Amalfi-kust
Spaghetti al limone vindt zijn oorsprong aan de prachtige Amalfi-kust, een streek in Zuid-Italië die wereldwijd bekendstaat om zijn citroenen (limone). Citroenen vormen dan ook de basis van deze lichte en frisse pasta.
Zoals veel traditionele Italiaanse recepten draait dit gerecht om eenvoud: met slechts een paar pure en goede ingrediënten wordt in een handomdraai een heerlijk gerecht gecreëerd. Het is een perfect voorbeeld van de Italiaanse filosofie ‘less is more’, vergelijkbaar met een klassieke pasta Alfredo die slechts boter en Parmezaanse kaas bevat.
De perfecte balans tussen fris en romig
De kern van spaghetti al limone is de perfecte balans tussen frisheid én romigheid. De karakteristieke smaak komt van zowel het sap als de rasp van een citroen, wat zorgt voor een subtiel zuurtje. De saus wordt traditioneel bereid met een combinatie van boter en Parmezaanse kaas, waardoor de frisheid van de citroen wordt verzacht met een romige textuur. Voor een nog zachtere of romigere saus kan een scheutje kookroom worden toegevoegd, maar dit is eigenlijk vloeken in de Italiaanse kerk… Dus als je het écht wil doen zoals de Italianen, gebruik dan gewoon een beetje pastawater om de saus te binden.
Een lichte, veelzijdige klassieker
Dit gerecht is een heerlijke keuze voor wie houdt van frisse en lichte smaken. Door de eenvoud van de ingrediënten kun je het bovendien gemakkelijk aanpassen naar je eigen ideale smaak. Als je trouwens ook zo gek bent op die citrussmaken, probeer dan ook eens onze spaghetti met garnalen. Hier gebruiken we ook de rasp van de citroen, en dat subtiele zuurtje proef je echt in het gerecht terug. Eigenlijk laten allebei de recepten wel zien hoe veelzijdig de citroen kan zijn in de Italiaanse keuken en hoe het een eenvoudige pasta bijna culinair maakt!
Serveren en genieten
Spaghetti al limone is een ideaal gerecht voor warme dagen omdat het licht en verfrissend is. Serveer de pasta wel direct na bereiding zodat de saus mooi om de spaghetti blijft hangen. Een eenvoudige groene salade met een lichte dressing past hier super goed bij of kies voor een andere Italiaanse klassieker: een salade caprese. Wil je toch nog wat extra’s toevoegen aan deze klassieke pasta? Bestrooi dan met wat geroosterde pijnboompitten. Kortom, of je nu kiest voor de klassieke versie, een extra romige variant of pijnboompitten toevoegt… dit gerecht brengt een stukje Italiaanse Amalfi naar je bord!
4 reacties
Hoi Tim en Erik,
Jullie hebben een leuke site met knetterlekkere recepten, waar ik geregeld (met meestal een eigen twist) gebruik van maak. Zo ook het recept spaghetti al limone. Ik ga dit maken met ricotta ipv jullie suggestie(roomboter). Lijkt mij iets meer authentiek Italiaans en ricotta heeft iets zoetigs dat fijn combineert methet zuur van de citroen. Bon appetito!
Heerlijk in al z’n eenvoud! Ik had geen basilicum liggen maar wel nog wat platte peterselie, dat was ook helemaal prima!
Hebben jullie tips voor lekkere groenten die hier bij passen? Ik zat zelf te denken aan venkel, of courgette of kastanjechampignons. Snap dat je er alles in kan gooien wat je lekker vindt, maar: tips :)?
Venkel is een goed idee inderdaad, of wat dacht je van groene asperges!