Home Vlees en kip Limburgs zuurvlees (zoervleisj)

Limburgs zuurvlees (zoervleisj)

gestoofd in azijn en appelstroop

door SmaakMenutie
Limburgs zuurvlees

Zoetzuur

Dit is wel zó lekker joh. Wij komen geregeld in Limburg en dan gaan we steevast een frietje Limburgs zuurvlees (of zoervleisj) halen. Het werd dus tijd om dat eens thuis zelf te maken. En ik kan je vertellen dat ‘ie érg goed is gelukt. Uiteraard maken we er eigengemaakte (dikke) frieten bij met een klodder zure mayonaise.

“De azijn zorgt er niet alleen voor dat het vlees heerlijk mals wordt, het zorgt ook voor zijn kenmerkende smaak”

Wist je dat zuurvlees vroeger gemaakt werd van paardenvlees. Schijnbaar zijn er Limburgers die daar nog steeds bij zweren. Gelukkig is de meerderheid het er inmiddels over eens dat dit allang niet meer nodig is. Wel wordt het traditioneel gezien nog steeds gestoofd in azijn: het zuur dus. Dit zorgt er niet alleen voor dat het vlees heerlijk mals wordt, het zorgt ook voor zijn kenmerkende zoetzure smaak. Dat zoete komt trouwens door de toevoeging van de (Limburgse) appelstroop. Het binden doen we door peper- of ontbijtkoek toe te voegen. Serveer met bijvoorbeeld rode kool en huisgemaakte friet en mayonaise!

Limburgs zuurvlees

Limburgs zuurvlees (zoervleisj)

Print dit recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 64 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g runderlappen
  • 50 g roomboter
  • 200 ml azijn
  • 8 jeneverbessen
  • 5 kruidnagels
  • 4 uien
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • 4 el appelstroop
  • 1 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Snijd 800 g (of meer) runderlappen in blokjes en bestrooi rondom met zout en peper. Braadt het vlees rondom bruin in een flinke klont boter. Doe dit in twee etappes (tenzij je een hele grote pan hebt).
  • Snijd 4 grote uien in halve ringen en bak deze in een andere pan in een klont boter aan tot ze verkleuren. 
  • Voeg circa 200 ml (natuur)azijn toe aan de uien en breng tegen de kook. Roer er vervolgens 4 flinke el appelstroop door tot het is opgenomen door de azijn. 
  • Schenk het uienmengsel bij het vlees en meng door elkaar. Voeg ook 1 tl nootmuskaat toe.
  • Voor de kruiden gebruik ik een leeg theezakje. Doe hier 8 gekneusde jeneverbessen in samen met 5 kruidnagels. Bindt het zakje dicht en plaats in de pan. Je kan ze er ook los in doen, maar dan moet je ze wel er uit halen als het klaar is.
  • Voeg tevens 3 laurierblaadjes toe en schenk circa 300 ml heet water over het vlees (of tot het net onder staat). Laat nu minstens 3 uur op laag vuur stoven. Af en toe even roeren. Het vlees moet uit elkaar vallen.
  • Haal na 3 uur de deksel van de pan en voeg 3-4 in stukken gesneden plakken ontbijt- of peperkoek toe voor de binding. Laat nog 15-30 minuten al omscheppend sudderen tot de gewenste dikte. 
  • Serveer met frieten en mayonaise.

Zuurvlees recept Zuurvlees maken Limburgs zuurvlees Zoervleisj

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

29 reacties

Valerie 9 december 2020 - 14:56

Hmm klinkt goed. Het staat hier nu lekker te stoven! Heb een kleine aanpassing gedaan: een bokbiertje in plaats van water. Kan niet misgaan!

