Home Erik's Asia Sambal goreng groenten

Sambal goreng groenten

door SmaakMenutie
Sambal goreng groenten

Boordevol groenten

Ben je net als wij dol op sambal goreng boontjes? Dan ga je deze groentevariant zeker waarderen.

Sambal goreng is een klassieker uit de Indische keuken, waarin groenten of vlees worden gestoofd in een pittige saus met ingrediënten als trassi, laos en kokos. Het gerecht is erg geliefd om zijn volle smaak en de balans van alle smaken.

Indisch groentegerecht

Vandaag kiezen we voor gemak. We gebruiken namelijk een zak voorgesneden oosterse roerbakgroenten van de supermarkt. Handig als je snel iets lekkers op tafel wilt zetten. Liever zelf je groenten snijden? Dat kan natuurlijk ook. Kies bijvoorbeeld voor sperziebonen, wortel, kool of paprika.

Kruiden en specerijen

Wat sambal goreng écht z’n smaak geeft, is de combinatie van trassi, gulu djawa (Javaanse palmsuiker) en laos. Trassi is een gefermenteerde garnalenpasta die zorgt voor die typische umami smaak. Gulu djawa voegt wat zoetheid toe, en laos geeft een subtiele ‘fris-kruidige’ ondertoon.

Ingrediënten sambal goreng groenten

Voor de romigheid gebruiken we een blikje dikke kokosmelk van 165 ml. Heb je dat niet in huis? Los dan 40 gram santen op in 150 tot 200 ml warm water. Zo krijg je diezelfde textuur. De hoeveelheid sambal bepaal je helemaal zelf. Wij houden wel van een beetje pit, maar je kunt het net zo makkelijk milder maken door wat extra limoensap toe te voegen.

Snel, makkelijk en vol smaak

Dit gerecht is een echte favo. Ideaal voor doordeweeks, wanneer je snel iets lekkers wilt serveren. Door de kant-en-klare groentemix bespaar je tijd, maar proef je nog steeds die bekende Indische smaken die het zo lekker maakt.

Ajam ketjap
Serveer er deze heerlijke ajam ketjap bij

Serveer sambal goreng groenten met gestoomde witte rijst en iets hartigs zoals ajam ketjap of rendang (als je wat meer tijd hebt). Een handje kroepoek erbij en je hebt een maaltijd waar je iedereen blij mee maakt.

Comfortfood met pit

Sambal goreng groenten is zo’n gerecht wat je altijd kan maken. Simpel, smaakvol en aan te passen aan je eigen voorkeur. Of je nu gaat voor veel sambal of juist wat minder, met kokosmelk of santen, versgesneden groenten of een snelle mix voorverpakte groenten.

Sambal goreng groenten maken

Lekker alles in de wok (wij vinden deze heel fijn) en binnen een kwartier vult je keuken zich met die heerlijke Indische geuren. Een gerecht dat weinig moeite kost, maar ontzettend lekker smaakt.

Sambal goreng groenten

Sambal goreng groenten

Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.7/5
( 26 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g oosterse wokgroente
  • 40 g santen (of 165 ml kokosmelk)
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 stengel sereh
  • 1/2 limoen
  • 2 el sambal oelek
  • 1 el gulu djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl gemalen laos
  • 1/2 tl trassi
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 2 sjalotten en 3 tenen knoflook fijn. Fruit ze even 3 minuten aan in een scheutje zonnebloemolie op middelhoog vuur.
  • Voeg nu 2 el sambal oelek toe samen met 1 el gulu djawa, 1/2 tl trassi en 1 tl gemalen laos. Meng goed door elkaar op niet te hoog vuur.
  • Voeg nu de groenten toe en meng deze even door het geheel.
  • Giet 150-200 ml warm water bij de groenten samen met 40 g santen of gebruik 1 blikje dikke kokosmelk (165 ml). Breng aan de kook terwijl je roert.
  • Voeg (als je 'm in huis hebt) 1 gekneusde stengel sereh toe en laat het geheel nu 15-20 minuten zachtjes pruttelen. Af en toe wel even omscheppen.
  • Proef of de groente naar wens is. Voeg extra sambal toe naar smaak en besprenkel met wat limoensap.

Sambal goreng groenten

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

14 reacties

Manicus 30 oktober 2023 - 18:29

Wel zelf je groenten snijden!! Die zakjes zijn veel te fijn gesneden en levert een prutje op….

Reply
Irene 14 maart 2023 - 10:07

Verrukkelijk weer. We gaan dit vaak eten.

Reply
I.F. Eelman-van der Wal 13 maart 2023 - 12:37

Ik vind geen stengel sereh in de buurt. Ik zie wel een potje gemalen sereh, is dat lekker? Ik heb wél gedroogde blaadjes citroenblad (daon jeruk purut), kan ik dat ook gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 14 maart 2023 - 10:09

Sereh is tegenwoordig bij elke supermarkt verkrijgbaar, maar als je er echt niet aan kan komen kan je gemalen sereh gebruiken en desnoods achterwege laten!

Reply
1 2