Klassiek bijgerecht
Sambal goreng telor is een echt klassiek Indonesisch gerecht. Het is eigenlijk een heel simpel gerechtje. Namelijk gekookte eieren die daarna kort worden gebakken (“goreng”) en vervolgens smaak krijgen dankzij een pittige en kruidige saus die zowel smaak als kleur afgeven. Je kunt de pittigheid zelf bepalen door de hoeveelheid sambal naar eigen voorkeur aan te passen. Maar zoals bij veel gerechten geldt: hoe langer de eitjes in de saus trekken, hoe intenser de smaak en de pittigheid. Als je overigens helemaal niet van écht hete eieren houdt, kies dan voor zijn mildere broertje telor ketjap.
Pittige saus
Wat sambal goreng telor dus echt bijzonder maakt is de saus. De saus is een mengeling van diverse Indonesische specerijen, zoals sambal, salamblad (Indisch laurier) en galangawortel (laos) die samen zorgen voor een complexe, pittige smaak. De saus wordt vaak gebruikt om de gebakken eitjes te bedekken, waardoor deze perfect doordrenkt raken met de smaken. En zoals gezegd, hoe langer de eitjes in de saus blijven liggen, hoe meer ze de pittige smaken absorberen. Daarom zijn ze bij de toko altijd enorm spicy, maar je kunt de pittigheid altijd zelf aanpassen door minder sambal te gebruiken of de saus minder lang te laten trekken.
Bakken van de eieren
De eieren worden meestal eerst hardgekookt en vervolgens kort gebakken zodat de buitenkant een beetje krokant wordt, maar de binnenkant nog lekker zacht blijft. Het bakken zorgt ervoor dat de eitjes stevig blijven en dat ze de saus goed opnemen zonder hun vorm te verliezen. De combinatie van de krokante buitenkant en het zachte binnenste geeft een mooie textuur die perfect past bij de pittige saus.
Perfect voor de rijsttafel
Sambal goreng telor is bij uitstek geschikt als onderdeel van een traditionele rijsttafel. Het gerecht voegt niet alleen een pittige smaak toe, maar ook een stevige textuur die goed balanceert met de andere gerechten op tafel. Reken op minimaal één eitje per persoon, de saus is voldoende voor 8 stuks.
56 reacties
Hoi hoi, ik maak heel regelmatig jullie eieren, echt heerlijk! Kan ik ze ook invriezen en hoe lang zijn ze in de koelkast ongeveer houdbaar? Groetjes, Yono
Leuk om te horen! Invriezen zou ik niet doen, eerlijk gezegd hebben we dat zelf ook niet eerder gedaan. In de koelkast max 2-3 dagen bewaren.
Ik lees in reacties over bittere saus. Dat komt waarschijnlijk door het pureren/blenden van uien. Die worden erg bitter door pureren. Oplossing is deze niet te pureren en in hele kleine stukjes te snijden en dan bij de puree doen of door de uien eerst kort te koken en dan te pureren.
Aangezien ik 11 hebben heb…altijd op zoek naar lekkere recepten met eitjes…dus dit gerecht komt vanavond op tafel..ook het weer ervoor 30 graden .
Moet natuurlijk Hennen zijn!