Home Hoofdgerechten Chili con carne

Chili con carne

Mexicaanse vleesstoof

door SmaakMenutie
Chili con carne

Tex-Mex Klassieker

Deze klassieker uit de Tex-Mex keuken ontbrak nog op de website en dat terwijl ik een echte chili con carne-liefhebber ben. Dit gerecht is niet alleen ontzettend lekker, maar ook veelzijdig en makkelijk aan te passen aan je eigen smaak.

Natuurlijk kan je een zakje of pakje uit de supermarkt gebruiken voor de kruidenmix, maar het is eigenlijk veel leuker – en lekkerder – om de kruiden zelf te mengen. En geloof me, dat proef je meteen! Het bereiden van chili con carne is eenvoudig en je kunt het naar wens aanpassen, van mild tot extra pittig.

Wat is chili con carne?

Chili con carne betekent letterlijk “chili met vlees” in het Spaans en verwijst naar een smaakvolle stoofschotel op basis van vlees en chilipepers. Oorspronkelijk werd het gerecht gemaakt met puur rundvlees, maar dit was voor veel mensen te duur. Daarom werd er al snel overgestapt op gehakt of zelfs spek. Dit maakte het gerecht betaalbaarder, terwijl de rijke smaak behouden bleef. In de loop der tijd is het recept geëvolueerd en zijn er meer ingrediënten aan toegevoegd, zoals bonen, paprika en tomaten.

Chili con carne recept

Variaties en extra ingrediënten

Voor de typische Tex-Mex versie van chili con carne worden er extra ingrediënten toegevoegd die het gerecht echt zijn kenmerkende smaak geven. Naast de traditionele ingrediënten zoals gehakt, chilipepers en tomaten, voegen we in de Tex-Mex keuken vaak paprika, bonen en maïs toe. Maar je kunt natuurlijk nog meer ingrediënten toevoegen. Wij kiezen er bijvoorbeeld voor om wortel toe te voegen voor extra kleur en smaak. Daarnaast gebruiken wij cayennepeper in plaats van chilipepers, maar die keuze is geheel aan jou. De variaties zijn eindeloos en afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren kun je altijd andere (extra) groenten of kruiden toevoegen.

Chili con carne ingrediënten

Serveertips

Chili con carne is een gerecht dat zich uitstekend leent om te combineren met verschillende bijgerechten. Denk aan rijst, wraps of aardappels, die perfect passen bij de rijke, pittige smaken van de stoofschotel. En om het helemaal af te maken, kun je het gerecht serveren met een klodder crème fraîche of een lepel guacamole. Voor de ultieme smaakbeleving kun je er ook wat geraspte cheddar overheen strooien. Het frisse van de crème fraîche of guacamole, het romige van de kaas, het pittige van de chili – alles komt samen in een perfect gerecht dat je vast vaker op tafel zet!

Guacamole dipsaus
Chili con carne smaakt ook heerlijk met wat guacamole
Chili con carne

Chili con carne

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 73 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 400 g tomatenblokjes
  • 250 g bonen naar keuze
  • 150 g mais (optioneel)
  • 125 g crème fraîche (optioneel)
  • 150 ml rode wijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 rode paprika
  • 1 winterpeen
  • 2 tl cayennepeper
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl paprikapoeder
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Snipper 1 grote sjalot en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit op matig vuur in een flinke scheut olijfolie aan.
  • Snijd ondertussen 1 winterpeen en 1 (rode) paprika in kleine blokjes en voeg toe aan de pan. Bak al omscheppende enkele minuten mee.
  • Voeg het gehakt toe aan de pan samen met 2 tl cayennepeper, 2 tl gemalen komijnzaad, 2 tl paprikapoeder, 1 tl zout en een flinke draai van de pepermolen. Rul het gehakt tot het bruin is.
  • Blus het geheel met 1 glas rode wijn (circa 150 ml) en laat zachtjes enkele minuten inkoken.
  • Voeg vervolgens 400 g tomatenblokjes toe en meng grondig door het geheel. 
  • Voeg nu ook 250 g bonen(mix) toe samen met eventueel 150 g mais. Laat op laag vuur nu minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen (stoven) met de deksel schuin op de pan. Hoe langer hoe lekkerder!
  • Serveer met witte rijst en bijvoorbeeld crème fraîche, verse peterselie en geraspte (cheddar)kaas.

Chili con carne origineel recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

29 reacties

Angela 6 september 2024 - 16:53

Heerlijk recept! Ik voeg er alleen 1 theelepel chilipoeder extra aan toe. Geeft net iets meer smaak. Maar heerlijk!! Al verschillende keren gemaakt.😋

Reply
Ange 7 februari 2024 - 10:23

Hi, wat als ik dit recept voor 16 pers wil maken ?
Doe ik alles x 4 ? En hoe zit t dan met de kruiden?
Hoop van jullie te horen

Reply
SmaakMenutie 12 februari 2024 - 16:06

Qua ingrediënten heb je wel ongeveer alles x4 nodig, maar wees wel wat voorzichtig met de kruiden en zout. Het is echt een kwestie van aftasten. Je zou ook 2 pannen kunnen maken, dat maakt het wellicht wat gemakkelijker. Geniet ervan!

Reply
Dewi 4 november 2023 - 19:10

Heerlijk ! Dit is een blijvertje. Meerdere chili recepten geprobeerd van diverse sites, maar dit is de allerlekkerste !

Reply
Shirley 16 april 2023 - 17:13

Zojuist gemaakt. Heerlijk! Alleen zijn bij mij dit soort gerechten een groentenbom, dus voeg veel meer toe dan het recept. Prei, champignons, tomaten….

Reply
1 2 3