Home Hoofdgerechten Rode kool stamppot

Rode kool stamppot

door SmaakMenutie
Rode kool stamppot

Met een bal gehakt

Het is weer tijd voor een oer-Hollandse stamppot. Ditmaal maken we een goedgevulde rode kool stamppot met stukjes appel en een bal gehakt. Deze kan je overigens ook prima vervangen door rookworst, spekjes of draadjesvlees. Of kies voor een oud-Hollands stoofgerecht als hachee. Daarnaast zet je hem in no-time op tafel, dus ideaal voor een koude doordeweekse avond. Aan de slag!

Rode kool stamppot

Rode kool stamppot

Print dit recept
Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 21 keer gestemd )

Ingrediënten

600 g (voorgekookte) kruimige aardappelen
500 g rundergehakt
300 g rodekool
50 g roomboter
1 Jonagold appel (of Goudreinette)
1 sjalot
1 ei
4 el paneermeel (of 1 beschuit)
4 el melk
1 tl gemalen kaneel
1 tl nootmuskaat
Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 1 appel (Jonagold of Goudreinette) in blokjes en snipper 1 sjalot of ui.
  • Neem een ruime braadpan en verhit een flinke klont boter. Bak de appelblokjes al omscheppend enkele minuten op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde sjalot toe en bak 1-2 minuten mee.
  • Bestrooi het geheel met 1 flinke tl kaneel. Voeg 300 g gesneden rode kool toe en bak kort even mee. Voeg een een klein laagje water toe en doe de deksel op de pan. Laat op laag tot matig vuur gaar koken in 20-25 minuten.
  • Doe in een andere pan 600 g voorgekookte kruimige aardappelen en zet ze net onder water. Voeg een flinke snuf zout toe en kook de aardappelen in circa 15 minuten gaar.
  • Meng in een kom 500 g rundergehakt met 1 ei, 4 el paneermeel (of 1 verkruimeld beschuitje), 1/2 tl nootmuskaat en een flinke snuf zout en peper. Draai hier 6-8 gehaktballen van.
  • Bak de gehaktballen rondom bruin en gaar in 15-20 minuten in een flinke klont boter.
  • Giet de aardappels af en voeg een klontje boter toe samen met een scheutje (warme) melk (circa 4 el), een 1/2 tl nootmuskaat een flinke snuf zout en peper. Stamp tot een romige puree.
  • Giet de rode kool af en meng door de aardappelpuree (niet met de stamper maar met een spatel). Voeg naar smaak extra zout, peper of kaneel toe.
  • Serveer met een gehaktbal en (eventueel) verse peterselie. Overigens ook lekker met hachee of draadjesvlees.

Rodekool stamppot recept Rode kool stamppot Stamppot rode kool Rode kool stamppot met gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

5 reacties

Michiel 19 januari 2022 - 22:36

Hallo Heren,
Als ik wel eens lui wil zijn zou ik graag voorgekookte kruimige aardappels willen koken, maar ook naar veel gegoogle heb ik ze niet kunnen vinden. Waar kun je die krijgen?

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2022 - 10:48

Hoi Michiel, praktisch alle voorverpakte aardappelen in het koelschap zijn voorgekookt. Je dient ze alleen zelf nog even ‘af te koken’ 🙂

Reply
Irene 20 januari 2022 - 18:35

Is 25 minuten rode kool koken echt genoeg? In mijn herinnering moest het wel 45 minuten koken!

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2022 - 11:27

Daarom moet je zorgen dat de rode kool heel fijn gesneden is, anders moet het inderdaad langer 🙂

Reply
ilona 26 januari 2022 - 10:27

Ik heb het pas gemaakt en het was super lekker! Ik heb alleen het zout weg moeten laten en ipv gewone gehaktballen heb ik ze uit de jus gemaakt, heb je meteen jus voor de stamppot! En om de paarse kleur te behouden had ik er citroensap bij gedaan.Ga het snel nog eens maken.

Reply