Het witte goud in Italiaanse sferen
Het witte goud is weer volop verkrijgbaar, dus dan is na allerlei variaties weer even zoeken wat we er nog meer mee kunnen doen.
Traditioneel eten we asperges graag op de Hollandse manier: met krieltjes, ham en botersaus. Maar soms is het gewoon leuk om het over een andere boeg te gooien. Daarom maken we vandaag een Italiaanse variant met pancetta en pasta. Een verrassend smaakvolle combinatie waarbij de kenmerkende smaak van asperges prachtig samengaat met de romige saus en zoute accenten van de pancetta.
Pasta en asperges: een gouden combi!
Misschien niet de eerste combinatie die in je opkomt, maar witte asperges met pasta is een ‘match made in heaven’. De zachte, ietwat zoete smaak van de asperges past perfect bij de romige textuur van de pasta. De pancetta zorgt voor een hartige bite en geeft het gerecht net dat beetje extra. En geen zorgen, de subtiele, pure smaak van de asperges blijft behouden!
Zelfgemaakte saus: zó simpel!
Terwijl de spaghetti en asperges rustig garen, maken we een eenvoudige maar overheerlijke saus. Smelt hiervoor een klontje boter in een steelpannetje, voeg een flinke eetlepel bloem toe en roer tot een gladde roux. Schenk vervolgens gefaseerd 100 ml heet water erbij en blijf kloppen met een garde tot er een gladde saus ontstaat.
Voeg een half groentebouillon blokje toe en zo’n 100 ml kookroom. Laat het geheel zachtjes inkoken tot de saus mooi dik is. Dit is het soort saus waarmee de Italianen hun bord schoon vegen, zó lekker.
Serveer met liefde (en Parmezaanse kaas)
Klop in een kommetje het eigeel van twee eieren los met 20 gram versgeraspte Parmezaanse kaas. Giet de spaghetti af en meng direct het eimengsel erdoorheen die de pasta een romig jasje geeft. Verdeel de pasta over twee borden, leg er de asperges bovenop en schenk er royaal de saus over. Werk af met versgemalen peper en een snuf grof zeezout. Serveer de pasta met witte asperges direct, het liefst met een glas droge witte (Italiaanse) wijn erbij.