Home Erik's Asia Sambal goreng groenten

Sambal goreng groenten

door SmaakMenutie
Sambal goreng groenten

Boordevol groenten

Ben je net als wij dol op sambal goreng boontjes? Dan ga je deze groentevariant zeker waarderen.

Sambal goreng is een klassieker uit de Indische keuken, waarin groenten of vlees worden gestoofd in een pittige saus met ingrediënten als trassi, laos en kokos. Het gerecht is erg geliefd om zijn volle smaak en de balans van alle smaken.

Indisch groentegerecht

Vandaag kiezen we voor gemak. We gebruiken namelijk een zak voorgesneden oosterse roerbakgroenten van de supermarkt. Handig als je snel iets lekkers op tafel wilt zetten. Liever zelf je groenten snijden? Dat kan natuurlijk ook. Kies bijvoorbeeld voor sperziebonen, wortel, kool of paprika.

Kruiden en specerijen

Wat sambal goreng écht z’n smaak geeft, is de combinatie van trassi, gulu djawa (Javaanse palmsuiker) en laos. Trassi is een gefermenteerde garnalenpasta die zorgt voor die typische umami smaak. Gulu djawa voegt wat zoetheid toe, en laos geeft een subtiele ‘fris-kruidige’ ondertoon.

Ingrediënten sambal goreng groenten

Voor de romigheid gebruiken we een blikje dikke kokosmelk van 165 ml. Heb je dat niet in huis? Los dan 40 gram santen op in 150 tot 200 ml warm water. Zo krijg je diezelfde textuur. De hoeveelheid sambal bepaal je helemaal zelf. Wij houden wel van een beetje pit, maar je kunt het net zo makkelijk milder maken door wat extra limoensap toe te voegen.

Snel, makkelijk en vol smaak

Dit gerecht is een echte favo. Ideaal voor doordeweeks, wanneer je snel iets lekkers wilt serveren. Door de kant-en-klare groentemix bespaar je tijd, maar proef je nog steeds die bekende Indische smaken die het zo lekker maakt.

Ajam ketjap
Serveer er deze heerlijke ajam ketjap bij

Serveer sambal goreng groenten met gestoomde witte rijst en iets hartigs zoals ajam ketjap of rendang (als je wat meer tijd hebt). Een handje kroepoek erbij en je hebt een maaltijd waar je iedereen blij mee maakt.

Comfortfood met pit

Sambal goreng groenten is zo’n gerecht wat je altijd kan maken. Simpel, smaakvol en aan te passen aan je eigen voorkeur. Of je nu gaat voor veel sambal of juist wat minder, met kokosmelk of santen, versgesneden groenten of een snelle mix voorverpakte groenten.

Sambal goreng groenten maken

Lekker alles in de wok (wij vinden deze heel fijn) en binnen een kwartier vult je keuken zich met die heerlijke Indische geuren. Een gerecht dat weinig moeite kost, maar ontzettend lekker smaakt.

Sambal goreng groenten

Sambal goreng groenten

Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.7/5
( 26 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g oosterse wokgroente
  • 40 g santen (of 165 ml kokosmelk)
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 stengel sereh
  • 1/2 limoen
  • 2 el sambal oelek
  • 1 el gulu djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl gemalen laos
  • 1/2 tl trassi
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 2 sjalotten en 3 tenen knoflook fijn. Fruit ze even 3 minuten aan in een scheutje zonnebloemolie op middelhoog vuur.
  • Voeg nu 2 el sambal oelek toe samen met 1 el gulu djawa, 1/2 tl trassi en 1 tl gemalen laos. Meng goed door elkaar op niet te hoog vuur.
  • Voeg nu de groenten toe en meng deze even door het geheel.
  • Giet 150-200 ml warm water bij de groenten samen met 40 g santen of gebruik 1 blikje dikke kokosmelk (165 ml). Breng aan de kook terwijl je roert.
  • Voeg (als je 'm in huis hebt) 1 gekneusde stengel sereh toe en laat het geheel nu 15-20 minuten zachtjes pruttelen. Af en toe wel even omscheppen.
  • Proef of de groente naar wens is. Voeg extra sambal toe naar smaak en besprenkel met wat limoensap.

Sambal goreng groenten

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

14 reacties

Hazel 17 oktober 2022 - 12:48

400 g oosterse groenten? Is dat ook in een pak te koop? Of moet ik alles los kopen

Reply
SmaakMenutie 17 oktober 2022 - 13:10

Je hebt zakjes kant-en-klaar, maar zelf snijden mag ook!

Reply
Jeroen 7 april 2021 - 19:42

Is dit gerecht een dag later nog lekker??

Reply
SmaakMenutie 8 april 2021 - 08:58

Ja hoor Jeroen op zich wel, maar de groenten zullen wel wat minder knapperig zijn!

Reply
Jenny 18 november 2020 - 22:52

Hallo Erik, kan ik ipv santen ook gemalen kokos of kokosmelk uit blik gebruiken? Hier in Portugal kan ik geen Santen krijgen. Trouwens ook verse taugé is helaas maar zelden verkrijgbaar. In plaats daarvan zou ik misschien tahoe kunnen gebruiken?

En dan ook maar gelijk een vraag mbt de Urap Urap … zou ik daar ook komkommer aan kunnen toevoegen?
En de boemboe .. kan ik die een dag van te voren maken?

Alvast dank voor je reactie (prachtige website, blij dat ik jullie ‘gevonden’ heb ;))

Reply
SmaakMenutie 19 november 2020 - 10:55

Hoi Jenny, dank voor het compliment!
Jazeker, je kan ook kokosmelk uit blik gebruiken. Net zo makkelijk en net zo lekker.
Tahoe/tofu als vervanger voor taugé zou ik niet zo snel aan denken. Maar ik zeg altijd maar zo, probeer het gewoon eens! Wel de tahoe eerst even bakken natuurlijk.
En voor de Urap Urap kan je zeker ook komkommer toevoegen. Dan doen wij ook vaak.
De boemboe kan je een dag van te voren maken en afgedekt in de koelkast bewaren, geen probleem!
Veel succes met koken daar in Portugal 🙂

Reply
eveliene 10 juli 2019 - 09:49

lijk me lekker alleen gebruik ik de trassie natuurlijk niet omdat vis is;)

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2019 - 15:13

Het is ook heerlijk Eveliene! Kan prima hoor zonder trassi voor de vegetarische versie 🙂 Eet smakelijk alvast!

Reply
Monique 14 juni 2019 - 17:01

Welke groenten zyn het svp? In geval ik ze zelf wil snyden.

Reply
SmaakMenutie 18 juni 2019 - 12:37

Hoi Monique, nog lekkerder! Dat zijn sperziebonen, wortel, witte kool, taugé en bosui

Reply
1 2