Klassiek bijgerecht
Sambal goreng telor is een echt klassiek Indonesisch gerecht. Het is eigenlijk een heel simpel gerechtje. Namelijk gekookte eieren die daarna kort worden gebakken (“goreng”) en vervolgens smaak krijgen dankzij een pittige en kruidige saus die zowel smaak als kleur afgeven. Je kunt de pittigheid zelf bepalen door de hoeveelheid sambal naar eigen voorkeur aan te passen. Maar zoals bij veel gerechten geldt: hoe langer de eitjes in de saus trekken, hoe intenser de smaak en de pittigheid. Als je overigens helemaal niet van écht hete eieren houdt, kies dan voor zijn mildere broertje telor ketjap.
Pittige saus
Wat sambal goreng telor dus echt bijzonder maakt is de saus. De saus is een mengeling van diverse Indonesische specerijen, zoals sambal, salamblad (Indisch laurier) en galangawortel (laos) die samen zorgen voor een complexe, pittige smaak. De saus wordt vaak gebruikt om de gebakken eitjes te bedekken, waardoor deze perfect doordrenkt raken met de smaken. En zoals gezegd, hoe langer de eitjes in de saus blijven liggen, hoe meer ze de pittige smaken absorberen. Daarom zijn ze bij de toko altijd enorm spicy, maar je kunt de pittigheid altijd zelf aanpassen door minder sambal te gebruiken of de saus minder lang te laten trekken.
Bakken van de eieren
De eieren worden meestal eerst hardgekookt en vervolgens kort gebakken zodat de buitenkant een beetje krokant wordt, maar de binnenkant nog lekker zacht blijft. Het bakken zorgt ervoor dat de eitjes stevig blijven en dat ze de saus goed opnemen zonder hun vorm te verliezen. De combinatie van de krokante buitenkant en het zachte binnenste geeft een mooie textuur die perfect past bij de pittige saus.
Perfect voor de rijsttafel
Sambal goreng telor is bij uitstek geschikt als onderdeel van een traditionele rijsttafel. Het gerecht voegt niet alleen een pittige smaak toe, maar ook een stevige textuur die goed balanceert met de andere gerechten op tafel. Reken op minimaal één eitje per persoon, de saus is voldoende voor 8 stuks.
56 reacties
Hoe kan jullie versie zo rood van kleur zijn? De witte kleur van kokosmelk overheerst nog ook na 2 eetlepels sambal. Verder heb ik een enigszins bittere smaak. Heb het geprobeerd wat te maskeren met extra palmsuiker maar de bittere smaak blijft. Tips zijn welkom.
Hoi Jac, de bittere smaak kan ik niet herleiden. Geen van de ingrediënten zou dit kunnen veroorzaken lijkt mij. Voor wat betreft de kleur zou je de eitjes wellicht wat langer kunnen laten pruttelen. Ook wil het nog wel eens verschillen qua merk sambal
De volgende dag was de bittere smaak aanmerkelijk minder en hebben we heerlijk gegeten. Voor herhaling vatbaar dus !
Goed om te horen Jac! 🙂
Rudy
Heerlijk geworden! Had alleen geen Gulu Djawa in huis en heb een beetje honing gebruikt….
Honing kan ook prima! Fijn dat ze in de smaak vielen 🙂
Dit was zooo lekker. Had de de dag ervoor de superlekkere Rendang gemaakt met sambalboontjes. De dag erna deze eieren met de overgebleven rendang.
Moet zeggen dat ik al weken vooral recepten van smaakmenutie kook haha.
Haha dat vinden we heel leuk om te horen Monique! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂
Hallo Tim en Erik
Gisteren gemaakt , vandaag proeven
De saus is in iedergeval lekker pittig?
Haha de saus heeft er dan goed in kunnen trekken! Leuk dat je het recept gemaakt hebt, geniet ervan! 🙂
hallo Erik en Tim, dank voor het leuke makkelijke en lekkere recept. ik heb het net gemaakt. het ziet er mooi uit en we gaan het morgen bij een vriendin brengen (op 2 meter afstand) en mee opeten, met nog 2 andere Indische gerechten erbij.
Graag gedaan Fransje! Leuk dat je het gezellig samen gaat eten 🙂
Was geslaagd! Volgende keer alleen geen dikke kokosmelk gebruiken? al was het voor de smaak zelf geen nadeel.
Bedankt weer mannen?
Fijn Sanneke! Leuk om te horen 🙂