Thuis de allerlekkerste
Toen ik vroeger op de basisschool eens bij een vriendje ging spelen, vroeg zijn moeder of ik mee wilde eten. “We eten nasi goreng!” zei ze. Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Nasi? Ja lekker!
Thuis aten we dat ook vaak, dus ik verheugde me meteen op een bordje heerlijk gebakken rijst. Maar mijn enthousiasme sloeg snel om toen ik zag wat er op tafel kwam. Nasi uit blik. Met doperwten.
En als klap op de vuurpijl: een kwak mysterieuze saus die voor satésaus moest doorgaan en een hele zure augurk. Ik heb natuurlijk braaf mijn bord leeggegeten, maar ik wist één ding zeker: bij ons thuis eet je écht de allerlekkerste nasi goreng.
Wat is nasi goreng eigenlijk?
Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken rijst’ in het Indonesisch. “Nasi” is gekookte rijst en “goreng” betekent simpelweg gebakken. Bestel je dus in Indonesië gewoon ‘nasi’, dan krijg je waarschijnlijk een kommetje witte rijst.
Nasi goreng is typisch een gerecht om restjes op te maken. Rijst van de vorige dag, wat vlees of groenten, op smaak gebracht met kruiden en sauzen. In Indonesië vind je het overal: van straattentjes tot luxe restaurants en iedereen maakt het weer nét even anders.
Ons familierecept
Omdat ik vond dat niemand het beter maakte dan wij thuis, deel ik hier met trots ons familierecept. We beginnen met rundergehakt, dat we op smaak brengen met ketjap manis en een verkruimeld runderbouillonblokje.
Voor extra smaak én binding voegen we twee eetlepels gebakken uitjes en een geklutst ei toe. Vervolgens gaat de gestoomde witte rijst erbij gevolgd door gebakken katenspek, smalle reepjes omelet en achterham.
Serveer en varieer
Serveer je nasi goreng met kroepoek, sambal of chilisaus, wat frisse atjar ketimoen (of atjar tjampoer) en eventueel een spiegeleitje. Ook lekker met saté of foe yong hai. En wil je eens wat anders? Probeer dan nasi kuning: gele rijst gekookt in kokosmelk en kurkuma. Echt een aanrader als onderdeel van je rijsttafel. Voor een doordeweekse dag is onze nasi echter perfect!
94 reacties
Leuke site hebben jullie. Ik zou de rijst ruim van te voren koken en laten afkoelen. Zo kun je hem echt opbakken en niet alleen verwarmen. Het is tenslotte gebakken rijst. Laatst heb ik de ketjap gehaktballetjes gemaakt. Dat recept ga ik zeker bewaren. Dank jullie wel.
Heerlijk! Bedankt voor het delen van jullie recept. Alle recepten die jullie delen zijn geweldig!
Kun je het recept ook halveren? Of een gedeelte in de vriezer bewaren?
Wij bewaren het altijd in de vriezer, heerlijk voor een volgende keer! 🙂
Een blijvertje, alleen kon ik geen katenspek aan een stuk vinden, de slager had Zeeuws spek liggen. Weet het verschil niet, maar de nasi was super lekker. Al meerdere keren nu gemaakt, heerlijk geen pakjes of zakjes meer nodig met jullie recepten.
Ik ga het morgen ontdekken en laat het weten. Ik verklaarde Renske al voor gek met gehakt, maar kijken of ik haar – en natuurlijk ook jullie – gelijk kan geven.
Haha vast wel 😉 Geniet ervan!
Gisteren deze nasi klaargemaakt. Ondanks dat we normaal gesproken helemaal niet zo’n fan zijn van nasi hebben we heerlijk gegeten. Viel erg goed in de smaak. We hadden er satésaus bij gedaan maar zonder was die veel lekkerder. Om er toch wat groente bij te eten hebben we een frisse komkommersalade erbij gemaakt. Jum! Gaan we zeker vaker eten!