Home Pasta Mac and cheese

Mac and cheese

Amerikaanse comfortfood

door SmaakMenutie
Mac and cheese

Macaroni met kaas

Een pastagerecht die voor de verandering een keer niet uit Italië komt, maar je raadt het al, Amerika. Mac and cheese (oftewel macaroni en kaas) is een pastaschotel in een rijke romige kaassaus. In Amerika eten ze deze ultieme comfort food vaak als bijgerecht bij de barbecue. En hoewel enkele ingrediënten overeenkomen met de Indische macaroni is dit weer een heel ander gerecht. De Amerikanen maken het letterlijk met alleen macaroni en kaas, maar wij maken er een complete maaltijd van door hamblokjes en prei toe te voegen. Uiteraard maken we de ovenschotel af met extra geraspte kaas voor een mooi gegratineerd laagje. En doe op z’n Amerikaans en serveer met coleslaw of een Waldorf salade.

Mac and cheese

Mac and cheese

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 42 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g macaroni
  • 250 g hamblokjes
  • 100 g geraspte pittige kaas
  • 40 g roomboter
  • 40 g bloem
  • 400 ml melk
  • 2 preien
  • 2 el paneermeel
  • 1 el Dijon mosterd (optioneel)
  • 1 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Snijd 2-3 preien in (halve) ringen. Smelt een flinke klont boter en stoof de gesneden prei op matig vuur circa 10 minuten zacht.
  • Kook ondertussen 250 g macaroni in 10 minuten beetgaar. Verwarm ook alvast de (grill van de) oven voor op 200 graden.
  • Maak ondertussen de kaassaus. Smelt 40 g roomboter in een steelpannetje op matig vuur. Laat de boter niet bruin worden. Voeg 40 g bloem toe en mix met een garde tot een roux (dit gaat snel).
  • Schenk vervolgens al roerend met de garde 100 ml melk toe. Herhaal dit met de overige melk in etappes van 100 ml tot je een mooi gebonden saus hebt.
  • Meng ongeveer 50 g geraspte kaas door de saus samen met 1 kleine tl nootmuskaat. Voeg voor extra pit 1-2 el scherpe mosterd toe.
  • Giet de macaroni af en voeg toe aan de gestoofde prei samen met 250 g hamblokjes. Meng goed door elkaar en schenk over in een middelgrote ovenschaal.
  • Schenk de kaassaus over het geheel en bestrooi met 50 g geraspte kaas en ongeveer 2 el paneermeel. Plaats circa 15 minuten onder de grill voor een mooi krokant korstje. Serveer direct.

Mac and cheese receptMac and cheese makenMac and cheeseMacaroni en kaas

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Sylvia van der Meis-Strauss 16 november 2022 - 09:33

Goedemorgen.
Wat weer een heerlijk recept. Goed voor een weekend menu maar ook door de week is het
Heerlijk.bedankt en fijne dag.

Reply
Nicole Hollestelle 16 november 2022 - 13:06

Ben erg benieuwd! Maar zal vast heerlijk zijn zoals al jullie recepten!

Reply
Emilia Kleynen 17 november 2022 - 11:14

Lekker en makkelijk!IK ga het maken met kipblokjes want ik krijg een gast die geen varkensvlees eet.Zal net zo lekker zijn.

Reply
Jose 17 november 2022 - 16:52

Lekker

Reply
Net 23 november 2022 - 21:57

Vanavond gegeten en het viel bij iedereen goed in de smaak. Dank jullie wel voor alle lekkere recepten👍

Reply
Ron Schellekens 6 december 2022 - 19:28

Onlangs jullie site ontdekt en dit was het eerste recept. Het smaakte erg lekker. Zelf heb ik er nog lekker veel knoflook aan toegevoegd, want daarvan krijg ik nooit genoeg! 😉
Nu de site maar eens goed gaan bekijken!

Reply
Carla Mutters 27 januari 2023 - 06:44

Gisteren gemaakt, en het was heerlijk. Weer eens een heel ander gerecht met macaroni. Ik ga gauw verder kijken voor nog meer heerlijke recepten

Reply
Henk Blom 16 november 2024 - 11:15

Gisteravond gegeten en tot de laatste macaroni-elleboog opgegeten: heerlijk. Mijn variant voor de volgende keer heb ik genoteerd: geen ham maar gemarineerde kippendijfiletreepjes, een klein onsje gerookt spek in reepjes van mijn Keurslager en casarecce no.88 van Rummo ((voortreffelijke)pasta).

Reply