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 15:55

Lekker Valerie! Hopelijk heb je ervan genoten. En goed idee dat bokbiertje, kan heel goed! 🙂

Reply
Timo 12 december 2020 - 11:36

Ziet er lekker uit! Nog wel een kort vraagje: jeneverbessen kan ik helaas slecht vinden in de supermarkt. Weten jullie misschien of ik ook jeneverbes kruiden uit een kruidenpotje (zoals Verstegen) kan gebruiken (en hoeveel precies)?

Reply
SmaakMenutie 13 december 2020 - 14:31

Thanks Timo! Weet je zeker dat ze slecht te verkrijgen zijn bij de supermarkt? Ze verkopen ze naar mijn weten bij elke supermarkt in een potje (strooier) van bijvoorbeeld Verstegen 🙂

Reply
Herman 4 december 2021 - 08:06

Nu aan het maken, vanavond genieten.
Al meerdere gerechten via jullie recepten gemaakt. Het was allemaal heerlijk.

Reply
Huub 25 december 2020 - 14:21

De jeneverbessen zijn niet echt nodig. Wat gekneusde peperkorrels extra zijn ook goed. Overigens wordt in Limburg het vlees meestal in stukken gesneden en een nacht gemarineerd in de azijn met de peperkorrels, laurier en kruidnagels en ui. En..extra lekker is om het vlees te vervangen door konijn.

Reply
SmaakMenutie 28 december 2020 - 12:10

Geef er vooral je eigen draai aan Huub! Dit is hoe wij ons zuurvlees maken 🙂 Aangezien we geen paardenvlees gebruiken is een nacht in azijn marineren niet nodig. Goed idee om eens te kiezen voor konijn, lekker!

Reply
jos 8 februari 2023 - 14:55

huub wat jij beschrijft heet hier gewoon knien in het zuur is heeeeeeeeeeeeel wat anders

Reply
Rudolf 20 november 2023 - 11:48

presies..!

Reply
Mieke 9 januari 2021 - 11:50

Buitengewoon lekker gerecht. Tip van Valerie opgevolgd bokbiertje ipv water ?
Ben zó blij met jullie site!!!!!

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2021 - 15:32

Fijn dat het stoofvlees in de smaak viel Mieke! En met bokbiertje is inderdaad ook heerlijk. Leuk om te horen dat je blij met onze website bent, daar doen we ‘t voor! 🙂

Reply
Joop 15 januari 2021 - 18:27

Super lekker recept,
Gewoon volgens het recept de ingrediënten gebruikt en de smaak was heerlijk.
Gaan we zeker nog eens weer maken.

Reply
SmaakMenutie 16 januari 2021 - 15:16

Fijn Joop, dat horen we graag! 🙂

Reply
Marcel 3 februari 2021 - 15:18

een paar kleine opmerkingen.
Oorspronkelijk werd dit van veulenvlees gemaakt, niet in paniek raken. paarden voor de slacht zijn geen trek- of rijpaarden, net zoals een melkkoe geen vleesrund is! Dat heeft niets met jammer te maken, maar met lekker! Bovendien zul je jk vaak genoeg paardenvlees gegeten hebben zonder het te weten.
Het vlees dient van te voren in de marinade gelegd te worden, droog gedept en gebraden, niet koken in eigennat!.
binden kan met wittebrood, maizena of peperkoek.
eerder wordt mosterd gebruikt dan jeneverbessen….

success.

Reply
Monique 11 februari 2021 - 12:51

Sinds kort fan van jullie site. En dit recept gemaakt. Hier werden nog net niet de borden afgelikt. Wat was het lekker !

Reply
SmaakMenutie 11 februari 2021 - 14:34

Wat leuk Monique! Fijn dat het zoervleisj in de smaak viel 🙂

Reply
Louis 28 februari 2021 - 11:16

Als limburger zijnde en lang gewoond in Noord Brabant en nu in Utrecht, ben ik benieuwd wat ik er van maak, ik ga het zeker proberen en laat het weten hoe het is geworden en wat mijn,vrouwtje er van vind.

