Thuis de allerlekkerste
Toen ik vroeger op de basisschool eens bij een vriendje ging spelen, vroeg zijn moeder of ik mee wilde eten. “We eten nasi goreng!” zei ze. Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Nasi? Ja lekker!
Thuis aten we dat ook vaak, dus ik verheugde me meteen op een bordje heerlijk gebakken rijst. Maar mijn enthousiasme sloeg snel om toen ik zag wat er op tafel kwam. Nasi uit blik. Met doperwten.
En als klap op de vuurpijl: een kwak mysterieuze saus die voor satésaus moest doorgaan en een hele zure augurk. Ik heb natuurlijk braaf mijn bord leeggegeten, maar ik wist één ding zeker: bij ons thuis eet je écht de allerlekkerste nasi goreng.
Wat is nasi goreng eigenlijk?
Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken rijst’ in het Indonesisch. “Nasi” is gekookte rijst en “goreng” betekent simpelweg gebakken. Bestel je dus in Indonesië gewoon ‘nasi’, dan krijg je waarschijnlijk een kommetje witte rijst.
Nasi goreng is typisch een gerecht om restjes op te maken. Rijst van de vorige dag, wat vlees of groenten, op smaak gebracht met kruiden en sauzen. In Indonesië vind je het overal: van straattentjes tot luxe restaurants en iedereen maakt het weer nét even anders.
Ons familierecept
Omdat ik vond dat niemand het beter maakte dan wij thuis, deel ik hier met trots ons familierecept. We beginnen met rundergehakt, dat we op smaak brengen met ketjap manis en een verkruimeld runderbouillonblokje.
Voor extra smaak én binding voegen we twee eetlepels gebakken uitjes en een geklutst ei toe. Vervolgens gaat de gestoomde witte rijst erbij gevolgd door gebakken katenspek, smalle reepjes omelet en achterham.
Serveer en varieer
Serveer je nasi goreng met kroepoek, sambal of chilisaus, wat frisse atjar ketimoen (of atjar tjampoer) en eventueel een spiegeleitje. Ook lekker met saté of foe yong hai. En wil je eens wat anders? Probeer dan nasi kuning: gele rijst gekookt in kokosmelk en kurkuma. Echt een aanrader als onderdeel van je rijsttafel. Voor een doordeweekse dag is onze nasi echter perfect!
94 reacties
Super lekker! Enorm in de smaak gevallen bij mijn gezin! =) Supertof!
Dat vinden we heel leuk om te horen Lizzy! Fijn dat het bij iedereen in de smaak viel 🙂
Heerlijk! Had er wel een sjalotje en wat trassi bij gedaan! ????
Fijn dat ons familierecept in de smaak viel Lana!
De allerlekkerste nasi OOIT gegeten!!! Wat fantastisch
Leuk om te horen Renske! Bedankt voor het enorme compliment 🙂
Wil deze nasi goreng graag uitproberen, maar wij eten nagenoeg geen varkensvlees. Kan ik de katenspek en achterham gewoon achterwege laten of mis ik dan echt wat qua smaak?
Groetjes Rianti
Hoi Rianti, leuk dat je onze nasi gaat maken! De ham kan je zeker achterwege laten. De katenspek is wel een onderdeel van de smaakmakers, maar zonder zal ‘ ie zeker ook goed smaken. Wellicht wat extra ketjap toevoegen of een snuf zout. Maar weet zeker dat ‘ie zal smaken! 🙂
Dank jullie wel voor het delen van dit recept! Het was heel erg lekker en makkelijk!
Graag gedaan Yinny! Fijn dat onze nasi in de smaak viel 🙂