Klassiek bijgerecht
Sambal goreng telor is een echt klassiek Indonesisch gerecht. Het is eigenlijk een heel simpel gerechtje. Namelijk gekookte eieren die daarna kort worden gebakken (“goreng”) en vervolgens smaak krijgen dankzij een pittige en kruidige saus die zowel smaak als kleur afgeven. Je kunt de pittigheid zelf bepalen door de hoeveelheid sambal naar eigen voorkeur aan te passen. Maar zoals bij veel gerechten geldt: hoe langer de eitjes in de saus trekken, hoe intenser de smaak en de pittigheid. Als je overigens helemaal niet van écht hete eieren houdt, kies dan voor zijn mildere broertje telor ketjap.
Pittige saus
Wat sambal goreng telor dus echt bijzonder maakt is de saus. De saus is een mengeling van diverse Indonesische specerijen, zoals sambal, salamblad (Indisch laurier) en galangawortel (laos) die samen zorgen voor een complexe, pittige smaak. De saus wordt vaak gebruikt om de gebakken eitjes te bedekken, waardoor deze perfect doordrenkt raken met de smaken. En zoals gezegd, hoe langer de eitjes in de saus blijven liggen, hoe meer ze de pittige smaken absorberen. Daarom zijn ze bij de toko altijd enorm spicy, maar je kunt de pittigheid altijd zelf aanpassen door minder sambal te gebruiken of de saus minder lang te laten trekken.
Bakken van de eieren
De eieren worden meestal eerst hardgekookt en vervolgens kort gebakken zodat de buitenkant een beetje krokant wordt, maar de binnenkant nog lekker zacht blijft. Het bakken zorgt ervoor dat de eitjes stevig blijven en dat ze de saus goed opnemen zonder hun vorm te verliezen. De combinatie van de krokante buitenkant en het zachte binnenste geeft een mooie textuur die perfect past bij de pittige saus.
Perfect voor de rijsttafel
Sambal goreng telor is bij uitstek geschikt als onderdeel van een traditionele rijsttafel. Het gerecht voegt niet alleen een pittige smaak toe, maar ook een stevige textuur die goed balanceert met de andere gerechten op tafel. Reken op minimaal één eitje per persoon, de saus is voldoende voor 8 stuks.
56 reacties
Alweer heerlijk gegeten, deze keer van het eierrecept.
Voor morgen staan de gehaktballetjes in tomatensaus op het programma, dat wil ik combineren met pasta en een salade.
Fijne avond, dank voor de recepten en een vriendelijke groet,
Loes
Ik ben er mee bezig nu zo op de vroege morgen. Alleen dan met 2 grote rode pepers en waarschijnlijk 1 a 2 eetlepels sambal.
Verder ga ik van jullie recepten nog de Daging smoor, Ajam pedis, Sajoer lodeh, Beef Sjanghai, Pad thai, Telor ketjap, Urap urap en de Nasi goreng maken voor morgen. Kunnen de smaken er allemaal nog een nachtje intrekken.
Groeten en fijne Pasen vanuit het mooie Brabant.
Hoi Erik,
Super recept! Wij hebben met z’n tweeën 6 eieren weggewerkt :). Bij mij echter ook meer bruin dan rood. Welk merk sambal gebruiken jullie? Of zou ik het ook iets roder kunnen laten worden met een beetje tomatenpuree of anders paprikapoeder? Groetjes Aafke
Dankjewel voor het compliment Aafke, leuk! Wij gebruiken sambal oelek van Koningsvogel of van Spice It. Tomatenpuree maakt de smaak zachter, dus daar zou ik niet voor kiezen. Hoe langer je ze op zet, hoe roder de saus wordt. Het belangrijkste is de smaak 🙂
Ik heb dit al een paar keer gemaakt, en afhankelijk van welke pepers en sambal ik in huis heb, smaakt het elke keer anders. Bij de heetste versie die ik gemaakt heb, heb ik vesuviussambal toegevoegd. Ik snijd de eieren na het bakken doormidden, zodat het eigeel de boemboe goed kan absorberen. Echt een heerlijk gerecht, dat ik vandaag weer ga maken. Ik ga hiervoor Siberian House-pepers gebruiken, die ik nog niet eerder heb gegeten. Ben heel benieuwd naar het resultaat!
Hoi Erik en Tim,
Een erg lekker gerecht.
Is dit gerecht ook te maken zonder dat je de eieren bakt?
Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie antwoord.
Groetjes,
Manolito
Hoi Manolito, leuk om te horen! Je hoeft ze niet per sé te bakken hoor, maar ze worden er wat steviger van 🙂
Hoi,
Is het een bewuste keuze om sambal oelek te gebruiken? Ik ben namelijk verslingerd aan sambal brandal!
Nee hoor Ben! Sambal oelek gebruik je voornamelijk bij de bereiding van gerechten. Maar sambal brandal mag ook 🙂