Home <30 minuten Andijviestamppot met chorizo

Andijviestamppot met chorizo

door SmaakMenutie
Andijviestamppot met chorizo

Zomerse stamppot

We maakten eerder al de klassieke andijviestamppot met spekjes, maar dit is zeker een net zo’n lekkere variatie daarop. Wij vinden dit een typisch voorjaar- of zomerrecept. De spekjes vervangen we door chorizo en dat geeft het zijn ‘zomerse’ karakter. Je zet hem bovendien binnen 20 minuten op tafel. Ideaal dus als je niet te lang in de keuken wil staan met mooi weer. Serveer lekker met wat grove mosterd en eventueel Amsterdamse- of zilveruitjes.

Andijviestamppot met chorizo

Andijviestamppot met chorizo

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 37 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g (voorgekookte) kruimige aardappelen
  • 400 g andijvie
  • 200 g chorizo
  • 15 g roomboter
  • 1 ui
  • 4 el melk
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Zilveruitjes (optioneel)
  • Grove mosterd (optioneel)

Zo maak je het

  • Kook 600 g voorgekookte kruimige aardappelen (of vers geschilde) in een ruime pan en zet ze net onder water. Voeg ook een flinke snuf zout toe. Kook de aardappelen in circa 14 minuten gaar.
  • Bak ondertussen op middelmatig vuur 200 g in dunne plakjes gesneden chorizo, zonder olie, licht krokant.
  • Voeg na enkele minuten ook 1 gesnipperde ui toe.
  • Giet de aardappels af en laat uitlekken. Doe ze terug in de pan en voeg 1 flinke klont boter toe samen met 3-4 el (warme) melk, 1/2 tl nootmuskaat, een snuf zout en een flinke draai van de pepermolen. Stamp het geheel tot een mooie puree.
  • Meng beetje bij beetje 350-400 g rauwe andijvie door de aardappelpuree. Je zal zien dat de andijvie slinkt. Dit duurt ongeveer 3-5 minuten.
  • Voeg de gebakken chorizo en ui toe samen met het bakvet en meng nog even grondig door elkaar.
  • Serveer optioneel met Amsterdamse- of zilveruitjes en grove mosterd.

Andijvie stamppot receptChorizo bakkenAndijviestamppot met chorizoAndijvie stamppot met chorizoAndijviestamppot

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

1 reactie

Ans de Geus 16 maart 2022 - 07:43

Ik woon in Spanje en is andijvie moeilijk te krijgen, dus neem ik ensalada Romana en die blijft veel knapperiger tussen de puree dan andijvie. Al jaren doe ik er spekjes bij en een goede witte wijnazijn naar smaak. Smaakt dan heerlijk fris.Volgende keer ga ik er ook de ui, zilveruitjes en een pikante chorizo doorheen scheppen.

Reply