Home Pasta Pasta met witte asperges

Pasta met witte asperges

en blokjes pancetta

door SmaakMenutie
Pasta met witte asperges en pancetta

Het witte goud in Italiaanse sferen

Het witte goud is weer volop verkrijgbaar, dus dan is na allerlei variaties weer even zoeken wat we er nog meer mee kunnen doen.

Traditioneel eten we asperges graag op de Hollandse manier: met krieltjes, ham en botersaus. Maar soms is het gewoon leuk om het over een andere boeg te gooien. Daarom maken we vandaag een Italiaanse variant met pancetta en pasta. Een verrassend smaakvolle combinatie waarbij de kenmerkende smaak van asperges prachtig samengaat met de romige saus en zoute accenten van de pancetta.

Pasta met asperges

Pasta en asperges: een gouden combi!

Misschien niet de eerste combinatie die in je opkomt, maar witte asperges met pasta is een ‘match made in heaven’. De zachte, ietwat zoete smaak van de asperges past perfect bij de romige textuur van de pasta. De pancetta zorgt voor een hartige bite en geeft het gerecht net dat beetje extra. En geen zorgen, de subtiele, pure smaak van de asperges blijft behouden!

Zelfgemaakte saus: zó simpel!

Terwijl de spaghetti en asperges rustig garen, maken we een eenvoudige maar overheerlijke saus. Smelt hiervoor een klontje boter in een steelpannetje, voeg een flinke eetlepel bloem toe en roer tot een gladde roux. Schenk vervolgens gefaseerd 100 ml heet water erbij en blijf kloppen met een garde tot er een gladde saus ontstaat.

Pasta met witte asperges recept

Voeg een half groentebouillon blokje toe en zo’n 100 ml kookroom. Laat het geheel zachtjes inkoken tot de saus mooi dik is. Dit is het soort saus waarmee de Italianen hun bord schoon vegen, zó lekker.

Serveer met liefde (en Parmezaanse kaas)

Klop in een kommetje het eigeel van twee eieren los met 20 gram versgeraspte Parmezaanse kaas. Giet de spaghetti af en meng direct het eimengsel erdoorheen die de pasta een romig jasje geeft. Verdeel de pasta over twee borden, leg er de asperges bovenop en schenk er royaal de saus over. Werk af met versgemalen peper en een snuf grof zeezout. Serveer de pasta met witte asperges direct, het liefst met een glas droge witte (Italiaanse) wijn erbij.

Pasta met witte asperges en pancetta

Pasta met witte asperges

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 35 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 160 g spaghetti
  • 100 g pancetta blokjes
  • 20 g Parmezaanse kaas
  • 100 ml kookroom
  • 2 eieren
  • 1 sjalot
  • 1/2 groente bouillonblokje
  • 1 el bloem

Zo maak je het

  • Schil 500 g asperges met een dunschiller en verwijder 2 cm van de onderkant. Breng een laagje water aan de kook en kook de asperges circa 10 minuten. Laat daarna nog enkele minuten rusten met het vuur uit.
  • De asperges zijn klaar als je er met een mes eenvoudig doorheen prikt. Of als je een asperges op een vork legt en hij buigt lichtjes door. Het is afhankelijk van de dikte hoe lang je ze moet koken. Gewoon even testen tussendoor!
  • Kook ondertussen ook 160 g spaghetti in 11-12 minuten beetgaar.
  • Laat in een (steel)pannetje een klontje boter smelten en voeg 1 flinke el bloem toe zodat er een roux ontstaat. Schenk gefaseerd 100 ml heet water toe en klop met een garde zodat er een saus ontstaat.
  • Voeg ook een 1/2 groentebouillonblokje toe. Schenk tevens circa 100 ml kookroom bij het geheel en laat inkoken tot de gewenste dikte.
  • Snipper 1 sjalotje en fruit even aan samen met 100 g pancetta blokjes. Voeg de spaghetti toe samen met een klein beetje pastavocht.
  • Klop ondertussen het eigeel van 2 eieren met 20 g Parmezaanse kaas en meng het eimengsel door de spaghetti. Zet het vuur laag.
  • Serveer direct: verdeel de pasta over 2 borden samen met de asperges. Schenk er een riante laag saus overheen en maak af met wat verse peper en grof zeezout.

Pasta met witte asperges en pancetta

TIP

Gooi de schillen en onderkant niet weg, maar maak er eenvoudig heerlijke aspergesoep van!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak