Home Erik's Asia Sambal goreng telor

Sambal goreng telor

Indische eieren in pittige saus

door SmaakMenutie
Sambal goreng telor

Klassiek bijgerecht

Sambal goreng telor is een echt klassiek Indonesisch gerecht. Het is eigenlijk een heel simpel gerechtje. Namelijk gekookte eieren die daarna kort worden gebakken (“goreng”) en vervolgens smaak krijgen dankzij een pittige en kruidige saus die zowel smaak als kleur afgeven. Je kunt de pittigheid zelf bepalen door de hoeveelheid sambal naar eigen voorkeur aan te passen. Maar zoals bij veel gerechten geldt: hoe langer de eitjes in de saus trekken, hoe intenser de smaak en de pittigheid. Als je overigens helemaal niet van écht hete eieren houdt, kies dan voor zijn mildere broertje telor ketjap.

Sambal goreng telor ingrediënten

Pittige saus

Wat sambal goreng telor dus echt bijzonder maakt is de saus. De saus is een mengeling van diverse Indonesische specerijen, zoals sambal, salamblad (Indisch laurier) en galangawortel (laos) die samen zorgen voor een complexe, pittige smaak. De saus wordt vaak gebruikt om de gebakken eitjes te bedekken, waardoor deze perfect doordrenkt raken met de smaken. En zoals gezegd, hoe langer de eitjes in de saus blijven liggen, hoe meer ze de pittige smaken absorberen. Daarom zijn ze bij de toko altijd enorm spicy, maar je kunt de pittigheid altijd zelf aanpassen door minder sambal te gebruiken of de saus minder lang te laten trekken.

Sambal goreng telor boemboe

Bakken van de eieren

De eieren worden meestal eerst hardgekookt en vervolgens kort gebakken zodat de buitenkant een beetje krokant wordt, maar de binnenkant nog lekker zacht blijft. Het bakken zorgt ervoor dat de eitjes stevig blijven en dat ze de saus goed opnemen zonder hun vorm te verliezen. De combinatie van de krokante buitenkant en het zachte binnenste geeft een mooie textuur die perfect past bij de pittige saus.

Sambal goreng telor boemboe

Perfect voor de rijsttafel

Sambal goreng telor is bij uitstek geschikt als onderdeel van een traditionele rijsttafel. Het gerecht voegt niet alleen een pittige smaak toe, maar ook een stevige textuur die goed balanceert met de andere gerechten op tafel. Reken op minimaal één eitje per persoon, de saus is voldoende voor 8 stuks.

Sambal goreng telor

Sambal goreng telor

Personen: 4-8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 155 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 4-8 eieren
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh
  • 1 salam blad (Indisch laurier)
  • 160 ml kokosmelk
  • 2 tl sambal oelek
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gula djawa
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Kook 4 tot 8 eieren in 12 minuten hard. Laat afkoelen, pel ze en droog ze met keukenpapier.
  • Doe een laagje zonnebloem- (of arachide)olie van ongeveer 1 cm in de wok en bak de eitjes op middelmatig vuur rondom in enkele minuten enigszins goudbruin. Dit zorgt ervoor dat ze (extra) stevig blijven. Laat ze uitlekken op keukenpapier en maak de wok schoon.
  • Snijd 3 kleine sjalotjes, 3 tenen knoflook en 1 rode peper ragfijn (of gebruik de keukenmachine). Meng hier grondig 1 tl trassi en 1 tl gemalen laos doorheen. Doe nieuwe olie in de wok en fruit een minuutje aan.
  • Voeg 1 tl gula djawa toe samen met 160 ml kokosmelk. Voeg ook een stengel sereh (gekneusd en gevouwen) toe samen met 1 salam blad. Roer er tevens 2 flinke tl sambal oelek door.
  • Voeg nu de eitjes toe en laat het geheel 10 minuutjes sudderen terwijl je de saus af en toe over de eitjes schep. Proef of het pittig genoeg is. Voeg gerust extra sambal toe als je van echt spicy houdt!

