Zoetzuur
Dit is wel zó lekker joh. Wij komen geregeld in Limburg en dan gaan we steevast een frietje Limburgs zuurvlees (of zoervleisj) halen. Het werd dus tijd om dat eens thuis zelf te maken. En ik kan je vertellen dat ‘ie érg goed is gelukt. Uiteraard maken we er eigengemaakte (dikke) frieten bij met een klodder zure mayonaise.
“De azijn zorgt er niet alleen voor dat het vlees heerlijk mals wordt, het zorgt ook voor zijn kenmerkende smaak”
Wist je dat zuurvlees vroeger gemaakt werd van paardenvlees. Schijnbaar zijn er Limburgers die daar nog steeds bij zweren. Gelukkig is de meerderheid het er inmiddels over eens dat dit allang niet meer nodig is. Wel wordt het traditioneel gezien nog steeds gestoofd in azijn: het zuur dus. Dit zorgt er niet alleen voor dat het vlees heerlijk mals wordt, het zorgt ook voor zijn kenmerkende zoetzure smaak. Dat zoete komt trouwens door de toevoeging van de (Limburgse) appelstroop. Het binden doen we door peper- of ontbijtkoek toe te voegen. Serveer met bijvoorbeeld rode kool en huisgemaakte friet en mayonaise!
30 reacties
Ik heb jullie vlees nu op staan en ben super fan van jullie! En Maaike het kan zeker in de slowcooker want dat heb ik nu ook gedaan, 6of8 uur op laagste stand(tot het vlees uit elkaar valt) ik laat jullie weten of het heeft gesmaakt!
Groetjes, Lana.
Was super lekker en goed gelukt!👌🏻
Hallo Tim en Erik,
Wat ziet het zoervleisj er heerlijk uit en de reacties zijn ook veelbelovend 🙂
Even een vraag; ik ben van plan het gerecht een dag van te voren te maken, kan ik het recept volledig volgen of is het beter de stukken ontbijtkoek op de dag van eten toe te voegen. Ik hoor graag jullie advies waarvoor bij deze alvast dank!
Leuk om te horen Maggie! Je kan het helemaal klaar maken hoor, eventueel laat je het wat minder inbinden de eerste dag. Geniet ervan!
Allereerst wens ik jullie en de overige lezers/gebruikers een heel mooi en smaakvol 2024 toe!
Bedankt voor de snelle reactie, het gerecht heb ik gemaakt zoals geadviseerd en de meningen waren unaniem; het smaakte werkelijk heerlijk!
Ik kende jullie site niet maar zal er zeker meer gebruik van gaan maken.
Wauw, mijn zuurvlees is nog nooit zo lekker geweest dan met dit recept van jullie. Het water heb ik vervangen door een oud bruin van Alfa. Verder heb ik een kilo runderpoulet gebruikt en daar de ingrediënten op aangepast.
Als echte Limburgse is deze echt geweldig!! Zelfs lekkerder dan die van mijn moeder. Complimenten.