Klassiek bijgerecht
Sambal goreng telor is een echt klassiek Indonesisch gerecht. Het is eigenlijk een heel simpel gerechtje. Namelijk gekookte eieren die daarna kort worden gebakken (“goreng”) en vervolgens smaak krijgen dankzij een pittige en kruidige saus die zowel smaak als kleur afgeven. Je kunt de pittigheid zelf bepalen door de hoeveelheid sambal naar eigen voorkeur aan te passen. Maar zoals bij veel gerechten geldt: hoe langer de eitjes in de saus trekken, hoe intenser de smaak en de pittigheid. Als je overigens helemaal niet van écht hete eieren houdt, kies dan voor zijn mildere broertje telor ketjap.
Pittige saus
Wat sambal goreng telor dus echt bijzonder maakt is de saus. De saus is een mengeling van diverse Indonesische specerijen, zoals sambal, salamblad (Indisch laurier) en galangawortel (laos) die samen zorgen voor een complexe, pittige smaak. De saus wordt vaak gebruikt om de gebakken eitjes te bedekken, waardoor deze perfect doordrenkt raken met de smaken. En zoals gezegd, hoe langer de eitjes in de saus blijven liggen, hoe meer ze de pittige smaken absorberen. Daarom zijn ze bij de toko altijd enorm spicy, maar je kunt de pittigheid altijd zelf aanpassen door minder sambal te gebruiken of de saus minder lang te laten trekken.
Bakken van de eieren
De eieren worden meestal eerst hardgekookt en vervolgens kort gebakken zodat de buitenkant een beetje krokant wordt, maar de binnenkant nog lekker zacht blijft. Het bakken zorgt ervoor dat de eitjes stevig blijven en dat ze de saus goed opnemen zonder hun vorm te verliezen. De combinatie van de krokante buitenkant en het zachte binnenste geeft een mooie textuur die perfect past bij de pittige saus.
Perfect voor de rijsttafel
Sambal goreng telor is bij uitstek geschikt als onderdeel van een traditionele rijsttafel. Het gerecht voegt niet alleen een pittige smaak toe, maar ook een stevige textuur die goed balanceert met de andere gerechten op tafel. Reken op minimaal één eitje per persoon, de saus is voldoende voor 8 stuks.
56 reacties
De eieren van de week gemaakt, wij vonden ze heerlijk.
En wat een makkie om te maken.
Dit gerecht komt vaker op tafel.
Jullie site ziet er geweldig uit, en makkelijk in gebruik.
Bedankt voor het delen.
Leuk om te horen Joyce, fijn dat de eieren in de smaak vielen. En bedankt voor het compliment! 🙂
Bedankt voor de reactie! Welke sambal gebruiken jullie? Ik heb sambal van Conimex gebruikt.
Wij gebruiken sambal oelek van Koningsvogel maar die van Conimex is ook prima voor dit gerecht.
Ik gebruik ook de sambal van koningsvogel, maar dan de sambal trassi, heerlijk
Lekker zeg!
Ik heb de eieren gisteren gemaakt. De smaak was geweldig, alleen was mijn saus toch niet zo rood als bij jullie op de foto. Door de kokosmelk was hij bleker. Hoe krijgen jullie hem zo mooi rood?
En… hoelang kan ik de eieren bewaren in de koelkast?
Alvast bedankt!
Hoi Annemiek,
Dan zou ik het gewoon nog langer laten sudderen op een heel laag vuurtje. Dat kan zelfs uren ;). Dan wordt de saus alleen maar roder en roder en trekt de smaak er nog beter in. Overigens ligt het soms ook aan de sambal… maar denk dat wat langer in laten trekken er wel voor zorgt dat de saus mooi rood wordt! Je kan de eitjes een dag of 2 (max. 3 denk ik) bewaren in de koeling.
Succes!
Die fotos zijn van voordat je de kokosmelk toevoegd
Nee hoor Jacob! De foto’s zijn echt het eindresultaat 🙂
Want, je was erbij Jacob?
Eieren gemaakt .. zo makkelijk en smaakvol .. heerlijk… bedankt voor het recept
Leuk om te horen Fred, fijn dat ze in de smaak vielen. Bedankt voor het compliment!
Pasen, dus ei.
Heerlijk, wel wat uitgebreid met boontjes en tomatenblokjes en toch ook een beetje verse gember.
Maar zelfs een compliment gekregen van een Indonesische.
Goed idee Steven om ze met Pasen te maken. En fijn dat het in de smaak viel van een kenner! 🙂
Net gemaakt voor morgen, kan het lekker intrekken. De saus is alvast heerlijk, heb er 4 flinke theelepels sambal ingedaan….
Bedankt weer voor het recept! Groetjes, Patty
Heerlijk Patty! Goed dat je het een nachtje laat intrekken. Wordt het nog pittiger! Geniet ervan 🙂 Groetjes, Tim
Ik heb het net gemaakt en de vuurdoop straks met de barbecue. Mijn saus werd inderdaad ook minder rood maar snap nu waar dat van komt. Ook heb ik er nog gedroogde uitjes door gedaan, omdat ik daar dol op ben 🙂
Bedankt voor het heerlijke recept mannen 👌🏽