Home Erik's Asia Sambal goreng telor

Sambal goreng telor

Indische eieren in pittige saus

door SmaakMenutie
Sambal goreng telor

Klassiek bijgerecht

Sambal goreng telor is een echt klassiek Indonesisch gerecht. Het is eigenlijk een heel simpel gerechtje. Namelijk gekookte eieren die daarna kort worden gebakken (“goreng”) en vervolgens smaak krijgen dankzij een pittige en kruidige saus die zowel smaak als kleur afgeven. Je kunt de pittigheid zelf bepalen door de hoeveelheid sambal naar eigen voorkeur aan te passen. Maar zoals bij veel gerechten geldt: hoe langer de eitjes in de saus trekken, hoe intenser de smaak en de pittigheid. Als je overigens helemaal niet van écht hete eieren houdt, kies dan voor zijn mildere broertje telor ketjap.

Sambal goreng telor ingrediënten

Pittige saus

Wat sambal goreng telor dus echt bijzonder maakt is de saus. De saus is een mengeling van diverse Indonesische specerijen, zoals sambal, salamblad (Indisch laurier) en galangawortel (laos) die samen zorgen voor een complexe, pittige smaak. De saus wordt vaak gebruikt om de gebakken eitjes te bedekken, waardoor deze perfect doordrenkt raken met de smaken. En zoals gezegd, hoe langer de eitjes in de saus blijven liggen, hoe meer ze de pittige smaken absorberen. Daarom zijn ze bij de toko altijd enorm spicy, maar je kunt de pittigheid altijd zelf aanpassen door minder sambal te gebruiken of de saus minder lang te laten trekken.

Sambal goreng telor boemboe

Bakken van de eieren

De eieren worden meestal eerst hardgekookt en vervolgens kort gebakken zodat de buitenkant een beetje krokant wordt, maar de binnenkant nog lekker zacht blijft. Het bakken zorgt ervoor dat de eitjes stevig blijven en dat ze de saus goed opnemen zonder hun vorm te verliezen. De combinatie van de krokante buitenkant en het zachte binnenste geeft een mooie textuur die perfect past bij de pittige saus.

Sambal goreng telor boemboe

Perfect voor de rijsttafel

Sambal goreng telor is bij uitstek geschikt als onderdeel van een traditionele rijsttafel. Het gerecht voegt niet alleen een pittige smaak toe, maar ook een stevige textuur die goed balanceert met de andere gerechten op tafel. Reken op minimaal één eitje per persoon, de saus is voldoende voor 8 stuks.

Sambal goreng telor

Sambal goreng telor

Personen: 4-8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 155 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 4-8 eieren
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh
  • 1 salam blad (Indisch laurier)
  • 160 ml kokosmelk
  • 2 tl sambal oelek
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gula djawa
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Kook 4 tot 8 eieren in 12 minuten hard. Laat afkoelen, pel ze en droog ze met keukenpapier.
  • Doe een laagje zonnebloem- (of arachide)olie van ongeveer 1 cm in de wok en bak de eitjes op middelmatig vuur rondom in enkele minuten enigszins goudbruin. Dit zorgt ervoor dat ze (extra) stevig blijven. Laat ze uitlekken op keukenpapier en maak de wok schoon.
  • Snijd 3 kleine sjalotjes, 3 tenen knoflook en 1 rode peper ragfijn (of gebruik de keukenmachine). Meng hier grondig 1 tl trassi en 1 tl gemalen laos doorheen. Doe nieuwe olie in de wok en fruit een minuutje aan.
  • Voeg 1 tl gula djawa toe samen met 160 ml kokosmelk. Voeg ook een stengel sereh (gekneusd en gevouwen) toe samen met 1 salam blad. Roer er tevens 2 flinke tl sambal oelek door.
  • Voeg nu de eitjes toe en laat het geheel 10 minuutjes sudderen terwijl je de saus af en toe over de eitjes schep. Proef of het pittig genoeg is. Voeg gerust extra sambal toe als je van echt spicy houdt!

Sambal goreng telor recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

56 reacties

Loes 5 juni 2023 - 18:57

Alweer heerlijk gegeten, deze keer van het eierrecept.

Voor morgen staan de gehaktballetjes in tomatensaus op het programma, dat wil ik combineren met pasta en een salade.

Fijne avond, dank voor de recepten en een vriendelijke groet,

Loes

Reply
Paul 16 april 2022 - 07:48

Ik ben er mee bezig nu zo op de vroege morgen. Alleen dan met 2 grote rode pepers en waarschijnlijk 1 a 2 eetlepels sambal.
Verder ga ik van jullie recepten nog de Daging smoor, Ajam pedis, Sajoer lodeh, Beef Sjanghai, Pad thai, Telor ketjap, Urap urap en de Nasi goreng maken voor morgen. Kunnen de smaken er allemaal nog een nachtje intrekken.

Groeten en fijne Pasen vanuit het mooie Brabant.

Reply
Aafke 28 augustus 2021 - 19:24

Hoi Erik,
Super recept! Wij hebben met z’n tweeën 6 eieren weggewerkt :). Bij mij echter ook meer bruin dan rood. Welk merk sambal gebruiken jullie? Of zou ik het ook iets roder kunnen laten worden met een beetje tomatenpuree of anders paprikapoeder? Groetjes Aafke

Reply
SmaakMenutie 31 augustus 2021 - 09:34

Dankjewel voor het compliment Aafke, leuk! Wij gebruiken sambal oelek van Koningsvogel of van Spice It. Tomatenpuree maakt de smaak zachter, dus daar zou ik niet voor kiezen. Hoe langer je ze op zet, hoe roder de saus wordt. Het belangrijkste is de smaak 🙂

Reply
Agnes 6 augustus 2022 - 11:04

Ik heb dit al een paar keer gemaakt, en afhankelijk van welke pepers en sambal ik in huis heb, smaakt het elke keer anders. Bij de heetste versie die ik gemaakt heb, heb ik vesuviussambal toegevoegd. Ik snijd de eieren na het bakken doormidden, zodat het eigeel de boemboe goed kan absorberen. Echt een heerlijk gerecht, dat ik vandaag weer ga maken. Ik ga hiervoor Siberian House-pepers gebruiken, die ik nog niet eerder heb gegeten. Ben heel benieuwd naar het resultaat!

Reply
Manolito van Galen 22 augustus 2021 - 14:33

Hoi Erik en Tim,

Een erg lekker gerecht.
Is dit gerecht ook te maken zonder dat je de eieren bakt?
Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie antwoord.

Groetjes,

Manolito

Reply
SmaakMenutie 23 augustus 2021 - 11:31

Hoi Manolito, leuk om te horen! Je hoeft ze niet per sé te bakken hoor, maar ze worden er wat steviger van 🙂

Reply
Ben de Koning 19 augustus 2021 - 11:15

Hoi,
Is het een bewuste keuze om sambal oelek te gebruiken? Ik ben namelijk verslingerd aan sambal brandal!

Reply
SmaakMenutie 19 augustus 2021 - 11:59

Nee hoor Ben! Sambal oelek gebruik je voornamelijk bij de bereiding van gerechten. Maar sambal brandal mag ook 🙂

Reply
1 2 3 4 5