Home <30 minuten Kip met champignons in romige dillesaus

Kip met champignons in romige dillesaus

door SmaakMenutie
Kip met champignons in romige dillesaus

Overal lekker bij

Pasta, witte rijst, aardappeltjes… moeilijk kiezen hè. Maar niet met deze heerlijke kip met champignons in romige dillesaus. Daar smaakt namelijk alles bij! Ideaal te gebruiken als pastasaus maar minstens zo lekker met witte rijst. En zelfs met gebakken aardappeltjes is dit een perfecte combi.

Kip met champignons in romige dillesaus

Kip met champignons in romige dillesaus

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 54 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g kip(dij)filet
  • 250 g champignons
  • 125 ml zure room
  • 100 ml witte wijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 1 el bloem
  • Verse dille

Zo maak je het

  • Snijd de kip(dij)filet in hapklare stukjes en bestrooi met zout en peper. Bak de kip rondom een minuut of 5 op middelhoog vuur in een scheutje olie.
  • Voeg nu 1 fijngesneden sjalot en 2 fijngesneden tenen knoflook toe. Fruit 2 minuutjes mee met de kip.
  • Voeg vervolgens 250 g in stukjes gesneden champignons toe. Bak de champignons ongeveer 7-8 minuten mee tot ze gebakken en bruin zijn. Blijf geregeld roeren.
  • Blus af met 100 ml witte wijn. Voeg ook 200 ml warm water toe en verkruimel een 1/2 kippenbouillon blokje. Breng even tegen de kook aan en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg nu 125 ml zure room toe en een flinke hand fijngehakte dille.
  • Meng in een kommetje 1 flinke el bloem met 4 el (circa 50-60 ml) vocht uit de pan. Je zal zien dat het een papje wordt. Doe dit papje in de pan en roer goed door. Laat nog enkele minuten pruttelen tot het mooi gebonden is.
  • Serveer met rijst, pasta, (gebakken) aardappeltjes of waar je maar zin in hebt!

Kip met champignons receptKip met champignons in romige dillesaus Kip champignons rijst Kip champignons pasta

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

26 reacties

Dorien 4 februari 2019 - 14:11

Ik heb een vraagje over de kip in dillesaus. Jullie gebruiken zure room i.p.v. crème fraiche
Maar ik dacht dat zure room alleen in koude gerechten kan ?

Reply
SmaakMenutie 4 februari 2019 - 20:41

Hoi Dorien, je kan in principe zowel crème fraîche als zure room gebruiken! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Malou 10 februari 2019 - 07:37

Zou je de kip ook kunnen vervangen door witvis?

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2019 - 15:46

Hoi Malou, wij denken het wel maar hebben het zelf niet eerder geprobeerd. Laat je ons weten of het in de smaak viel? 🙂 Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Ria 16 december 2020 - 23:35

Wij hebben dit gisteren gegeten, heerlijk. Ik heb het met spaghetti gegeten, volgende keer doe ik met rijst. Dit komt zeker vaker op het menu.

Reply
SmaakMenutie 17 december 2020 - 10:58

Leuk om te horen Ria, fijn dat jullie ervan genoten hebben 🙂

Reply
Betty 1 juni 2019 - 20:30

Zooooo, deze is lekker zeg!! we hebben hier gesmuld, natuurlijk iets meer witte wijn erbij, want wijn moet vloeien, maar alweer genoten van jullie recept!! Heerlijk, echt waar!

Reply
SmaakMenutie 4 juni 2019 - 19:37

Leuk om te horen Betty! En ja, same here voor wat betreft de wijn 😉

Reply
Angelique 22 juli 2019 - 15:35

ik ga ‘m vanavond maken! ik ben erg benieuwd.. 🙂

Reply
SmaakMenutie 25 juli 2019 - 12:43

Lekker Angelique! We hopen dat het in de smaak viel! 🙂

Reply
Dominique 14 juni 2020 - 17:03

Hmmm heerlijk staat te pruttelen heb gedroogde dille gebruikt was geen verse maar het is heerlijk dankjewel groetjes Dominique

Reply
SmaakMenutie 15 juni 2020 - 14:01

Fijn dat ons recept in de smaak viel Dominique, leuk om te horen! Gedroogde dille is ook prima hoor 🙂

Reply
kittyvdwal 1 december 2020 - 15:08

kan je de wijn ook weg laten of vervangen door?

Reply
SmaakMenutie 1 december 2020 - 15:44

Hoi Kitty, ik zou dan gewoon 100 ml meer bouillon doen!

Reply
Reny Pattynama 1 december 2020 - 17:14

Wat was dit lekker. Wij hebben het gegeten met rijst. Dank u wel voor het recept. Ga ik zeker vaker maken.

Reply
SmaakMenutie 2 december 2020 - 10:09

Heerlijke combinatie met rijst Reny! Fijn dat jullie ervan genoten hebben 🙂

Reply
Jane 29 april 2021 - 13:21

Wat voor wijn? Droge wijn? Ik hoor het graag.

Reply
SmaakMenutie 29 april 2021 - 13:32

Droge witte wijn Jane, druif maakt niet veel uit!

Reply
Jane 29 april 2021 - 19:21

Dank je wel. Het was heerlijk.

Jolanda 2 mei 2023 - 19:46

Welke wijn gebruiken jullie in dit gerecht?

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2023 - 10:58

Zie antwoord hierboven 🙂

Reply
Marloes 7 maart 2022 - 16:19

Wij proberen een beetje cholestrol-arm te eten, is die zure room te vervangen door iets wat beter in dit dieet past? Het ziet er heerlijk uit trouwens!

Reply
SmaakMenutie 8 maart 2022 - 10:04

Dankje Marloes! Je zou kunnen proberen om de room te vervangen door Griekse yoghurt. Geniet ervan!

Reply
Lilibeth Triebels 24 december 2022 - 19:46

Beste heren,
Ik heb dit recept zojuist gemaakt voor 2 personen. Heerlijk! Maar nu mijn vraag. Over een paar dagen wil ik dit maken voor 6 personen. Ik neem aan dat ik alle maten x 3 moet nemen. Klopt dat?
Maar nog belangrijker: kan ik dit recept een halve dag van tevoren maken en later alleen nog opwarmen?

Met dank,
Lilibeth Triebels

Reply
SmaakMenutie 26 december 2022 - 11:19

Fijn dat het in de smaak viel Lilibeth! Voor 6 personen zou ik het inderdaad x 3 doen, maar pas op met de hoeveelheid vocht, en wellicht 1 bouillonblokje. Probeer er een beetje mee te spelen. Ik zou het wel vers maken, wordt er niet lekkerder op als je het later verwarmt. Uiteraard kan je wel de mise-en-place alvast doen. Geniet ervan!

Reply
Marleen 14 maart 2023 - 10:59

Zalig al meerdere malen gemaakt met eigen draai natuurlijk……… crème Fraiche ipv zure room limoen rasp beetje mosterd en handje diepvries erwtjes! Basis recept is ook zalig hoor

Reply