Home Erik's Asia Sambal goreng telor

Sambal goreng telor

Indische eieren in pittige saus

door SmaakMenutie
Sambal goreng telor

Klassiek bijgerecht

Sambal goreng telor is een echt klassiek Indonesisch gerecht. Het is eigenlijk een heel simpel gerechtje. Namelijk gekookte eieren die daarna kort worden gebakken (“goreng”) en vervolgens smaak krijgen dankzij een pittige en kruidige saus die zowel smaak als kleur afgeven. Je kunt de pittigheid zelf bepalen door de hoeveelheid sambal naar eigen voorkeur aan te passen. Maar zoals bij veel gerechten geldt: hoe langer de eitjes in de saus trekken, hoe intenser de smaak en de pittigheid. Als je overigens helemaal niet van écht hete eieren houdt, kies dan voor zijn mildere broertje telor ketjap.

Sambal goreng telor ingrediënten

Pittige saus

Wat sambal goreng telor dus echt bijzonder maakt is de saus. De saus is een mengeling van diverse Indonesische specerijen, zoals sambal, salamblad (Indisch laurier) en galangawortel (laos) die samen zorgen voor een complexe, pittige smaak. De saus wordt vaak gebruikt om de gebakken eitjes te bedekken, waardoor deze perfect doordrenkt raken met de smaken. En zoals gezegd, hoe langer de eitjes in de saus blijven liggen, hoe meer ze de pittige smaken absorberen. Daarom zijn ze bij de toko altijd enorm spicy, maar je kunt de pittigheid altijd zelf aanpassen door minder sambal te gebruiken of de saus minder lang te laten trekken.

Sambal goreng telor boemboe

Bakken van de eieren

De eieren worden meestal eerst hardgekookt en vervolgens kort gebakken zodat de buitenkant een beetje krokant wordt, maar de binnenkant nog lekker zacht blijft. Het bakken zorgt ervoor dat de eitjes stevig blijven en dat ze de saus goed opnemen zonder hun vorm te verliezen. De combinatie van de krokante buitenkant en het zachte binnenste geeft een mooie textuur die perfect past bij de pittige saus.

Sambal goreng telor boemboe

Perfect voor de rijsttafel

Sambal goreng telor is bij uitstek geschikt als onderdeel van een traditionele rijsttafel. Het gerecht voegt niet alleen een pittige smaak toe, maar ook een stevige textuur die goed balanceert met de andere gerechten op tafel. Reken op minimaal één eitje per persoon, de saus is voldoende voor 8 stuks.

Sambal goreng telor

Sambal goreng telor

Personen: 4-8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 155 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 4-8 eieren
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh
  • 1 salam blad (Indisch laurier)
  • 160 ml kokosmelk
  • 2 tl sambal oelek
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gula djawa
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Kook 4 tot 8 eieren in 12 minuten hard. Laat afkoelen, pel ze en droog ze met keukenpapier.
  • Doe een laagje zonnebloem- (of arachide)olie van ongeveer 1 cm in de wok en bak de eitjes op middelmatig vuur rondom in enkele minuten enigszins goudbruin. Dit zorgt ervoor dat ze (extra) stevig blijven. Laat ze uitlekken op keukenpapier en maak de wok schoon.
  • Snijd 3 kleine sjalotjes, 3 tenen knoflook en 1 rode peper ragfijn (of gebruik de keukenmachine). Meng hier grondig 1 tl trassi en 1 tl gemalen laos doorheen. Doe nieuwe olie in de wok en fruit een minuutje aan.
  • Voeg 1 tl gula djawa toe samen met 160 ml kokosmelk. Voeg ook een stengel sereh (gekneusd en gevouwen) toe samen met 1 salam blad. Roer er tevens 2 flinke tl sambal oelek door.
  • Voeg nu de eitjes toe en laat het geheel 10 minuutjes sudderen terwijl je de saus af en toe over de eitjes schep. Proef of het pittig genoeg is. Voeg gerust extra sambal toe als je van echt spicy houdt!

Sambal goreng telor recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

56 reacties

Suryono 28 maart 2025 - 15:02

Hoi hoi, ik maak heel regelmatig jullie eieren, echt heerlijk! Kan ik ze ook invriezen en hoe lang zijn ze in de koelkast ongeveer houdbaar? Groetjes, Yono

Reply
SmaakMenutie 2 april 2025 - 09:14

Leuk om te horen! Invriezen zou ik niet doen, eerlijk gezegd hebben we dat zelf ook niet eerder gedaan. In de koelkast max 2-3 dagen bewaren.

Reply
Sanna 13 januari 2024 - 14:42

Ik lees in reacties over bittere saus. Dat komt waarschijnlijk door het pureren/blenden van uien. Die worden erg bitter door pureren. Oplossing is deze niet te pureren en in hele kleine stukjes te snijden en dan bij de puree doen of door de uien eerst kort te koken en dan te pureren.

Reply
Juliana 8 september 2023 - 13:14

Aangezien ik 11 hebben heb…altijd op zoek naar lekkere recepten met eitjes…dus dit gerecht komt vanavond op tafel..ook het weer ervoor 30 graden .

Reply
Juliana 8 september 2023 - 13:16

Moet natuurlijk Hennen zijn!

Reply
1 3 4 5