Home Hoofdgerechten Ovenschotel kip in honing-mosterdsaus

Ovenschotel kip in honing-mosterdsaus

met aardappeltjes en groene asperges

door SmaakMenutie
Kip in honing-mosterdsaus

Makkelijk én smaakvol

Soms hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn om een complete, smaakvolle maaltijd op tafel te zetten.

Onze ovenschotel met kip in honing-mosterdsaus, aardappelpartjes en groene asperges is daar het perfecte voorbeeld van. Je hebt weinig ingrediënten nodig, de voorbereiding is minimaal en de oven doet het meeste werk. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen of als je gewoon zin hebt in ‘comfortfood’ zonder gedoe.

Ovenschotel kip

Zelfgemaakte honing-mosterdsaus

De saus maken we natuurlijk helemaal zelf. En dat is echt super eenvoudig. Je hebt alleen honing, mosterd en een teentje knoflook nodig. De combinatie van een beetje zoet en een tikkie pittig geeft de kip een heerlijk glazuur en zorgt voor een volle smaak in de hele ovenschotel.

Kip in honing-mosterdsaus recept

Wij gebruiken het liefst kipdijfilet – die blijft namelijk lekker mals, ook na een langere tijd in de oven. Als je toch liever kipfilet gebruikt houd dan rekening met een kortere oventijd. Je kunt dit eenvoudig oplossen door de aardappeltjes en groenten wat kleiner te snijden, zodat alles tegelijk gaar is.

Honing-mosterdsaus

De veelzijdigheid van groene asperges

Groene asperges zijn niet alleen gezond, maar ook ontzettend makkelijk te bereiden. In tegenstelling tot witte asperges hoeven ze niet geschild te worden – je snijdt gewoon het houterige uiteinde eraf en ze zijn klaar voor gebruik. Ze hebben een lichte, beetje frisse smaak met een klein bittertje, wat perfect past bij de zoet-pittige saus.

Kip in honing-mosterdsaus maken

Voeg ze halverwege de oventijd toe zodat ze mooi beetgaar blijven en dus knapperig. Ben je écht geen fan van asperges? Geen probleem – sperziebonen of broccoli zijn prima alternatieven.

Tips en variaties

Deze ovenschotel kip in honing-mosterdsaus is makkelijk aan te passen aan wat je in huis hebt. Zo kun je bijvoorbeeld ook zoete aardappel gebruiken in plaats van gewone aardappels. Ook lekker trouwens, wat rode ui of cherrytomaatjes toevoegen. Serveer de schotel direct uit de oven en garneer eventueel met wat verse peterselie of war citroensap voor een frisse finishing touch. Eet smakelijk!

Kip honing-mosterd oven
Kip in honing-mosterdsaus

Kip in honing-mosterdsaus

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 108 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g (voorgegaarde) aardappelpartjes
  • 400 g kipdijfilet
  • 350 g groene asperges
  • 40 g vloeibare honing
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el grove mosterd
  • 2 el Dijon mosterd
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Verwarm de hetelucht oven voor op 190 graden.
  • Snijd 400 g kipdijfilet in grove stukken en bestrooi rondom ruim met zout en peper.
  • Verhit een scheut zonnebloemolie of boter en bak de kip in 5 minuten rondom bruin. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Haal de kip uit de pan en plaats in een ruime ovenschaal.
  • Fruit 2 fijngesneden tenen knoflook even kort aan in de pan waar de kip in zat. Voeg een scheutje water toe (4-5 el) samen met 3 el grove mosterd, 2 el Dijonmosterd en 40 g vloeibare honing. Meng grondig tot een dressing.
  • Verdeel 500 g voorgekookte aardappel(partjes) bij de kip en hussel door elkaar. Halveer grote partjes aardappel.
  • Schenk de honing-mosterdsaus bij het geheel en meng grondig. Plaats het geheel 35-40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal halverwege de schaal uit de oven en voeg 350 g in vieren gesneden groene asperges toe. Hussel grondig en plaats terug in de oven. Serveer met de overgebleven saus en/of extra mosterd.

Kip in honing-mosterdsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

34 reacties

Rita B 28 september 2024 - 12:09

Ik maakte het gerecht in de koekepan zonder aardappelen als koolhydraatbeperkte snelle variatie. De sperziebonen werden apart gekookt tot de gewenste stevigheid. De kip marineerde ik minimaal een uur in de saus en bakte daarna het kipmengsel in de koekepan in 10 minuten gaar. Sperziebonen erbij en klaar in 20 minuten.

Reply
1 3 4 5