Home Hoofdgerechten Ovenschotel kip in honing-mosterdsaus

Ovenschotel kip in honing-mosterdsaus

met aardappeltjes en groene asperges

door SmaakMenutie
Kip in honing-mosterdsaus

Volledige maaltijd

Soms is het niet zo moeilijk om een volledige maaltijd op tafel te zetten en dat geldt zeker voor deze ovenschotel kip in honing-mosterdsaus. Uiteraard maken we de saus zelf. Honing en mosterd zijn letterlijk de enige ingrediënten die je hiervoor nodig hebt, afgezien van een teentje knoflook dan. Wij gebruiken kipdijfilet omdat deze net wat malser uit de oven komt. Wil je liever kipfilet gebruiken? Zorg dan dat je de ovenschotel wat minder lang in de oven doet. Dat kan door de aardappelpartjes en groene asperges iets kleiner te snijden, dan is een minder lange garingstijd ook voldoende. En liever geen asperges, kies dan eens voor sperziebonen. Eet smakelijk!

Kip in honing-mosterdsaus

Kip in honing-mosterdsaus

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 98 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g (voorgegaarde) aardappelpartjes
  • 400 g kipdijfilet
  • 350 g groene asperges
  • 40 g vloeibare honing
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el grove mosterd
  • 2 el Dijon mosterd

Zo maak je het

  • Verwarm de hetelucht oven voor op 190 graden.
  • Snijd 400 g kipdijfilet in grove stukken en bestrooi rondom ruim met zout en peper.
  • Verhit een scheut olie of boter en bak de kip in 5 minuten rondom bruin. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Haal de kip uit de pan en plaats in een ruime ovenschaal.
  • Fruit 2 fijngesneden tenen knoflook even kort aan in de pan waar de kip in zat. Voeg een scheutje water toe (4-5 el) samen met 3 el grove mosterd, 2 el Dijonmosterd en 40 g vloeibare honing. Meng grondig tot een dressing.
  • Verdeel 500 g voorgekookte aardappel(partjes) bij de kip en hussel door elkaar. Halveer grote partjes aardappel.
  • Schenk de honing-mosterdsaus bij het geheel en meng grondig. Plaats het geheel 35-40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal halverwege de schaal uit de oven en voeg 350 g in vieren gesneden groene asperges toe. Hussel grondig en plaats terug in de oven. Serveer met de overgebleven saus en/of extra mosterd.

Kip in honing-mosterdsaus receptHoning-mosterdsausKip in honing-mosterdsaus makenKip in honing-mosterdsausKip honing-mosterd ovenOvenschotel kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

31 reacties

SmaakMenutie 17 juli 2018 - 19:30

Hi Marieke!
Thanks 🙂 Nee je kan echt beter kiezen voor kipdijfilet, dit is iets vetter en beter geschikt om wat langer in de oven te garen. Kipfilet wordt waarschijnlijk droog en dus taai 😉

Reply
Linda 30 augustus 2023 - 20:04

Echt heel lekker! Ik was sceptisch omdat ik al meerdere kip-honing-mosterd recepten heb gemaakt en deze allen tegenvallend waren. Maar deze was echt goed. Voor de kinderen extra sperziebonen toegevoegd, die eten geen asperges.

Reply
SmaakMenutie 22 juli 2018 - 11:53

Dankjewel! Je zou de aardappeltjes achterwege kunnen laten en dan wat rijst of pasta erbij koken. Eet smakelijk alvast!

Reply
SmaakMenutie 21 augustus 2019 - 10:39

Hi Lindsay, dat is geen probleem hoor. Dan zou ik het gewoon wat korter in de oven doen, een minuut of 20. En dan even in de gaten houden. Succes!

Reply
Karin 24 maart 2020 - 17:31

Hallo, het lijkt me heerlijk, maar wat zou je als vervanger voor asperges kunnen gebruiken? Groetjes
Karin

Reply
Tamara 24 maart 2020 - 22:09

Misschien sperziebonen?

Reply
SmaakMenutie 25 maart 2020 - 16:09

Ja klopt, sperziebonen kunnen heel goed! Wij zouden in ieder geval kiezen voor een harde groente. Bedankt voor de tip Tamara 🙂

Reply
SmaakMenutie 26 juni 2020 - 10:21

Ja goed idee, zal ook moeten kunnen! 🙂

Reply
SmaakMenutie 3 september 2020 - 14:35

Mmm wat lekker Truus dat je het in de tajine maakt! En bedankt voor de vele tips!

