten die de smaak van het stoofvlees aanvullen. Denk aan polenta of bijvoorbeeld Italiaanse aardappeltjes. Als je polenta kiest dan merk je dat deze heerlijk combineert met de saus.
Een andere klassieke manier om het gerecht te serveren is trouwens met stokbrood. Ook lekker om mee door de pan te gaan. Een frisse salade kan natuurlijk ook. En zelfs frietjes smaken hier heerlijk bij. Up to you!
32 reacties
Welke rode wijn hebben jullie hier in gedaan ? Ik ga het deze week maken . Lijkt me heerlijk
Kies maar een Italiaanse wijn, dan zit je altijd goed. Geniet ervan!
Heerlijk gerecht! Heb er aardappelpuree bij gemaakt met parmezaanse kaas erdoor en verse peterselie erover heen
Wohw wat was dit lekker wij hebben het met frietjes gegeten en dag 2 (nou niet lachen) met hutspot wat een voortreffelijke combinatie.
Wat een heerlijk gerecht! Lekker met tagliatelle en een mooi glas rood (Foravia van Scagliola), genieten!!
Kun je dit ook maken op een buitenhoven? Een Kamagon? En wat is dan de temperatuur die je moet aanhouden?
Als het dezelfde specificatie heeft als de oven, kan het zeker!