Makkelijk én smaakvol
Soms hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn om een complete, smaakvolle maaltijd op tafel te zetten.
Onze ovenschotel met kip in honing-mosterdsaus, aardappelpartjes en groene asperges is daar het perfecte voorbeeld van. Je hebt weinig ingrediënten nodig, de voorbereiding is minimaal en de oven doet het meeste werk. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen of als je gewoon zin hebt in ‘comfortfood’ zonder gedoe.
Zelfgemaakte honing-mosterdsaus
De saus maken we natuurlijk helemaal zelf. En dat is echt super eenvoudig. Je hebt alleen honing, mosterd en een teentje knoflook nodig. De combinatie van een beetje zoet en een tikkie pittig geeft de kip een heerlijk glazuur en zorgt voor een volle smaak in de hele ovenschotel.
Wij gebruiken het liefst kipdijfilet – die blijft namelijk lekker mals, ook na een langere tijd in de oven. Als je toch liever kipfilet gebruikt houd dan rekening met een kortere oventijd. Je kunt dit eenvoudig oplossen door de aardappeltjes en groenten wat kleiner te snijden, zodat alles tegelijk gaar is.
De veelzijdigheid van groene asperges
Groene asperges zijn niet alleen gezond, maar ook ontzettend makkelijk te bereiden. In tegenstelling tot witte asperges hoeven ze niet geschild te worden – je snijdt gewoon het houterige uiteinde eraf en ze zijn klaar voor gebruik. Ze hebben een lichte, beetje frisse smaak met een klein bittertje, wat perfect past bij de zoet-pittige saus.
Voeg ze halverwege de oventijd toe zodat ze mooi beetgaar blijven en dus knapperig. Ben je écht geen fan van asperges? Geen probleem – sperziebonen of broccoli zijn prima alternatieven.
Tips en variaties
Deze ovenschotel kip in honing-mosterdsaus is makkelijk aan te passen aan wat je in huis hebt. Zo kun je bijvoorbeeld ook zoete aardappel gebruiken in plaats van gewone aardappels. Ook lekker trouwens, wat rode ui of cherrytomaatjes toevoegen. Serveer de schotel direct uit de oven en garneer eventueel met wat verse peterselie of war citroensap voor een frisse finishing touch. Eet smakelijk!
34 reacties
Ik maakte het gerecht in de koekepan zonder aardappelen als koolhydraatbeperkte snelle variatie. De sperziebonen werden apart gekookt tot de gewenste stevigheid. De kip marineerde ik minimaal een uur in de saus en bakte daarna het kipmengsel in de koekepan in 10 minuten gaar. Sperziebonen erbij en klaar in 20 minuten.