Home Hoofdgerechten Quiche met zalm en broccoli

Quiche met zalm en broccoli

de oven doet het meeste werk!

door SmaakMenutie
Quiche met zalm en broccoli

Klassieke variant

Quiche is een veelzijdig gerecht dat altijd in de smaak valt. Of je nu een snelle avondmaaltijd nodig hebt, iets lekkers zoekt voor de lunch of een feestelijk hapje wilt serveren, een quiche is altijd goed.

Vandaag maken we een heerlijke klassieke variant: quiche met zalm en broccoli. Dit recept is niet alleen makkelijk te bereiden, maar ook voedzaam en smaakvol. Het mooie van een quiche is dat de oven het meeste werk doet, zodat jij je kunt richten op andere dingen.

Hartige taart zalm broccoli

Wat is een quiche?

Een quiche is een hartige taart afkomstig uit de Franse keuken. De basis bestaat uit een krokante deegbodem, gevuld met een romige vulling op basis van eieren en room. De klassieke variant, de Quiche Lorraine, bevat spek en kaas, maar inmiddels zijn er talloze variaties mogelijk. Van vegetarische quiches tot varianten met vis of vlees: de mogelijkheden zijn eindeloos. Quiche kan zowel warm als koud gegeten worden en is daarmee ideaal voor een lunchbuffet, picknick of een makkelijke maaltijd.

Waarom kiezen voor zalm en broccoli?

De combinatie van zalm en broccoli is een echte klassieker. Zalm is rijk aan omega-3 vetzuren en heeft een zachte, romige smaak die perfect samengaat met de licht knapperige broccoli. Samen vormen ze een heerlijke, gezonde vulling voor je quiche. Daarnaast voegen eieren en room een rijke en luchtige structuur toe, waardoor de quiche lekker smeuïg blijft. Een handje geraspte Parmezaanse kaas erdoor zorgt daarnaast net voor wat extra pit.

Quiche met zalm en broccoli recept

Perfect voor elke gelegenheid

Het maken van een quiche is super eenvoudig. Je hebt maar een paar basisingrediënten nodig: hartig taartdeeg (of quichedeeg), eieren, crème fraîche en natuurlijk de vulling naar keuze. Nadat je de ingrediënten hebt gemengd en in een quichevorm hebt verdeeld, doet de oven het werk. Binnen een klein uurtje heb je een heerlijke quiche op tafel staan. Quiche is perfect voor allerlei gelegenheden: als lunch, diner of zelfs als hapje op een feestje. Bovendien kun je hem goed voorbereiden en later opnieuw opwarmen of koud serveren.

Quiche met zalm en broccoli maken

Genieten van jouw zelfgemaakte quiche

Of je hem nu warm of koud eet, deze quiche met zalm en broccoli is altijd een succes. Serveer hem met een frisse salade en een glas witte wijn voor een complete maaltijd. Geniet van de heerlijke smaken, varieer eens een keertje en ontdek hoe veelzijdig en makkelijk quiche kan zijn!

Quiche met broccoli en zalm
Quiche met zalm en broccoli

Quiche met zalm en broccoli

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 88 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g gerookte zalm
  • 125 g crème fraîche
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 6 plakjes hartig taartdeeg
  • 6 eieren
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 broccoli
  • 2 el bloem
  • 1 el grove mosterd

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Snijd de roosjes van een (kleine) broccoli en kook 6 minuten in ruim water met een snufje zout. Giet af en laat goed uitlekken.
  • Snipper ondertussen 1 sjalot en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit enkele minuten in een steel- of koekenpan aan op matig vuur.
  • Bekleed een quichevorm (ongeveer 26 cm) met bakpapier en verdeel 6 plakjes hartig taartdeeg over de bodem en prik gaatjes in het deeg.
  • Neem een ruime (meng)kom en kluts hierin 6 eieren los met 1 bakje crème fraîche, 1 el grove mosterd, 30 g geraspte Parmezaanse kaas, een snuf zout en 1-2 el bloem (de bloem zorgt voor extra stevigheid).
  • Snijd 200 g gerookte zalm in grove stukken en verdeel over de bodem van de quiche. Voeg de broccoli toe en de gefruite sjalot en knoflook. 
  • Schenk het ei-mengsel over het geheel en plaats 30-35 minuten in de oven. 

