Boordevol groenten
Ben je net als wij dol op sambal goreng boontjes? Dan ga je deze groentevariant zeker waarderen.
Sambal goreng is een klassieker uit de Indische keuken, waarin groenten of vlees worden gestoofd in een pittige saus met ingrediënten als trassi, laos en kokos. Het gerecht is erg geliefd om zijn volle smaak en de balans van alle smaken.
Vandaag kiezen we voor gemak. We gebruiken namelijk een zak voorgesneden oosterse roerbakgroenten van de supermarkt. Handig als je snel iets lekkers op tafel wilt zetten. Liever zelf je groenten snijden? Dat kan natuurlijk ook. Kies bijvoorbeeld voor sperziebonen, wortel, kool of paprika.
Kruiden en specerijen
Wat sambal goreng écht z’n smaak geeft, is de combinatie van trassi, gulu djawa (Javaanse palmsuiker) en laos. Trassi is een gefermenteerde garnalenpasta die zorgt voor die typische umami smaak. Gulu djawa voegt wat zoetheid toe, en laos geeft een subtiele ‘fris-kruidige’ ondertoon.
Voor de romigheid gebruiken we een blikje dikke kokosmelk van 165 ml. Heb je dat niet in huis? Los dan 40 gram santen op in 150 tot 200 ml warm water. Zo krijg je diezelfde textuur. De hoeveelheid sambal bepaal je helemaal zelf. Wij houden wel van een beetje pit, maar je kunt het net zo makkelijk milder maken door wat extra limoensap toe te voegen.
Snel, makkelijk en vol smaak
Dit gerecht is een echte favo. Ideaal voor doordeweeks, wanneer je snel iets lekkers wilt serveren. Door de kant-en-klare groentemix bespaar je tijd, maar proef je nog steeds die bekende Indische smaken die het zo lekker maakt.
Serveer sambal goreng groenten met gestoomde witte rijst en iets hartigs zoals ajam ketjap of rendang (als je wat meer tijd hebt). Een handje kroepoek erbij en je hebt een maaltijd waar je iedereen blij mee maakt.
Comfortfood met pit
Sambal goreng groenten is zo’n gerecht wat je altijd kan maken. Simpel, smaakvol en aan te passen aan je eigen voorkeur. Of je nu gaat voor veel sambal of juist wat minder, met kokosmelk of santen, versgesneden groenten of een snelle mix voorverpakte groenten.
Lekker alles in de wok (wij vinden deze heel fijn) en binnen een kwartier vult je keuken zich met die heerlijke Indische geuren. Een gerecht dat weinig moeite kost, maar ontzettend lekker smaakt.
14 reacties
400 g oosterse groenten? Is dat ook in een pak te koop? Of moet ik alles los kopen
Je hebt zakjes kant-en-klaar, maar zelf snijden mag ook!
Is dit gerecht een dag later nog lekker??
Ja hoor Jeroen op zich wel, maar de groenten zullen wel wat minder knapperig zijn!
Hallo Erik, kan ik ipv santen ook gemalen kokos of kokosmelk uit blik gebruiken? Hier in Portugal kan ik geen Santen krijgen. Trouwens ook verse taugé is helaas maar zelden verkrijgbaar. In plaats daarvan zou ik misschien tahoe kunnen gebruiken?
En dan ook maar gelijk een vraag mbt de Urap Urap … zou ik daar ook komkommer aan kunnen toevoegen?
En de boemboe .. kan ik die een dag van te voren maken?
Alvast dank voor je reactie (prachtige website, blij dat ik jullie ‘gevonden’ heb ;))
Hoi Jenny, dank voor het compliment!
Jazeker, je kan ook kokosmelk uit blik gebruiken. Net zo makkelijk en net zo lekker.
Tahoe/tofu als vervanger voor taugé zou ik niet zo snel aan denken. Maar ik zeg altijd maar zo, probeer het gewoon eens! Wel de tahoe eerst even bakken natuurlijk.
En voor de Urap Urap kan je zeker ook komkommer toevoegen. Dan doen wij ook vaak.
De boemboe kan je een dag van te voren maken en afgedekt in de koelkast bewaren, geen probleem!
Veel succes met koken daar in Portugal 🙂
lijk me lekker alleen gebruik ik de trassie natuurlijk niet omdat vis is;)
Het is ook heerlijk Eveliene! Kan prima hoor zonder trassi voor de vegetarische versie 🙂 Eet smakelijk alvast!
Welke groenten zyn het svp? In geval ik ze zelf wil snyden.
Hoi Monique, nog lekkerder! Dat zijn sperziebonen, wortel, witte kool, taugé en bosui