Home Vlees en kip Ossobuco

Ossobuco

alla Fiorentina

door SmaakMenutie
Ossobuco

Italiaanse klassieker

Ossobuco is een iconisch gerecht uit de regio Lombardije in Italië en komt oorspronkelijk uit Milaan.

De naam “ossobuco” betekent letterlijk “bot met een gat”, wat verwijst naar de kalfsschenkels die worden gebruikt voor dit stoofgerecht. De schenkels bevatten een bot met een holte, waarin zich heerlijk, smaakvol merg bevindt.

Deze Italiaanse klassieker is een ware traktatie voor liefhebbers van stoofvlees, omdat het vlees tijdens het stoven zo zacht wordt dat het letterlijk van het bot valt. Het merg smelt tijdens het stoven en voegt een rijke, diepe smaak toe aan de saus, wat ossobuco tot een bijzonder gerecht maakt.

Kalfsschenkel

Traditioneel wordt ossobuco bereid met kalfsschenkels, die met bot en al worden gestoofd in een rijke saus van tomaten, wortel, bleekselderij en kruiden. Het vlees wordt langzaam gekookt, waardoor het mals en sappig wordt.

Ossobuco recept

Dit proces zorgt ervoor dat de smaken zich goed mengen en de saus een complexe, diepe smaak krijgt. Het merg speelt hierbij een cruciale rol, omdat het de smaak van het vlees versterkt en bijdraagt aan de textuur van de saus.

Ossobuco alla Fiorentina vs. alla Milanese

Er zijn verschillende varianten van ossobuco, en de versie die wij vaak bereiden, is de meer moderne Toscaanse versie: ossobuco alla Fiorentina. Het verschil met de originele ossobuco alla Milanese zit vooral in de saus.

Kalfsschenkel

Bij de Toscaanse versie wordt het vlees gestoofd in een wat vollere tomatensaus, wat zorgt voor een rijkere en dikkere textuur. De Milanese versie heeft een meer eenvoudige, lichtere saus, waarin het vlees de hoofdrol speelt.

Alternatieven

Hoewel kalfsschenkel de traditionele keuze is voor ossobuco, kun je ook runderschenkel gebruiken. Dit is vaak voordeliger, maar omdat rundvlees wat steviger is dan kalfsvlees, moet het een stuk langer sudderen. Het is belangrijk om het rundvlees geduldig te stoven totdat het net zo mals is als de kalfsschenkel. Runderossobuco heeft een iets robuustere smaak, maar kan net zo heerlijk zijn als de klassieker.

Gremolata

Wat ossobuco echt afmaakt, is de gremolata, een mengsel van citroenrasp, knoflook en peterselie. Dit frisse, aromatische mengsel wordt over het gerecht gestrooid vlak voor het opdienen en voegt een heldere, verfrissende smaak toe die mooi contrasteert met de rijke, volle saus. Het is een essentieel onderdeel van het gerecht en maakt ossobuco nog completer.

Gremolata

Serveer suggesties

Traditioneel wordt ossobuco geserveerd met risotto of polenta. Deze bijgerechten passen perfect bij de rijke saus en het malse vlees. Maar als risotto of polenta niet jouw voorkeur heeft, kun je ook uitstekend pasta, stokbrood of zelfs frietjes erbij serveren. Het draait allemaal om genieten van dit smaakvolle gerecht!

Kalfs ossobuco
Ossobuco

Ossobuco

Personen: 2 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.6/5
( 127 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 100 ml witte wijn
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 kalfsschenkels (of runderschenkels) (500 g)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 winterpeen
  • 1 citroen
  • 1 kippenbouillon blokje 
  • 1 sjalot
  • 3 el bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • Verse peterselie

Zo maak je het

  • Bestrooi 2 kalfsschenkels (circa 250 g per stuk) rondom met zout en peper. Haal het vlees vervolgens door de bloem en klop het overtollige bloem van het vlees.
  • Verhit een flinke klont boter en/of olijfolie in een braadpan en schroei het vlees in circa 5-10 minuten rondom dicht. Haal de kalfsschenkel uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 3-4 stengels bleekselderij en 1 kleine winterpeen in kleine blokjes. Snipper ook 1 sjalot (of ui) en snijd 1-2 tenen knoflook fijn.
  • Stoof de gesneden bleekselderij, winterpeen, sjalot en knoflook enkele minuten goed aan in dezelfde pan. Voeg vervolgens 1 el tomatenpuree toe en bak al omscheppend 1 minuutje mee met de groenten.
  • Schenk 1 klein glas witte wijn (100 ml) bij het geheel en breng tegen de kook. Voeg 400 g tomatenblokjes (1 blik) toe en meng door het geheel.
  • Voeg 300 ml (lauw)warm water toe samen met 1 kippenbouillon blokje (of gebruik kalfsfond). Breng tegen de kook.
  • Doe het vlees terug in de pan en voeg ook 1-2 takjes rozemarijn en 2 blaadjes laurier toe. Laat het geheel op laag vuur minimaal 2 uur sudderen. Haal het laatste half uur de deksel van de pan om de saus wat in te dikken.
  • Maak ondertussen de gremolata door 1 teen knoflook ragfijn te snijden, 1 flinke hand peterselie fijn te hakken en 1 citroen te raspen. Meng alles goed door elkaar en voeg de gremolata toe vlak voor het serveren.

Ossobuco

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

14 reacties

Rick 12 januari 2025 - 19:05

Vandaag gerecht gemaakt! Het is echt heerlijk! Combinatie met de gremolata is fantastisch. Mijn tafelgenoten waren onder de indruk:)

Reply
Magda 5 januari 2025 - 14:27

Heb dit al een paar keer gemaakt met kalfsstoofvlees. Bij de halal slager gehaald met stuk bot eraan. Super lekker. Met pasta of dikke friet.

Reply
1 2