Home Pasta Spaghetti al limone

Spaghetti al limone

pasta in citroensaus

door SmaakMenutie
Spaghetti al limone

Amalfi

Deze spaghetti al limone kent zijn oorsprong aan de Amalfi kust, dat bekendstaat om zijn prachtige citroenen. Een frisse pasta in citroensaus die net als veel andere Italiaanse recepten redelijk eenvoudig te maken is met het gebruik van maar weinig ingrediënten (less is more, net als de pasta alfredo bijvoorbeeld die we onlangs maakten). De kenmerkende smaak komt van het sap en rasp van slechts één citroen. Overigens hebben we een spaghetti met garnalen op de website waar we ook de schil van de citroen gebruiken en daarom wel wat gelijkenissen vertoont met dit recept. Om ‘m wat romiger te maken voegen we wat kookroom toe, maar dat is optioneel. Blijf vooral bij het klassieke recept als je dat liever hebt, dan voeg je gewoon wat pastavocht toe. Serveer met een frisse salade.

Spaghetti al limone

Spaghetti al limone

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 43 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 160 g spaghetti
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 30 g roomboter
  • 1 teen knoflook
  • 1 citroen
  • 3 el kookroom (optioneel)
  • Verse basilicum

Zo maak je het

  • Kook de spaghetti volgens de verpakking in 11 minuten al dente.
  • Rasp met een fijne rasp de schil van 1 kleine citroen. Pers vervolgens de citroen en vang het sap op.
  • Snijd ook alvast 1 teen knoflook fijn en hak een handje verse basilicum fijn. Rasp tevens circa 60 g Parmezaanse kaas.
  • Neem een koekenpan en laat 30 g roomboter op middelhoog vuur smelten. Fruit de knoflook 1 minuutje en zet het vuur lager. Voeg nu ook de citroenrasp toe en houd het vuur laag tot de pasta klaar is.
  • Giet de spaghetti af en voeg toe aan de gesmolten citroenboter. Meng goed door elkaar. Voeg nu ook het citroensap toe en meng door het geheel. Voor een extra romige pasta kan je 2 á 3 el kookroom toevoegen (of gebruik het pastavocht).
  • Zet het vuur uit en meng tot slot de geraspte kaas en de fijngehakte basilicum door de pasta. Voeg nog een flinke snuf peper en zout toe. Serveer direct, eventueel met een frisse salade.

Pasta citroen receptSpaghetti al limonePasta al limone

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

A.M. Wateren 9 maart 2023 - 17:11

Hoi Tim en Erik,

Jullie hebben een leuke site met knetterlekkere recepten, waar ik geregeld (met meestal een eigen twist) gebruik van maak. Zo ook het recept spaghetti al limone. Ik ga dit maken met ricotta ipv jullie suggestie(roomboter). Lijkt mij iets meer authentiek Italiaans en ricotta heeft iets zoetigs dat fijn combineert methet zuur van de citroen. Bon appetito!

Reply
Marjolaine 30 september 2023 - 21:59

Heerlijk in al z’n eenvoud! Ik had geen basilicum liggen maar wel nog wat platte peterselie, dat was ook helemaal prima!

Reply
Stephanie 18 september 2024 - 12:20

Hebben jullie tips voor lekkere groenten die hier bij passen? Ik zat zelf te denken aan venkel, of courgette of kastanjechampignons. Snap dat je er alles in kan gooien wat je lekker vindt, maar: tips :)?

Reply
SmaakMenutie 19 september 2024 - 15:28

Venkel is een goed idee inderdaad, of wat dacht je van groene asperges!

Reply