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:37

Leuk Louis, we zijn benieuwd wat je ervan vindt! 🙂

Reply
Sam kleijn 21 maart 2023 - 12:52

Hi, dit recept is de BOM !!!! Niet normaal LEKKER!!!! Heb het nu al meerdere keren gemaakt. Zelfs in de kapsalon waar ik werk over gehad. Omdat ik zo van koken hou. 2 klanten zouden hem ook maken zeiden ze, omdat ik zo enthousiast was.
Morgen maak ik het voor een collega en die is heel moeilijk met eten!!! Zal mij benieuwen. 😆😁.
Dit recept staat bovenaan in mijn recepten boek!!!!

Super bedankt voor het delen.

Reply
Joyce 18 september 2021 - 10:43

Als rasechte Limburger kan ik je zeggen dat ik jullie zuurvlees recept nog lekkerder vind dan de zuurvlees die ik op menige andere plek hier in het zuiden gegeten heb. Zondagavond staat hij weer op het menu en ik ben hem nu al lekker aan het maken…heerlijk met frietjes uit de oven en rode kool!

Reply
SmaakMenutie 20 september 2021 - 10:54

Wow een groter compliment kunnen we niet krijgen dan van een rasechte Limburger! Leuk om te horen Joyce, dankjewel 🙂 Lekker ook met frietjes en rode kool, doen we zelf ook altijd mmmmm!

Reply
Roel 30 oktober 2021 - 12:05

Gisteren toch maar een keer gemaakt. Ik ben geen echte patateter, maar met dit recept wel dus. Wat is dit heerlijk. Ga vooral door met deze site.

Reply
Maaike 31 oktober 2021 - 08:46

Kan je dit vlees ook in de slowcooker maken?

Reply
Jan Spoolder 3 november 2022 - 16:15

Ik heb dit zelf onlangs gemaakt in de slow-cooker en het was ongelooflijk lekker. Wel heb ik konijn gebruikt in plaats van rund- of paardenvlees maar met name de zoetzure saus is overheerlijk. Ik heb het vlees eerst een nacht gemarineerd zoals aangegeven, toen aangebraden en vervolgens een uurtje of 6 laten sudderen in de slow-cooker, eerst op de middelste stand. Als het aan de kook raakt (gaat borrelen aan de rand) zet je het op de lage stand. Mijn geheime ingrediënt? Een flinke snuf 5-kruidenpoeder. Succes en smakelijk eten.

Reply
Lana 31 oktober 2021 - 10:46

Ik heb jullie vlees nu op staan en ben super fan van jullie! En Maaike het kan zeker in de slowcooker want dat heb ik nu ook gedaan, 6of8 uur op laagste stand(tot het vlees uit elkaar valt) ik laat jullie weten of het heeft gesmaakt!
Groetjes, Lana.

Reply
Lana 2 november 2021 - 07:57

Was super lekker en goed gelukt!👌🏻

Reply
Maggie 29 december 2023 - 17:55

Hallo Tim en Erik,

Wat ziet het zoervleisj er heerlijk uit en de reacties zijn ook veelbelovend 🙂

Even een vraag; ik ben van plan het gerecht een dag van te voren te maken, kan ik het recept volledig volgen of is het beter de stukken ontbijtkoek op de dag van eten toe te voegen. Ik hoor graag jullie advies waarvoor bij deze alvast dank!

Reply
SmaakMenutie 30 december 2023 - 12:11

Leuk om te horen Maggie! Je kan het helemaal klaar maken hoor, eventueel laat je het wat minder inbinden de eerste dag. Geniet ervan!

Reply
Maggie 2 januari 2024 - 10:25

Allereerst wens ik jullie en de overige lezers/gebruikers een heel mooi en smaakvol 2024 toe!
Bedankt voor de snelle reactie, het gerecht heb ik gemaakt zoals geadviseerd en de meningen waren unaniem; het smaakte werkelijk heerlijk!
Ik kende jullie site niet maar zal er zeker meer gebruik van gaan maken.

Reply