Tex-Mex Klassieker
Deze klassieker uit de Tex-Mex keuken ontbrak nog op de website en dat terwijl ik een echte chili con carne-liefhebber ben. Dit gerecht is niet alleen ontzettend lekker, maar ook veelzijdig en makkelijk aan te passen aan je eigen smaak.
Natuurlijk kan je een zakje of pakje uit de supermarkt gebruiken voor de kruidenmix, maar het is eigenlijk veel leuker – en lekkerder – om de kruiden zelf te mengen. En geloof me, dat proef je meteen! Het bereiden van chili con carne is eenvoudig en je kunt het naar wens aanpassen, van mild tot extra pittig.
Wat is chili con carne?
Chili con carne betekent letterlijk “chili met vlees” in het Spaans en verwijst naar een smaakvolle stoofschotel op basis van vlees en chilipepers. Oorspronkelijk werd het gerecht gemaakt met puur rundvlees, maar dit was voor veel mensen te duur. Daarom werd er al snel overgestapt op gehakt of zelfs spek. Dit maakte het gerecht betaalbaarder, terwijl de rijke smaak behouden bleef. In de loop der tijd is het recept geëvolueerd en zijn er meer ingrediënten aan toegevoegd, zoals bonen, paprika en tomaten.

Variaties en extra ingrediënten
Voor de typische Tex-Mex versie van chili con carne worden er extra ingrediënten toegevoegd die het gerecht echt zijn kenmerkende smaak geven. Naast de traditionele ingrediënten zoals gehakt, chilipepers en tomaten, voegen we in de Tex-Mex keuken vaak paprika, bonen en maïs toe. Maar je kunt natuurlijk nog meer ingrediënten toevoegen. Wij kiezen er bijvoorbeeld voor om wortel toe te voegen voor extra kleur en smaak. Daarnaast gebruiken wij cayennepeper in plaats van chilipepers, maar die keuze is geheel aan jou. De variaties zijn eindeloos en afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren kun je altijd andere (extra) groenten of kruiden toevoegen.
Serveertips
Chili con carne is een gerecht dat zich uitstekend leent om te combineren met verschillende bijgerechten. Denk aan rijst, wraps of aardappels, die perfect passen bij de rijke, pittige smaken van de stoofschotel. En om het helemaal af te maken, kun je het gerecht serveren met een klodder crème fraîche of een lepel guacamole. Voor de ultieme smaakbeleving kun je er ook wat geraspte cheddar overheen strooien. Het frisse van de crème fraîche of guacamole, het romige van de kaas, het pittige van de chili – alles komt samen in een perfect gerecht dat je vast vaker op tafel zet!
29 reacties
Heerlijk recept! Ik voeg er alleen 1 theelepel chilipoeder extra aan toe. Geeft net iets meer smaak. Maar heerlijk!! Al verschillende keren gemaakt.😋
Hi, wat als ik dit recept voor 16 pers wil maken ?
Doe ik alles x 4 ? En hoe zit t dan met de kruiden?
Hoop van jullie te horen
Qua ingrediënten heb je wel ongeveer alles x4 nodig, maar wees wel wat voorzichtig met de kruiden en zout. Het is echt een kwestie van aftasten. Je zou ook 2 pannen kunnen maken, dat maakt het wellicht wat gemakkelijker. Geniet ervan!
Heerlijk ! Dit is een blijvertje. Meerdere chili recepten geprobeerd van diverse sites, maar dit is de allerlekkerste !
Zojuist gemaakt. Heerlijk! Alleen zijn bij mij dit soort gerechten een groentenbom, dus voeg veel meer toe dan het recept. Prei, champignons, tomaten….