Kenmerkende smaak
Wie wel eens in Turkije is geweest, kent ze ongetwijfeld: köfte. Deze kruidige gehaktballetjes of -burgertjes zijn een klassiek gerecht uit de Turkse keuken.
Ze worden meestal gemaakt van lamsgehakt, maar ook rund (of een mix van lam en rund) is een prima keuze. Wat köfte zo herkenbaar maakt is de karakteristieke smaak van de gemalen komijn. Samen met gesnipperde ui, paprikapoeder, een snufje cayennepeper en een handje fijngehakte peterselie ontstaat een heerlijk gekruide gehaktmix.
De veelzijdigheid van köfte
Köfte kent talloze variaties, afhankelijk van de regio in Turkije. Ze kunnen worden gegrild, gebakken, gestoofd of zelfs in soep worden verwerkt. Er bestaan meer dan honderd verschillende soorten köfte in Turkije, elk met hun eigen twist. Denk aan Içli köfte (gevuld met bulgur en noten), Izgara köfte (gegrild) of Tekirdağ köfte (licht pittig en langwerpig van vorm). De basis blijft echter vrijwel altijd hetzelfde: goed gekruid gehakt, gekneed en natuurlijk met liefde bereid.
Serveer met wat je lekker vindt
Köfte zijn ontzettend veelzijdig en passen bij allerlei bijgerechten. Wij serveren ze graag met wat witte rijst en geroosterde groenten zoals paprika en courgette. Maar ze zijn ook heerlijk met frietjes, bulgur of vers Turks brood. Een frisse salade erbij doet het ook altijd goed.
En natuurlijk mag een sausje niet ontbreken! Wij maken er standaard cacik bij, dat is de Turkse versie van tzatziki, op basis van yoghurt, komkommer, knoflook en dille. Maar yoghurtdip met munt smaakt er ook heerlijk bij.
Köfte of kofta?
Hoewel de namen veel op elkaar lijken, is er een klein verschil tussen Turkse köfte en de Griekse (of Midden-Oosterse) kofta. De Griekse variant wordt vaak gestoofd in een rijke tomatensaus, terwijl de Turkse köfte meestal worden gegrild of gebakken en wat droger zijn van structuur. Qua smaak zijn ze verwant, maar de bereidingswijze en kruiden kunnen behoorlijk verschillen. Welke variant je ook kiest: het zijn stuk voor stuk smaakbommetjes die het uitstekend doen op elk bord.
2 reacties
Vandaag overheerlijk gegeten van de Turkse balletjes, cacik en Turks brood!
Ook deze keer hartelijk dank voor het recept!
Heerlijk recept! Wij hebben er zelf nog wat knoflook in gedaan 🙂