Quiche met zalm en broccoli

TIP

Heb je meer zin in een variant met spinazie, klik dan even hier.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

19 reacties

Marijke 19 april 2020 - 08:16

Jullie recepten zijn altijd heerlijk en goed te doen voor niet zo’n keukenprinses als ik, maar bv deze quiche met zalm en broccoli, kan die ook met iets anders dan crème fraiche??
Ik ben nl lactose intolerant.

Reply
SmaakMenutie 20 april 2020 - 13:35

Haha 🙂 Fijn dat onze recepten in de smaak vallen Marijke! Je zou in plaats van crème fraîche ook neutrale roomkaas (Philadelphia bijvoorbeeld) kunnen gebruiken. Succes!

Reply
Bianca 4 december 2023 - 07:56

Hier zit toch gewoon lactose in?
Ik ga het met soya kookroom proberen.. 🙃🙃

Reply
Ellen 19 april 2020 - 10:50

Hoi lijkt me heerlijk maar mijn man houd niet van vis, kan ik ook gerookte kip gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 20 april 2020 - 13:35

Ja hoor Ellen dat kan heel goed!

Reply
Francien 13 september 2020 - 17:03

Toppertje. Aangevuld met groene asperges en een topping van kaas

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 11:09

Wat een heerlijke aanvulling Francien, bedankt voor de tip!

Reply
SmaakMenutie 7 december 2020 - 09:49

Wat heb je precies met de zalm gedaan Kirsten? 🙂 Fijn dat de quiche in de smaak viel!

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 16:17

Leuk dat je de quiche al 2 keer hebt gemaakt Ronin! Het maakt in principe niet heel veel uit welke kleur ui je gebruikt, wit mag ook. En scherp vwb de zijkant bekleden met deeg, ik heb het er direct bijgezet 🙂 En thanks voor de tips, klinkt heerlijk die zalmmoot!

Reply
Sandra 22 februari 2021 - 12:51

We hebben heerlijk gegeten van deze quiche! Echt een aanrader om lekker te eten. Ik had hem in de airfryer gemaakt en moest een beetje kijken met de duur van het bakken maar het eindresultaat was heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 13:13

Fijn dat de quiche in de smaak viel Sandra! Leuk om te weten dat het ook in de airfryer kan 🙂

Reply
Elsje Van Steenacker 20 december 2023 - 06:18

Hallo, ik wil ook graag deze quich maken in de airfryer. Hoeveel min heb je de quich erin gelaten a.u.b.
Mvg,
Els

Reply
SmaakMenutie 16 april 2021 - 15:01

Leuk Rianne! 🙂

Reply
Marian 24 april 2021 - 18:33

Quiche net gemaakt en was geslaagd😊. Ik heb de broccoli 🥦roosjes met de ui & knoflook mee gewokt. Ook heb ik een 1/2 rode paprika toegevoegd. Ik heb 4 L eieren gebruikt ipv 6, dit was ook voldoende. Ga dit recept zeker meer maken en dan ook met een andere groente variatie😉. Het is een recept met veel eiwitten die wij dagelijks nodig hebben. Bedankt voor het overheerlijke recept.

Reply
SmaakMenutie 26 april 2021 - 10:21

Leuk te horen Marian! En lekker die variatie 🙂

Reply
I.F. Eelman-van der Wal 12 januari 2022 - 22:42

Weten jullie een alternatief voor dit bladerdeeg? Spelt of zo? Ik wil geen tarwe eten

Reply
SmaakMenutie 13 januari 2022 - 10:55

Ja spelt is een prima alternatief!

Reply
Elise 1 maart 2022 - 12:19

Heerlijk gerecht!
Ik doe er voordat de quiche de oven in gaat een paar gehalveerde cherry-tomaatjes doorheen; lekker fris!
Hier staat de quiche regelmatig op het menu:)

Reply
anita 24 november 2023 - 17:03

Deze quiche , heb ik gemaakt voor mijn goede vriendin,
dit recept was nieuw,
ik hield het altijd bij de klassieker met prei, en spekjes.
Wonderwel geslaagd, ondanks nieuwe oven.
Ik heb er een tomatensalade; rode uien en wijnazijn)
dank u voor dit heerlijk eenvoudig recept, voor herhaling vatbaar.

Reply