Indische klassieker op de barbecue
Er zijn van die gerechten die je keer op keer blijft maken, simpelweg omdat ze áltijd goed smaken.
Saté ajam – oftewel Indische kipsaté – is er zo één. Het is mals, vol van smaak en doet meteen denken aan lange zomeravonden, een rokende barbecue en een goedgevulde tafel. Deze kipsaté is voor ons hét ultieme barbecuegerecht.
De roots van saté
Saté is oorspronkelijk afkomstig uit Indonesië en is inmiddels niet meer weg te denken uit de keukens van heel Zuidoost-Azië. In Nederland kennen we vooral de Javaanse, Indische en soms ook Maleise varianten.
Elke streek en familie heeft zo z’n eigen draai aan het gerecht. Saté ajam (ajam betekent kip in het Indonesisch) is een van de populairste soorten, geliefd om de milde kruidigheid en het malse karakter van de gemarineerde kip.
De marinade maakt het verschil
Wat deze saté ajam zo bijzonder maakt is natuurlijk de marinade. Wij maken die met een mix van ketjap manis, limoensap, ketoembar (koriander), djahé (gember), djintan (komijn), gemalen laos en een beetje sambal oelek voor pit. Een scheuthe gula djawa (of bruine basterdsuiker als alternatief) geeft het geheel een lichtzoete ondertoon.
De marinade mag royaal zijn. We mengen de kipdijfilet er goed doorheen en laten het minstens twee uur, maar het liefst langer, afgedekt in de koelkast rusten.
Barbecue aan of gewoon op de grill
Zodra de barbecue op temperatuur is (wij wachten altijd tot er een laagje as op de kolen ligt), mogen de stokjes erop. Het rijgen van de kip op houten satéprikkers doen we pas vlak van tevoren. En die stokjes hebben we dan al even geweekt in koud water, om verbranden te voorkomen.
Een paar minuten per kant is meestal genoeg. De buitenkant krijgt een mooie grillrand, terwijl de binnenkant mals blijft. En wie net als wij een GBS Sear-Grate van Weber heeft, weet dat dat extra streepje grillpatroon nét dat beetje extra geeft.
Geen barbecue in de buurt of slecht weer? Geen probleem! Deze saté is ook perfect te bereiden op een grillpan of contactgrill (zelf vinden we deze heel fijn). Het resultaat is echt nét zo lekker, zolang je maar zorgt voor voldoende hitte en de kip niet te lang gaart.
Serveer met klassiekers
Wat ons betreft serveer je saté ajam nooit zonder een goede satésaus. Zelfgemaakt natuurlijk. Lekker romig en vol van smaak. Daarnaast zetten we er graag atjar bij, gebakken uitjes, wat kroepoek en witte rijst. Alles bij elkaar vormt het een bord vol Indisch comfortfood.
Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat deze kipsaté nog ontbrak op onze site. We hadden namelijk al wel saté babi (varkenshaas) en een combi-variant, maar dit recept nog niet. Een gerecht waar je familie voor uitnodigt, of dat je gewoon doordeweeks op tafel zet. Gewoon omdat het kan en het gezellig is.
21 reacties
Beste allen , halloooo, wij hebben op jullie aanraden deze Weber Touch premium master gekocht 👍👍👍. Echter staan er maar 2 receptjes met dit toestel op jullie site. Kan u er meer met ons delen AUB. Nog prachtig nazomer weer hier in België. Wij lezen het wel , alvast bedankt ❤️
goedemorgen ga deze vandaag maken voor een man of 40. Is er geen zout nodig?
Nee hoor, de marinade geeft meer dan genoeg smaak af. Geniet ervan!
Zalig! Tip, ik heb de ui die over was gebakken in een beetje olie en door de javaanse bami geroerd, heerlijk!
Wat een heerlijke saté!! Wij hebben de stukjes ui ook aan het stokje geregen, zonde om weg te gooien 😉 de knoflook hebben wij uitgeperst ipv stukjes gesneden.
Top recept, staat bijna iedere week op het menu. Echt heel goed, dank je wel!