Sambal goreng telor recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

56 reacties

Joyce 26 januari 2020 - 16:12

De eieren van de week gemaakt, wij vonden ze heerlijk.
En wat een makkie om te maken.
Dit gerecht komt vaker op tafel.
Jullie site ziet er geweldig uit, en makkelijk in gebruik.
Bedankt voor het delen.

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2020 - 11:26

Leuk om te horen Joyce, fijn dat de eieren in de smaak vielen. En bedankt voor het compliment! 🙂

Reply
Annemiek 15 december 2019 - 09:13

Bedankt voor de reactie! Welke sambal gebruiken jullie? Ik heb sambal van Conimex gebruikt.

Reply
SmaakMenutie 15 december 2019 - 10:12

Wij gebruiken sambal oelek van Koningsvogel maar die van Conimex is ook prima voor dit gerecht.

Reply
Martin 5 maart 2021 - 16:33

Ik gebruik ook de sambal van koningsvogel, maar dan de sambal trassi, heerlijk

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 12:35

Lekker zeg!

Reply
Annemiek 20 november 2019 - 08:56

Ik heb de eieren gisteren gemaakt. De smaak was geweldig, alleen was mijn saus toch niet zo rood als bij jullie op de foto. Door de kokosmelk was hij bleker. Hoe krijgen jullie hem zo mooi rood?
En… hoelang kan ik de eieren bewaren in de koelkast?
Alvast bedankt!

Reply
SmaakMenutie 21 november 2019 - 18:44

Hoi Annemiek,
Dan zou ik het gewoon nog langer laten sudderen op een heel laag vuurtje. Dat kan zelfs uren ;). Dan wordt de saus alleen maar roder en roder en trekt de smaak er nog beter in. Overigens ligt het soms ook aan de sambal… maar denk dat wat langer in laten trekken er wel voor zorgt dat de saus mooi rood wordt! Je kan de eitjes een dag of 2 (max. 3 denk ik) bewaren in de koeling.

Succes!

Reply
Jacob 16 mei 2020 - 23:50

Die fotos zijn van voordat je de kokosmelk toevoegd

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2020 - 14:54

Nee hoor Jacob! De foto’s zijn echt het eindresultaat 🙂

Reply
Ida 8 december 2020 - 23:37

Want, je was erbij Jacob?

Reply
Fred 17 november 2019 - 17:35

Eieren gemaakt .. zo makkelijk en smaakvol .. heerlijk… bedankt voor het recept

Reply
SmaakMenutie 18 november 2019 - 15:28

Leuk om te horen Fred, fijn dat ze in de smaak vielen. Bedankt voor het compliment!

Reply
Steven 12 april 2020 - 22:01

Pasen, dus ei.
Heerlijk, wel wat uitgebreid met boontjes en tomatenblokjes en toch ook een beetje verse gember.
Maar zelfs een compliment gekregen van een Indonesische.

Reply
SmaakMenutie 13 april 2020 - 10:49

Goed idee Steven om ze met Pasen te maken. En fijn dat het in de smaak viel van een kenner! 🙂

Reply
Patty 11 april 2018 - 16:01

Net gemaakt voor morgen, kan het lekker intrekken. De saus is alvast heerlijk, heb er 4 flinke theelepels sambal ingedaan….
Bedankt weer voor het recept! Groetjes, Patty

Reply
SmaakMenutie 11 april 2018 - 16:05

Heerlijk Patty! Goed dat je het een nachtje laat intrekken. Wordt het nog pittiger! Geniet ervan 🙂 Groetjes, Tim

Reply
Petra 30 juli 2022 - 16:58

Ik heb het net gemaakt en de vuurdoop straks met de barbecue. Mijn saus werd inderdaad ook minder rood maar snap nu waar dat van komt. Ook heb ik er nog gedroogde uitjes door gedaan, omdat ik daar dol op ben 🙂
Bedankt voor het heerlijke recept mannen 👌🏽

Reply
1 2 3 5