Groenten in de hoofdrol
We hebben je al eens eerder laten zien hoe veelzijdig tempeh kan zijn in onze sambal goreng tempeh kering.
Vandaag verwerken we de tempeh in onze versie van de ‘sajoer oblok oblok’. Dit is een klassiek en vegetarisch Indisch groentegerecht dat wat minder bekend is bij het grote publiek. Wat het gerecht zo prettig maakt is dat het grotendeels bestaat uit simpele maar voedzame ingrediënten. Wortel, sperziebonen en spitskool (of witte kool) vormen de basisgroenten. Samen met de kruiden en kokosmelk ontstaat er een ontzettend lekker en gezond maaltje.
Tempeh én tofu, het beste van twee werelden
In dit gerecht gebruiken we zowel tempeh als tofu. Dat hoeft natuurlijk niet, je kunt ook kiezen voor slechts één van de twee. Tempeh heeft een stevige, nootachtige bite en wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het is rijk aan eiwitten, vezels en vitamine B12 (als het verrijkt is tenminste). Tofu daarentegen is wat zachter en neemt makkelijk smaken op.

We frituren beide kort in zonnebloemolie tot ze goudbruin zijn. Dit geeft ze een lekker krokant randje en maakt ze perfect om straks de geurige saus op te nemen. Even uitlekken op keukenpapier en klaar.
De boemboe
De smaakmaker in sajoer oblok oblok is de boemboe; een geurige pasta van knoflook, sjalotten, trassi (garnalenpasta), gemalen laos en zonnebloemolie. Die mixen we tot een glad geheel en bakken we kort aan zodat de smaken goed vrij komen. Daarna voegen we water en kokosmelk toe, samen met een gekneusde stengel sereh en wat blaadjes salam (Indisch laurier), gevolgd door groenten.

Daarna even kort een minuutje of 15 laten sudderen. De groenten blijven zo lekker knapperig. Daarna alleen de saus nog 5 minuten laten indikken door de deksel te verwijderen.
Soep of groentegerecht? Kies maar!
Een van de fijne dingen aan sajoer oblok oblok is de veelzijdigheid. Serveer het als maaltijdsoep met wat rijst of lontong erbij, of laat het vocht nog iets verder inkoken en zet het als warm groentegerecht op tafel.

En nee, ingewikkeld is het niet. Met een beetje voorbereiding staat dit kleurrijke gerecht super snel op tafel. Weer eens wat anders dan de standaard doordeweekse kost en minstens zo lekker.
10 reacties
Wanneer doe je de tempé en tofu erbij.
Niet tegelijk met de groente toch?
Ik geniet overigens erg van jullie Indische hoekje.
groet,
Lambert
Hoi Lambert, bedankt voor de scherpe opmerking. Dat waren we inderdaad vergeten te vermelden. We hebben het verwerkt in het recept. Fijn dat je van onze Indische recepten geniet! Groet, Erik- SmaakMenutie
Vervang je de trassi 1-op-1 met taotjo?
Ja hoor dat kan je 1-op-1 vervangen!
welke trassi gebruiken jullie ? Van een blok , poeder of pasta?
Hoi Mariet, wij gebruiken garnalenpasta (zie foto ingrediënten). Succes!
Oeh dat ziet er weer heerlijk uit, maakte mijn Molukse oma ook altijd. Dit staat deze week nog bij ons op het menu! Top dat jullie ook denken aan de mensen die minder of geen vlees willen eten! Selamat! Moreen
Leuk dat je oma dit gerecht ook altijd maakte Moreen 🙂 Geniet ervan, selamat makan!
er is in middels ook vega trassi op de markt 😉