Home Vis Mosselen op klassieke wijze

Mosselen op klassieke wijze

in witte wijn met groenten

door SmaakMenutie
Mosselen op klassieke wijze

Dampend pannetje

We bestellen ze graag als we uit eten gaan, zo’n dampend pannetje mosselen op tafel. Toch vroegen we ons laatst af: waarom maken we ze eigenlijk niet wat vaker zelf?

Want wat veel mensen vergeten is dat mosselen op klassieke wijze bereiden helemaal niet moeilijk is. Sterker nog, het is een gerecht waar je niet veel moeite voor hoeft te doen en toch indruk mee maakt. Je hebt er weinig voor nodig, het staat super snel op tafel en de smaak is net zo lekker als in het restaurant.

Mossels

Zo gepiept

De voorbereiding is wel belangrijk, maar gelukkig zo gepiept. We spoelen de mosselen goed af onder koud water en controleren ze goed. Kapotte exemplaren of schelpen die open blijven staan, halen we simpelweg eruit. Daarna leggen we ze even in schoon koud water, zodat eventueel achtergebleven zand eruit spoelt.

Mosselen recept

Voor de groente kiezen we het liefst zelf wat verse wortel, prei en bleekselderij. Die zorgen voor de voor ons vertrouwde smaak en een geur die direct een zonnig terrasje oproept.

Kijken, ruiken, proeven

Wij koken de mosselen meestal traditioneel in witte wijn, al kun je ook voor bier kiezen als je van een wat ‘robuustere’ smaak houdt. De groenten gaan eerst de pan in (dit is wat ons betreft een echte aanrader), samen met een bosje peterselie en een beetje peper en zout. Na vijf minuten een flink glas witte wijn en vervolgens de mosselen.

Binnen een paar minuten gaan de schelpen open en weet je dat ze klaar zijn. Geen ingewikkeld gedoe, maar gewoon goed kijken, ruiken en proeven. En dat is precies wat koken met mosselen zo makkelijk maakt… het is snel, vers en je hebt meteen iets feestelijks op tafel.

Gezond, lekker en verrassend veelzijdig

Wat veel mensen niet weten is dat mosselen ook nog eens ontzettend voedzaam zijn. Ze bevatten namelijk veel eiwitten, zijn rijk aan mineralen zoals ijzer en zink en bevatten bijna geen vet. Ook vitamine B12 en omega 3 vetzuren vind je in flinke hoeveelheden terug. Een pannetje mosselen is dus niet alleen onwijs lekker, maar ook nog eens goed voor je. Het seizoen loopt grofweg van juli tot april. Dus niet alleen in de ‘R-maanden’, zoals lang werd gedacht.

Mosselen koken

Wij serveren onze mosselen graag met friet en een frisse salade, zoals coleslaw. Voor wie houdt van een extraatje: een mosseldip als zelfgemaakte kerriesaus, whisky cocktailsaus of ravigotesaus erbij is echt een aanrader. Of gewoon puur, met wat kookvocht en een stuk knapperig brood om te dippen. Houd rekening met ongeveer een kilo mosselen per persoon. Mosselen op klassieke wijze: eenvoudiger en lekkerder dan je denkt!

Mosselen op klassieke wijze

Mosselen koken op klassieke wijze

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 33 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 2 kg Zeeuwse mosselen
  • 15 g verse platte peterselie
  • 150 ml witte wijn
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 sjalotten
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 1 teen knoflook
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Je kan een kant-en-klaar zakje mosselgroenten (400 g) kopen, maar vers is toch het lekkerst.
  • Snipper 2 sjalotten (of 1 ui), snijd 1 teen knoflook fijn, snijd 1 prei en 3 stengels bleekselderij in smalle ringen en snijd 1 (kleine) winterpeen in kleine blokjes. Hak de peterselie grof.
  • Verhit een scheut olijfolie in een (mossel)pan en bak alle groenten en peterselie op laag vuur circa 5 minuten. Voeg ook een snuf zout en peper toe.
  • Spoel ondertussen de mosselen schoon onder koud water. Gooi alle kapotte mosselen direct weg. Mosselen die een klein stukje openstaan tik je op het aanrechtblad tot ze dichtgaan. Als ze niet dichtgaan gooi ze dan ook weg. Leg de mosselen in schoon koud water.
  • Schenk een flink glas (circa 150 ml) droge witte wijn bij de groenten en breng aan de kook. Doe de mosselen erbij en doe een deksel op de pan. 
  • Laat de mosselen in 4-5 minuten garen of tot de schelpen zijn opengegaan. Schud 1 of 2 keer halverwege. Serveer direct.

Mosselen op klassieke wijze

TIP

Een keer variëren met een Aziatische twist? Maar dan eens deze heerlijke Thaise mosselen in een mild-pittige curry!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

7 reacties

Jack 22 oktober 2022 - 11:16

Ik eet de mosselen ook het liefst puur en in plaats van allerlei sausjes doe ik in een schaaltje wat witte azijn en daarop naar believen witte / zwarte peper en dan de mossel er doorheen halen en lekkerder gaat het wat mij betreft niet worden, maar ieder zijn smaak natuurlijk.
Volledigheidshave wil ik nog opmerken dat bijna iedereen die dit door mijn suggestie ook een keer geprobeerd heeft aangenaam verrast was en de sausjes vaker laat voor wat het is.

Reply
Frans 22 oktober 2022 - 18:00

Heerlijk! Ik ben dol op deze klassieker. Maar ik ben ook een fan van een variant met Tripel Karmeliet ipv de witte wijn.

Reply
Bea van kampen 29 oktober 2022 - 23:28

Ik ben gek op mosselen maar ik eet ze alleen dus 1kilo meer eet ik niet dus waar kan ik die kopen gr bea

Reply
SmaakMenutie 31 oktober 2022 - 12:32

Verpakkingen van 1 kg zijn ook gewoon verkrijgbaar 🙂

Reply
Harry Schasy 12 augustus 2023 - 14:03

Zojuist voor de eerste keer volgens het recept gemaakt thuis tussen de middag. Kookroom en sambel toegevoegd bij de groenten. Met 1 kilo mosselen overal de helft van genomen. Was verrassend lekker! Dank voor het recept

Reply
Truus Schomaker 15 september 2024 - 17:15

Neem altijd 2 kilo mosselen voor mij alleen. Wat ik over heb bak ik de volgende dag. Eerst door de bloem halen en dan bakken. Heerlijk!

Reply
1 2