Dampend pannetje
We bestellen ze graag als we uit eten gaan, zo’n dampend pannetje mosselen op tafel. Toch vroegen we ons laatst af: waarom maken we ze eigenlijk niet wat vaker zelf?
Want wat veel mensen vergeten is dat mosselen op klassieke wijze bereiden helemaal niet moeilijk is. Sterker nog, het is een gerecht waar je niet veel moeite voor hoeft te doen en toch indruk mee maakt. Je hebt er weinig voor nodig, het staat super snel op tafel en de smaak is net zo lekker als in het restaurant.

Zo gepiept
De voorbereiding is wel belangrijk, maar gelukkig zo gepiept. We spoelen de mosselen goed af onder koud water en controleren ze goed. Kapotte exemplaren of schelpen die open blijven staan, halen we simpelweg eruit. Daarna leggen we ze even in schoon koud water, zodat eventueel achtergebleven zand eruit spoelt.

Voor de groente kiezen we het liefst zelf wat verse wortel, prei en bleekselderij. Die zorgen voor de voor ons vertrouwde smaak en een geur die direct een zonnig terrasje oproept.
Kijken, ruiken, proeven
Wij koken de mosselen meestal traditioneel in witte wijn, al kun je ook voor bier kiezen als je van een wat ‘robuustere’ smaak houdt. De groenten gaan eerst de pan in (dit is wat ons betreft een echte aanrader), samen met een bosje peterselie en een beetje peper en zout. Na vijf minuten een flink glas witte wijn en vervolgens de mosselen.
Binnen een paar minuten gaan de schelpen open en weet je dat ze klaar zijn. Geen ingewikkeld gedoe, maar gewoon goed kijken, ruiken en proeven. En dat is precies wat koken met mosselen zo makkelijk maakt… het is snel, vers en je hebt meteen iets feestelijks op tafel.
Gezond, lekker en verrassend veelzijdig
Wat veel mensen niet weten is dat mosselen ook nog eens ontzettend voedzaam zijn. Ze bevatten namelijk veel eiwitten, zijn rijk aan mineralen zoals ijzer en zink en bevatten bijna geen vet. Ook vitamine B12 en omega 3 vetzuren vind je in flinke hoeveelheden terug. Een pannetje mosselen is dus niet alleen onwijs lekker, maar ook nog eens goed voor je. Het seizoen loopt grofweg van juli tot april. Dus niet alleen in de ‘R-maanden’, zoals lang werd gedacht.

Wij serveren onze mosselen graag met friet en een frisse salade, zoals coleslaw. Voor wie houdt van een extraatje: een mosseldip als zelfgemaakte kerriesaus, whisky cocktailsaus of ravigotesaus erbij is echt een aanrader. Of gewoon puur, met wat kookvocht en een stuk knapperig brood om te dippen. Houd rekening met ongeveer een kilo mosselen per persoon. Mosselen op klassieke wijze: eenvoudiger en lekkerder dan je denkt!
7 reacties
Heerlijk, en precies zoals ons papa het altijd maakte. Hij maakte altijd een knoflook sausje erbij van yoghurt, Mayo en uitgeperste knoflook. Heerlijk