Home Erik's Asia Nasi goreng

Nasi goreng

Indische gebakken rijst

door SmaakMenutie
Nasi goreng

Thuis de allerlekkerste

Toen ik vroeger op de basisschool eens bij een vriendje ging spelen, vroeg zijn moeder of ik mee wilde eten. “We eten nasi goreng!” zei ze. Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Nasi? Ja lekker!

Thuis aten we dat ook vaak, dus ik verheugde me meteen op een bordje heerlijk gebakken rijst. Maar mijn enthousiasme sloeg snel om toen ik zag wat er op tafel kwam. Nasi uit blik. Met doperwten.

Nasi

En als klap op de vuurpijl: een kwak mysterieuze saus die voor satésaus moest doorgaan en een hele zure augurk. Ik heb natuurlijk braaf mijn bord leeggegeten, maar ik wist één ding zeker: bij ons thuis eet je écht de allerlekkerste nasi goreng.

Wat is nasi goreng eigenlijk?

Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken rijst’ in het Indonesisch. “Nasi” is gekookte rijst en “goreng” betekent simpelweg gebakken. Bestel je dus in Indonesië gewoon ‘nasi’, dan krijg je waarschijnlijk een kommetje witte rijst.

Nasi goreng recept

Nasi goreng is typisch een gerecht om restjes op te maken. Rijst van de vorige dag, wat vlees of groenten, op smaak gebracht met kruiden en sauzen. In Indonesië vind je het overal: van straattentjes tot luxe restaurants en iedereen maakt het weer nét even anders.

Ons familierecept

Omdat ik vond dat niemand het beter maakte dan wij thuis, deel ik hier met trots ons familierecept. We beginnen met rundergehakt, dat we op smaak brengen met ketjap manis en een verkruimeld runderbouillonblokje.

Nasi recept

Voor extra smaak én binding voegen we twee eetlepels gebakken uitjes en een geklutst ei toe. Vervolgens gaat de gestoomde witte rijst erbij gevolgd door gebakken katenspek, smalle reepjes omelet en achterham.

Serveer en varieer

Serveer je nasi goreng met kroepoek, sambal of chilisaus, wat frisse atjar ketimoen (of atjar tjampoer) en eventueel een spiegeleitje. Ook lekker met saté of foe yong hai. En wil je eens wat anders? Probeer dan nasi kuning: gele rijst gekookt in kokosmelk en kurkuma. Echt een aanrader als onderdeel van je rijsttafel. Voor een doordeweekse dag is onze nasi echter perfect!

Indisch zuur
Serveer met frisse atjar ketimoen
Nasi goreng

Nasi goreng

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 271 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g witte rijst
  • 300 g rundergehakt
  • 200 g katenspek
  • 100 g achterham
  • 4 eieren
  • 3 tenen knoflook
  • 1 runderbouillon blokje
  • 5 el ketjap manis
  • 3 el melk
  • 2 el gebakken uitjes
  • Zonnebloemolie
  • Kroepoek

Zo maak je het

  • Kook 300 g witte rijst. Rul ondertussen in een braadpan of wok 300 g rundergehakt in een scheutje zonnebloemolie bruin. Voeg 2-3 fijngesneden tenen knoflook toe en bak kort even mee.
  • Voeg 5-6 el ketjap manis toe samen met 1 verkruimeld runderbouillon blokje. Meng grondig en laat met deksel op de pan zachtjes pruttelen.
  • Snijd 200 g katenspek in stukjes en bak in een koekenpan licht krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kluts 3 eieren met 3 el melk en bak twee omeletten in de pan waarin je zojuist het katenspek hebt gebakken.
  • Rol de omeletten als een pannenkoek en snijd in smalle reepjes. Doe hetzelfde met 100 g achterham. Zet even apart.
  • Voeg voor extra binding 2 el gebakken uitjes toe aan het gehaktmengsel en maak ruimte voor het klutsen van 1 ei. Vermeng met het geheel.
  • Voeg de gekookte rijst toe aan het gehaktmengsel samen met de katenspek, omelet en ham. Meng grondig. Selamat makan! Oftewel: eet smakelijk!

Nasi goreng

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

94 reacties

Bianca 21 juni 2023 - 13:09

Leuke site hebben jullie. Ik zou de rijst ruim van te voren koken en laten afkoelen. Zo kun je hem echt opbakken en niet alleen verwarmen. Het is tenslotte gebakken rijst. Laatst heb ik de ketjap gehaktballetjes gemaakt. Dat recept ga ik zeker bewaren. Dank jullie wel.

Reply
Anneloes 22 mei 2023 - 08:20

Heerlijk! Bedankt voor het delen van jullie recept. Alle recepten die jullie delen zijn geweldig!

Reply
Wilma 11 april 2023 - 21:17

Kun je het recept ook halveren? Of een gedeelte in de vriezer bewaren?

Reply
SmaakMenutie 12 april 2023 - 10:54

Wij bewaren het altijd in de vriezer, heerlijk voor een volgende keer! 🙂

Reply
Rob 7 december 2022 - 12:29

Een blijvertje, alleen kon ik geen katenspek aan een stuk vinden, de slager had Zeeuws spek liggen. Weet het verschil niet, maar de nasi was super lekker. Al meerdere keren nu gemaakt, heerlijk geen pakjes of zakjes meer nodig met jullie recepten.

Reply
Steve 10 maart 2022 - 20:10

Ik ga het morgen ontdekken en laat het weten. Ik verklaarde Renske al voor gek met gehakt, maar kijken of ik haar – en natuurlijk ook jullie – gelijk kan geven.

Reply
SmaakMenutie 11 maart 2022 - 10:08

Haha vast wel 😉 Geniet ervan!

Reply
Bertien 4 februari 2023 - 19:52

Gisteren deze nasi klaargemaakt. Ondanks dat we normaal gesproken helemaal niet zo’n fan zijn van nasi hebben we heerlijk gegeten. Viel erg goed in de smaak. We hadden er satésaus bij gedaan maar zonder was die veel lekkerder. Om er toch wat groente bij te eten hebben we een frisse komkommersalade erbij gemaakt. Jum! Gaan we zeker vaker eten!

Reply
1 7 8 9 10