Home Erik's Asia Sambal goreng telor

Sambal goreng telor

Indische eieren in pittige saus

door SmaakMenutie
Sambal goreng telor

Klassiek bijgerecht

Sambal goreng telor is een echt klassiek Indonesisch gerecht. Het is eigenlijk een heel simpel gerechtje. Namelijk gekookte eieren die daarna kort worden gebakken (“goreng”) en vervolgens smaak krijgen dankzij een pittige en kruidige saus die zowel smaak als kleur afgeven. Je kunt de pittigheid zelf bepalen door de hoeveelheid sambal naar eigen voorkeur aan te passen. Maar zoals bij veel gerechten geldt: hoe langer de eitjes in de saus trekken, hoe intenser de smaak en de pittigheid. Als je overigens helemaal niet van écht hete eieren houdt, kies dan voor zijn mildere broertje telor ketjap.

Sambal goreng telor ingrediënten

Pittige saus

Wat sambal goreng telor dus echt bijzonder maakt is de saus. De saus is een mengeling van diverse Indonesische specerijen, zoals sambal, salamblad (Indisch laurier) en galangawortel (laos) die samen zorgen voor een complexe, pittige smaak. De saus wordt vaak gebruikt om de gebakken eitjes te bedekken, waardoor deze perfect doordrenkt raken met de smaken. En zoals gezegd, hoe langer de eitjes in de saus blijven liggen, hoe meer ze de pittige smaken absorberen. Daarom zijn ze bij de toko altijd enorm spicy, maar je kunt de pittigheid altijd zelf aanpassen door minder sambal te gebruiken of de saus minder lang te laten trekken.

Sambal goreng telor boemboe

Bakken van de eieren

De eieren worden meestal eerst hardgekookt en vervolgens kort gebakken zodat de buitenkant een beetje krokant wordt, maar de binnenkant nog lekker zacht blijft. Het bakken zorgt ervoor dat de eitjes stevig blijven en dat ze de saus goed opnemen zonder hun vorm te verliezen. De combinatie van de krokante buitenkant en het zachte binnenste geeft een mooie textuur die perfect past bij de pittige saus.

Sambal goreng telor boemboe

Perfect voor de rijsttafel

Sambal goreng telor is bij uitstek geschikt als onderdeel van een traditionele rijsttafel. Het gerecht voegt niet alleen een pittige smaak toe, maar ook een stevige textuur die goed balanceert met de andere gerechten op tafel. Reken op minimaal één eitje per persoon, de saus is voldoende voor 8 stuks.

Sambal goreng telor

Sambal goreng telor

Personen: 4-8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 155 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 4-8 eieren
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh
  • 1 salam blad (Indisch laurier)
  • 160 ml kokosmelk
  • 2 tl sambal oelek
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gula djawa
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Kook 4 tot 8 eieren in 12 minuten hard. Laat afkoelen, pel ze en droog ze met keukenpapier.
  • Doe een laagje zonnebloem- (of arachide)olie van ongeveer 1 cm in de wok en bak de eitjes op middelmatig vuur rondom in enkele minuten enigszins goudbruin. Dit zorgt ervoor dat ze (extra) stevig blijven. Laat ze uitlekken op keukenpapier en maak de wok schoon.
  • Snijd 3 kleine sjalotjes, 3 tenen knoflook en 1 rode peper ragfijn (of gebruik de keukenmachine). Meng hier grondig 1 tl trassi en 1 tl gemalen laos doorheen. Doe nieuwe olie in de wok en fruit een minuutje aan.
  • Voeg 1 tl gula djawa toe samen met 160 ml kokosmelk. Voeg ook een stengel sereh (gekneusd en gevouwen) toe samen met 1 salam blad. Roer er tevens 2 flinke tl sambal oelek door.
  • Voeg nu de eitjes toe en laat het geheel 10 minuutjes sudderen terwijl je de saus af en toe over de eitjes schep. Proef of het pittig genoeg is. Voeg gerust extra sambal toe als je van echt spicy houdt!

Sambal goreng telor recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

56 reacties

Jac 7 november 2020 - 13:38

Hoe kan jullie versie zo rood van kleur zijn? De witte kleur van kokosmelk overheerst nog ook na 2 eetlepels sambal. Verder heb ik een enigszins bittere smaak. Heb het geprobeerd wat te maskeren met extra palmsuiker maar de bittere smaak blijft. Tips zijn welkom.

Reply
SmaakMenutie 9 november 2020 - 13:15

Hoi Jac, de bittere smaak kan ik niet herleiden. Geen van de ingrediënten zou dit kunnen veroorzaken lijkt mij. Voor wat betreft de kleur zou je de eitjes wellicht wat langer kunnen laten pruttelen. Ook wil het nog wel eens verschillen qua merk sambal

Reply
Jac 14 november 2020 - 08:37

De volgende dag was de bittere smaak aanmerkelijk minder en hebben we heerlijk gegeten. Voor herhaling vatbaar dus !

Reply
SmaakMenutie 14 november 2020 - 11:27

Goed om te horen Jac! 🙂

Reply
Rudy 15 februari 2021 - 13:19

Rudy

Heerlijk geworden! Had alleen geen Gulu Djawa in huis en heb een beetje honing gebruikt….

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2021 - 16:08

Honing kan ook prima! Fijn dat ze in de smaak vielen 🙂

Reply
Monique 24 oktober 2020 - 16:38

Dit was zooo lekker. Had de de dag ervoor de superlekkere Rendang gemaakt met sambalboontjes. De dag erna deze eieren met de overgebleven rendang.
Moet zeggen dat ik al weken vooral recepten van smaakmenutie kook haha.

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2020 - 11:28

Haha dat vinden we heel leuk om te horen Monique! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂

Reply
William 28 juni 2020 - 07:46

Hallo Tim en Erik
Gisteren gemaakt , vandaag proeven
De saus is in iedergeval lekker pittig?

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2020 - 12:17

Haha de saus heeft er dan goed in kunnen trekken! Leuk dat je het recept gemaakt hebt, geniet ervan! 🙂

Reply
Fransje 2 april 2020 - 15:30

hallo Erik en Tim, dank voor het leuke makkelijke en lekkere recept. ik heb het net gemaakt. het ziet er mooi uit en we gaan het morgen bij een vriendin brengen (op 2 meter afstand) en mee opeten, met nog 2 andere Indische gerechten erbij.

Reply
SmaakMenutie 3 april 2020 - 12:22

Graag gedaan Fransje! Leuk dat je het gezellig samen gaat eten 🙂

Reply
Sanneke 3 februari 2020 - 20:04

Was geslaagd! Volgende keer alleen geen dikke kokosmelk gebruiken? al was het voor de smaak zelf geen nadeel.
Bedankt weer mannen?

Reply
SmaakMenutie 6 februari 2020 - 20:00

Fijn Sanneke! Leuk om te horen 🙂

Reply
1 2 3 4 5