Home Erik's Asia Saté ajam

Saté ajam

Indische kipsaté

door SmaakMenutie
Saté ajam

Indische klassieker op de barbecue

Er zijn van die gerechten die je keer op keer blijft maken, simpelweg omdat ze áltijd goed smaken.

Saté ajam – oftewel Indische kipsaté – is er zo één. Het is mals, vol van smaak en doet meteen denken aan lange zomeravonden, een rokende barbecue en een goedgevulde tafel. Deze kipsaté is voor ons hét ultieme barbecuegerecht.

Kipsaté marinade

De roots van saté

Saté is oorspronkelijk afkomstig uit Indonesië en is inmiddels niet meer weg te denken uit de keukens van heel Zuidoost-Azië. In Nederland kennen we vooral de Javaanse, Indische en soms ook Maleise varianten.

Saté ajam marineren

Elke streek en familie heeft zo z’n eigen draai aan het gerecht. Saté ajam (ajam betekent kip in het Indonesisch) is een van de populairste soorten, geliefd om de milde kruidigheid en het malse karakter van de gemarineerde kip.

De marinade maakt het verschil

Wat deze saté ajam zo bijzonder maakt is natuurlijk de marinade. Wij maken die met een mix van ketjap manis, limoensap, ketoembar (koriander), djahé (gember), djintan (komijn), gemalen laos en een beetje sambal oelek voor pit. Een scheuthe gula djawa (of bruine basterdsuiker als alternatief) geeft het geheel een lichtzoete ondertoon.

Kipsaté marineren

De marinade mag royaal zijn. We mengen de kipdijfilet er goed doorheen en laten het minstens twee uur, maar het liefst langer, afgedekt in de koelkast rusten.

Barbecue aan of gewoon op de grill

Zodra de barbecue op temperatuur is (wij wachten altijd tot er een laagje as op de kolen ligt), mogen de stokjes erop. Het rijgen van de kip op houten satéprikkers doen we pas vlak van tevoren. En die stokjes hebben we dan al even geweekt in koud water, om verbranden te voorkomen.

Kipsaté rijgen

Een paar minuten per kant is meestal genoeg. De buitenkant krijgt een mooie grillrand, terwijl de binnenkant mals blijft. En wie net als wij een GBS Sear-Grate van Weber heeft, weet dat dat extra streepje grillpatroon nét dat beetje extra geeft.

Saté ajam

Geen barbecue in de buurt of slecht weer? Geen probleem! Deze saté is ook perfect te bereiden op een grillpan of contactgrill (zelf vinden we deze heel fijn). Het resultaat is echt nét zo lekker, zolang je maar zorgt voor voldoende hitte en de kip niet te lang gaart.

Serveer met klassiekers

Wat ons betreft serveer je saté ajam nooit zonder een goede satésaus. Zelfgemaakt natuurlijk. Lekker romig en vol van smaak. Daarnaast zetten we er graag atjar bij, gebakken uitjes, wat kroepoek en witte rijst. Alles bij elkaar vormt het een bord vol Indisch comfortfood.

Satésaus
Serveer uiteraard met zelfgemaakte satésaus!

Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat deze kipsaté nog ontbrak op onze site. We hadden namelijk al wel saté babi (varkenshaas) en een combi-variant, maar dit recept nog niet. Een gerecht waar je familie voor uitnodigt, of dat je gewoon doordeweeks op tafel zet. Gewoon omdat het kan en het gezellig is.

Saté ajam

Kipsaté

Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 105 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g kipdijfilet
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1/2 limoen
  • 5 el ketjap manis
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl gula djawa
  • 1 tl sambal oelek
  • 1/2 tl djintan

Zo maak je het

  • Meng in een flinke kom 4-5 el ketjap manis met het sap van een 1/2 limoen, 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan, 1 tl gemalen laos, 1 tl gula djawa (of bruine basterdsuiker) en 1 tl sambal oelek. Meng tot een gladde marinade.
  • Snijd 3 tenen knoflook en 1 flinke ui in grove stukken en meng deze door de marinade.
  • Snijd 800 g (of meer) kipdijfilet in kleine stukjes en meng deze grondig door de zojuist gemaakte marinade. Laat nu lekker lang, afgedekt in de koelkast, intrekken. Minimaal 1 á 2 uur, maar langer is nog beter.
  • Verwijder de stukken knoflook en ui en rijg de stukjes kip aan een satéprikker. Zorg ervoor dat je de satéprikkers van te voren een uurtje in koud water hebt gelegd, dat voorkomt het aanbranden van het hout.
  • Steek de barbecue aan en zodra er een laagje as is te zien op de kolen, plaats je het grillrooster (en als je 'm in je bezit hebt de GBS Sear-Grate in het uitneembare middenstuk) en sluit het deksel. Zorg ervoor dat alle ventilatieopening volledig geopend zijn. Laat de barbecue goed heet worden (interne temperatuur minimaal 200 graden).
  • Barbecue de stokjes enkele minuten per kant. Serveer met zelfgemaakte satésaus, atjar, gebakken uitjes, witte rijst en kroepoek.

Saté ajam

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

21 reacties

Stéphanie Van Hoe 9 oktober 2023 - 17:29

Beste allen , halloooo, wij hebben op jullie aanraden deze Weber Touch premium master gekocht 👍👍👍. Echter staan er maar 2 receptjes met dit toestel op jullie site. Kan u er meer met ons delen AUB. Nog prachtig nazomer weer hier in België. Wij lezen het wel , alvast bedankt ❤️

Reply
Ro 24 juni 2023 - 07:05

goedemorgen ga deze vandaag maken voor een man of 40. Is er geen zout nodig?

Reply
SmaakMenutie 24 juni 2023 - 09:35

Nee hoor, de marinade geeft meer dan genoeg smaak af. Geniet ervan!

Reply
Annemarie 24 september 2022 - 18:24

Zalig! Tip, ik heb de ui die over was gebakken in een beetje olie en door de javaanse bami geroerd, heerlijk!

Reply
Cindy 10 augustus 2022 - 16:41

Wat een heerlijke saté!! Wij hebben de stukjes ui ook aan het stokje geregen, zonde om weg te gooien 😉 de knoflook hebben wij uitgeperst ipv stukjes gesneden.

Reply
Amy 5 mei 2022 - 18:49

Top recept, staat bijna iedere week op het menu. Echt heel goed, dank je wel!

Reply
1 2 3