Home Pasta Spaghetti al limone

Spaghetti al limone

pasta in citroensaus

door SmaakMenutie
Spaghetti al limone

Amalfi-kust

Spaghetti al limone vindt zijn oorsprong aan de prachtige Amalfi-kust, een streek in Zuid-Italië die wereldwijd bekendstaat om zijn citroenen (limone). Citroenen vormen dan ook de basis van deze lichte en frisse pasta.

Zoals veel traditionele Italiaanse recepten draait dit gerecht om eenvoud: met slechts een paar pure en goede ingrediënten wordt in een handomdraai een heerlijk gerecht gecreëerd. Het is een perfect voorbeeld van de Italiaanse filosofie ‘less is more’, vergelijkbaar met een klassieke pasta Alfredo die slechts boter en Parmezaanse kaas bevat.

Pasta al limone

De perfecte balans tussen fris en romig

De kern van spaghetti al limone is de perfecte balans tussen frisheid én romigheid. De karakteristieke smaak komt van zowel het sap als de rasp van een citroen, wat zorgt voor een subtiel zuurtje. De saus wordt traditioneel bereid met een combinatie van boter en Parmezaanse kaas, waardoor de frisheid van de citroen wordt verzacht met een romige textuur. Voor een nog zachtere of romigere saus kan een scheutje kookroom worden toegevoegd, maar dit is eigenlijk vloeken in de Italiaanse kerk… Dus als je het écht wil doen zoals de Italianen, gebruik dan gewoon een beetje pastawater om de saus te binden.

Een lichte, veelzijdige klassieker

Dit gerecht is een heerlijke keuze voor wie houdt van frisse en lichte smaken. Door de eenvoud van de ingrediënten kun je het bovendien gemakkelijk aanpassen naar je eigen ideale smaak. Als je trouwens ook zo gek bent op die citrussmaken, probeer dan ook eens onze spaghetti met garnalen. Hier gebruiken we ook de rasp van de citroen, en dat subtiele zuurtje proef je echt in het gerecht terug. Eigenlijk laten allebei de recepten wel zien hoe veelzijdig de citroen kan zijn in de Italiaanse keuken en hoe het een eenvoudige pasta bijna culinair maakt!

Pasta citroen recept

Serveren en genieten

Spaghetti al limone is een ideaal gerecht voor warme dagen omdat het licht en verfrissend is. Serveer de pasta wel direct na bereiding zodat de saus mooi om de spaghetti blijft hangen. Een eenvoudige groene salade met een lichte dressing past hier super goed bij of kies voor een andere Italiaanse klassieker: een salade caprese. Wil je toch nog wat extra’s toevoegen aan deze klassieke pasta? Bestrooi dan met wat geroosterde pijnboompitten. Kortom, of je nu kiest voor de klassieke versie, een extra romige variant of pijnboompitten toevoegt… dit gerecht brengt een stukje Italiaanse Amalfi naar je bord!

Salade caprese
Serveer spaghetti al limone met bijvoorbeeld een salade caprese
Spaghetti al limone

Spaghetti al limone

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 46 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 160 g spaghetti
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 30 g roomboter
  • 1 teen knoflook
  • 1 citroen
  • 3 el kookroom (optioneel)
  • Verse basilicum

Zo maak je het

  • Kook de spaghetti volgens de verpakking in 11 minuten al dente.
  • Rasp met een fijne rasp de schil van 1 kleine citroen. Pers vervolgens de citroen en vang het sap op.
  • Snijd ook alvast 1 teen knoflook fijn en hak een handje verse basilicum fijn. Rasp tevens circa 60 g Parmezaanse kaas.
  • Neem een koekenpan en laat 30 g roomboter op middelhoog vuur smelten. Fruit de knoflook 1 minuutje en zet het vuur lager. Voeg nu ook de citroenrasp toe en houd het vuur laag tot de pasta klaar is.
  • Giet de spaghetti af en voeg toe aan de gesmolten citroenboter. Meng goed door elkaar. Voeg nu ook het citroensap toe en meng door het geheel. Voor een extra romige pasta kan je 2 á 3 el kookroom toevoegen (of gebruik het pastavocht).
  • Zet het vuur uit en meng tot slot de geraspte kaas en de fijngehakte basilicum door de pasta. Voeg nog een flinke snuf peper en zout toe. Serveer direct, eventueel met een frisse salade.

Spaghetti al limone

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

4 reacties

A.M. Wateren 9 maart 2023 - 17:11

Hoi Tim en Erik,

Jullie hebben een leuke site met knetterlekkere recepten, waar ik geregeld (met meestal een eigen twist) gebruik van maak. Zo ook het recept spaghetti al limone. Ik ga dit maken met ricotta ipv jullie suggestie(roomboter). Lijkt mij iets meer authentiek Italiaans en ricotta heeft iets zoetigs dat fijn combineert methet zuur van de citroen. Bon appetito!

Reply
Marjolaine 30 september 2023 - 21:59

Heerlijk in al z’n eenvoud! Ik had geen basilicum liggen maar wel nog wat platte peterselie, dat was ook helemaal prima!

Reply
Stephanie 18 september 2024 - 12:20

Hebben jullie tips voor lekkere groenten die hier bij passen? Ik zat zelf te denken aan venkel, of courgette of kastanjechampignons. Snap dat je er alles in kan gooien wat je lekker vindt, maar: tips :)?

Reply
SmaakMenutie 19 september 2024 - 15:28

Venkel is een goed idee inderdaad, of wat dacht je van groene asperges!

Reply