Reply
Cor van den Brink 7 oktober 2020 - 13:25

Ik

Reply
SmaakMenutie 8 oktober 2020 - 10:15

Hi Linsey, ja dat klopt! Ik zet het er direct even bij. Fijn dat het ondanks de aardappeltjes in de smaak viel 🙂

Reply
Tineke 27 februari 2021 - 20:32

Erg lekker! Ter variatie maak ik het ook wel eens met zalm en broccoli of sperziebonen. Ook een aanrader!

Reply
Angele 17 oktober 2021 - 10:36

Ik wil dit graag gaan maken, maar dan voor 4 personen (goede eters), moet ik dan de ingrediënten allemaal verdubbelen en de oventijd ook?

Reply
SmaakMenutie 18 oktober 2021 - 11:55

Ik zou in dat geval alles verdubbelen, maar let een beetje op met de hoeveelheid mosterd dat het niet te scherp wordt 😉 En de kip misschien wat kleiner snijden, dan kan de oventijd ongeveer hetzelfde blijven (zeker niet verdubbelen want dan wordt de kip te droog). Geniet ervan!

Reply
Nellie 5 januari 2022 - 14:58

Wat was dit lekker!!!! Deze ga ik vaker maken.

Reply
Astrid 4 april 2023 - 17:59

Nu voor de 2e keer gemaakt en omdat we de mosterdsmaak iets te heftig vonden vorige keer nu kookroom toegevoegd……supersuperlekker 🤗 een blijvertje…. Net als zoveel van jullie andere recepten. Dank hiervoor.

Reply
SmaakMenutie 17 april 2023 - 15:05

Leuk om te horen! 🙂

Reply
JOS 23 april 2023 - 21:51

MAG IK OOK WITTE ASPERGES GEBRUIKEN

Reply
SmaakMenutie 24 april 2023 - 16:24

Nee, daar zijn ze niet geschikt voor in dit gerecht!

Reply
Monique 25 april 2023 - 11:21

Wij houden niet van mosterd, heb je hier ook een alternatief voor?

Reply
SmaakMenutie 25 april 2023 - 13:36

Nee, niet echt helaas. Het is een belangrijke smaakmaker die lastig is te vervangen in honing-mosterdsaus!

Reply
Lotte 5 mei 2023 - 18:21

Kan ik hier ook een traybake gerecht van maken ipv in een ovenschaal? Wil de hoeveelheid groter maken dus ben bang dat het niet in mijn grootste ovenschaal past…

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2023 - 10:55

Jahoor!

Reply
Ria 22 mei 2023 - 16:10

Ik heb het met witte asperges gedaan,,, wat voorgekookt en de laatste 10 minuten in de oven gedaan! HEERLIJK😋😋

Reply
Francis 8 augustus 2023 - 17:16

Net de eerste helft gehad maar merkte dat de mosterdsaus helemaal aanbakt, hier nog tips voor?

Reply
SmaakMenutie 9 augustus 2023 - 09:37

Vermoedelijk is het geheel te veel ingedikt omdat het vuur te hoog stond

Reply
Mary 26 augustus 2023 - 17:00

Kun je dit gerecht ook in de slowcooker maken?

Reply
SmaakMenutie 29 augustus 2023 - 11:00

Oei, daar hebben we geen ervaring mee! Maar persoonlijk zou ik dit gerecht niet zo snel in de slowcooker bereiden.

Reply
Marleen 12 december 2023 - 09:59

Wil dit gerecht met zalm of kabeljauw gaan maken veranderd dan de oven tijd?

Reply
SmaakMenutie 15 december 2023 - 10:24

Jazeker, zalm hoeft bijvoorbeeld maar 20 minuten in de oven. Daar moet je dus wel even rekening mee houden, voeg deze dan later toe. Geniet ervan!

Reply
Jeannette 3 mei 2024 - 18:21

Vandaag voor het eerst een recept van jullie uitgeprobeerd, in 1 woord dit is een perfecte combinatie zo heerlijk van smaak! Bedankt op naar het volgende recept.

Reply