Home Hoofdgerechten Chili con carne

Chili con carne

door SmaakMenutie
Chili con carne

Vleesstoof

Deze klassieker uit de Tex-Mex (Texaans-Mexicaans) keuken ontbrak nog op de website en dat terwijl ik er eigenlijk gek op ben. Natuurlijk kan je een zakje of pakje uit de supermarkt gebruiken, maar het is net zo makkelijk om de kruidenmix zelf te maken. En dat próef je! Chili con carne (Spaans voor chili met vlees) is een vleesstoof dat traditioneel bestaat uit gehakt en chilipeper. Bij het ontstaan gebruikte men overigens vaak puur rundvlees, maar aangezien veel mensen dit niet konden betalen werd er gekozen voor het goedkopere gehakt of zelfs spek. Voor de Tex-Mex keuken werden er meer ingrediënten toegevoegd als bonen, paprika en tomaten. Verder voegen wij ook mais en wortel toe. De variaties zijn eigenlijk eindeloos. Serveer met bijvoorbeeld wraps, rijst of aardappels en om het helemaal af te maken een klodder crème fraîche of guacamole. Of wat dacht je van wat geraspte cheddar!

Chili con carne

Chili con carne

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 9 keer gestemd )

Ingrediënten

500 g rundergehakt
400 g tomatenblokjes
250 g bonen naar keuze
150 g mais (optioneel)
125 g crème fraîche (optioneel)
150 ml rode wijn
2 tenen knoflook
1 sjalot
1 rode paprika
1 winterpeen
2 tl cayennepeper
2 tl komijnpoeder
2 tl paprikapoeder
Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Snipper 1 grote sjalot en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit op matig vuur in een flinke scheut olijfolie aan.
  • Snijd ondertussen 1 winterpeen en 1 (rode) paprika in kleine blokjes en voeg toe aan de pan. Bak al omscheppende enkele minuten mee.
  • Voeg het gehakt toe aan de pan samen met 2 tl cayennepeper, 2 tl komijnpoeder, 2 tl paprikapoeder, 1 tl zout en een flinke draai van de pepermolen. Rul het gehakt tot het bruin is.
  • Blus het geheel met 1 glas rode wijn (circa 150 ml) en laat zachtjes enkele minuten inkoken.
  • Voeg vervolgens 400 g tomatenblokjes toe en meng grondig door het geheel. 
  • Voeg nu ook 250 g bonen(mix) toe samen met eventueel 150 g mais. Laat op laag vuur nu minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen (stoven) met de deksel schuin op de pan. Hoe langer hoe lekkerder!
  • Serveer met witte rijst en bijvoorbeeld creme fraîche, verse peterselie en geraspte (cheddar)kaas.

Chili con carne ingrediënten Chili con carne Chili con carne origineel recept Chili con carne recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

7 reacties

Willem van Weezel Errens 22 september 2021 - 13:13

En als je er aan kan komen, IPV creme fraiche, geraspte Mexicaanse queso blanco. Misschien gek, maar ik voeg ook altijd champignons toe. Ze hebben een interessante verschillende ‘texture’.

Reply
SmaakMenutie 22 september 2021 - 16:29

Klinkt heerlijk Willem, thanks voor de tip! 🙂

Reply
Wim 22 september 2021 - 18:40

Ik vond het wat flauw smaken. wel pittige afterbite door de peper, maar eerste hap wat flauw.

Reply
Sylvia 24 september 2021 - 08:44

Mijn man is gek op bonen, ik niet, maar dacht, vooruit, is er in ieder geval iemand blij 😉. Maar ook ik heb er heerlijk van gegeten!

Reply
SmaakMenutie 24 september 2021 - 10:31

Nou wat leuk om te horen Sylvia! Fijn dat jullie allebei van ons recept hebben genoten 🙂

Reply
Ilona 30 september 2021 - 12:24

Kun je dit recept ook maken zonder zout en alcohol ivm nierziekte? Welke kruiden zou ik dan eventueel kunnen gebruiken om het toch iets van een bite te geven zodat ik het zout niet zo mis?

Reply
SmaakMenutie 1 oktober 2021 - 15:00

Hi Ilona, ik zou dan wat extra water gebruiken ipv rode wijn en qua zout vind ik heel lastig om te zeggen. Weet niet goed door wat je dat zou kunnen vervangen, wellicht wat extra cayennepeper voor wat extra pit?

Reply