Stoofpotje van rundvlees
Spezzatino di manzo, letterlijk vertaald als “stoofpotje van rundvlees”, is een klassiek gerecht uit de Italiaanse keuken.
Dit heerlijke stoofvlees wordt langzaam gegaard in een combinatie van rode wijn en vleesbouillon, wat het vlees extra mals en vol van smaak maakt. Het wordt gekruid met een mix van verse Italiaanse kruiden zoals salie, tijm en rozemarijn. Het langzaam stoven zorgt ervoor dat alle de smaken volledig in het vlees trekken.
Tijd en geduld
Het maken van dit gerecht is hartstikke makkelijk, het vraagt alleen wat geduld. Eerst wordt het rundvlees in stukjes gesneden, daarna licht door de bloem gehaald en vervolgens kort gebakken. Daarna gaat de rode wijn en de vleesbouillon erbij, samen met de verse kruiden.
Deksel op de pan, vuur laag en een paar uur laten pruttelen. Dit lange pruttelen zorgt ervoor dat het vlees lekker zacht wordt en de smaken zich goed mengen. Zorg dat je de temperatuur goed instelt en af en toe even alles omschept.
Italiaanse kruidenmix
De kenmerkende smaak van spezzatino di manzo zit voor een groot deel in de kruiden die gebruikt worden. Salie, tijm en rozemarijn zijn de klassieke ingrediënten die dit gerecht zijn typische Italiaanse smaak geven. Deze kruiden worden vaak gebruikt in de Italiaanse keuken omdat ze de smaken van vlees en groenten versterken.
Zo geeft salie het gerecht een lichte, aromatische bitterheid, terwijl rozemarijn en tijm de diepte en hartigheid toevoegen. Je kunt het recept gerust aanpassen met andere kruiden, maar deze drie vormen wel de basis van het recept.
Traditionele bijgerechten
In Italië wordt spezzatino di manzo traditioneel geserveerd met bijgerechten die de smaak van het stoofvlees aanvullen. Denk aan polenta of bijvoorbeeld Italiaanse aardappeltjes. Als je polenta kiest dan merk je dat deze heerlijk combineert met de saus.
Een andere klassieke manier om het gerecht te serveren is trouwens met stokbrood. Ook lekker om mee door de pan te gaan. Een frisse salade kan natuurlijk ook. En zelfs frietjes smaken hier heerlijk bij. Up to you!
32 reacties
Dit was heerlijk! Ik heb sucadelappen gebruikt, in de slowcooker dus het stond langer op. En op het laatst nog een goeie klont roomboter erdoor gedaan. Met tagliatelle er verse parmezaan geserveerd. Rapportcijfer een 9!
Daar zocht ik dus naar. Hoe lang heb je die aangezet? (‘low’?)
Kan dit ook met sukade lappen?
Ja tuurlijk! 🙂
Ik dien het op in pastaborden. Eerst een laag farfalle en dan het vlees erover. Is het dan ook lekker om er geraspte kaas over te doen? Lijkt leuk nl.
Dat hebben we zelf niet eerder gedaan, maar je kan het zeker een keer proberen door te beginnen met een klein beetje. Ik zou dan wel kiezen voor Parmezaanse kaas 🙂
kan dit ook met kipfilet?
Het kan ongetwijfeld Jelly maar gezien de lange stooftijd is het met rundvlees lekkerder 🙂
Thanks!