Home Pasta Lasagne met spinazie en zalm

Lasagne met spinazie en zalm

door SmaakMenutie
Lasagne met spinazie en zalm

Lichtere variant

Lasagne is een van de meest geliefde ovengerechten ter wereld. De Italiaanse klassieker bestaat uit laagjes pasta, saus en kaas, en kent talloze varianten. In Nederland is de meest gemaakte versie ongetwijfeld lasagne met klassieke bolognesesaus, gevolgd door de bekende lasagne al forno.

Maar naast deze ietwat zware varianten zijn er ook lichtere en verrassende opties, zoals onze lasagne met spinazie en zalm. Deze versie combineert de romigheid van ricotta en Parmezaanse kaas met de frisheid van tomaat en de zachte smaak van gerookte zalm. We maakten al eens eerder een pasta met ricotta en spinazie maar deze lasagne is minstens zo lekker.

Lasagne ingrediënten

Romige ricottasaus

Vandaag kiezen we voor een luchtige lasagnevariant met een heerlijk zachte ricottasaus. Ricotta is een milde, frisse kaas die perfect samengaat met de kenmerkende smaak van spinazie en de zachte textuur van gerookte zalm. In plaats van de zware bolognesesaus gebruiken we een romige saus op basis van ricotta en Parmezaanse kaas, die zorgt voor een smeuïge structuur zónder te overheersen. De tomaten geven een frisse touch, waardoor het geheel mooi in balans blijft. Deze lasagne is niet alleen super lekker, maar dus ook een stuk lichter en frisser dan de traditionele versies.

lasagne zalm spinazie ricotta

De perfecte afwerking: mozzarella en Parmezaan

Geen lasagne is compleet zonder een heerlijke goudbruine kaaslaag. Daarom maken we onze versie af met plakken mozzarella en natuurlijk extra geraspte Parmezaanse kaas. De mozzarella zorgt voor die heerlijke, smeltende laag en de Parmezaanse kaas voegt het krokante laagje toe. Wanneer de lasagne uit de oven komen de geuren van Italië je spontaan tegemoet!

Lasagne met zalm recept

Een veelzijdig gerecht

Lasagne is een gerecht dat eindeloos te variëren is. Naast de klassieke en lichtere varianten kun je experimenteren met verschillende ingrediënten, zoals gegrilde groenten, kip, of zelfs een vegetarische versie met noten en paddenstoelen. Het geheim van een geslaagde lasagne zit hem in de balans tussen de lagen: een rijke saus, goed gekruide vulling en een perfecte kaaslaag maken het verschil. Of je nu kiest voor een traditionele bolognese of een lichtere variant zoals deze lasagne met spinazie en zalm, één ding is zeker: lasagne is en blijft een ultiem comfortfood waar je iedereen blij mee maakt.

Lasagne zalm spinazie
Lasagne met spinazie en zalm

Lasagne met spinazie en zalm

Personen: 2-3 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 54 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g verse spinazie
  • 250 g ricotta
  • 200 g gerookte zalmfilet
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • 50 ml melk
  • 8 lasagnebladen
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 tomaat
  • 1 bol mozzarella

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180-200 graden.
  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit even kort aan in een scheutje olijfolie. Voeg vervolgens in etappes 400 g verse spinazie toe tot deze is geslonken.
  • Giet de spinazie af en druk zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Snijd ook alvast 1 grote tomaat in plakken.
  • Neem een ruime mengkom en meng 250 g ricotta met 50 ml melk en 40 g Parmezaanse kaas. Voeg ook een flinke snuf zout en peper toe. Meng de uitgelekte spinazie door het ricotta-mengsel.
  • Neem een kleine ovenschaal en start met een laagje van de spinazie (ongeveer 1/3 deel). Bekleed vervolgens met de lasagnebladen.
  • Verdeel vervolgens weer met een derde deel van de spinazie. Dan de helft van de zalm, de plakken tomaat en eindig met de lasagnebladen.
  • Voeg nu het laatste deel van de spinazie toe en de andere helft van de zalm. Verdeel vervolgens de mozzarella over het geheel en maak af met een flinke laag Parmezaanse kaas.
  • Plaats het geheel 40-45 minuten in de voorverwarmde oven.

Zalm lasagne

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

7 reacties

Marleen 11 oktober 2022 - 17:20

Wil verdubbelen dan alles maal 2?

Reply
SmaakMenutie 13 oktober 2022 - 10:40

Ja dat zou ik wel doen! Misschien een beetje opletten met hoeveelheid vocht. En anders 2 schalen maken 🙂

Reply
Frank Geerling 21 september 2023 - 18:25

Doe altijd maal twee maar zorg dat de spinazie goed uitgelekt is (flinke druk op uit oefenen). Heerlijk gerecht een van mijn favorieten. Maak hem vandaag weer.

Reply
Erna 20 oktober 2022 - 20:27

Heerlijk! Ik heb diepvries spinazie gebruikt, flinke lepel pesto door het spinazie ricotta-mengsel. Ik ga het zeker vaker maken!

Reply
Sabine 30 oktober 2022 - 10:08

Het recept lijkt mij heerlijk alleen moet ik rekening houden met iemand die geen kaas eet. Kan ik de ricotta vervangen door creme fraiche of zure room? Hoe zorg ik dat het bovenlaagje niet uitdroogt omdat de mozzarella en parmezaanse kaas achterwege wordt gelaten? Zou het een optie zijn om paneermeel of broodkruim te gebruiken en deze te besprenkelen met olijfolie?

Reply
SmaakMenutie 1 november 2022 - 15:29

De ricotta kan je vervangen door een plantaardige zuivel maar het moet wel een beetje dik zijn. De paneermeel/broodkruim zou een optie kunnen zijn, maar durf ik geen garantie op te geven. Beetje experimenteren dus, maar je haalt wel de smeuiigheid uit het gerecht denk ik 🙂

Reply
Frank Geerling 4 maart 2023 - 18:47

Maak de lasagna voor de tweede keer !
Heel erg lekker en gezond .

Bedankt voor het recept

Reply