Köfte

Turkse kruidige burgertjes

door SmaakMenutie
Köfte

Kenmerkende smaak

Wie wel eens in Turkije is geweest, kent ze ongetwijfeld: köfte. Deze kruidige gehaktballetjes of -burgertjes zijn een klassiek gerecht uit de Turkse keuken.

Köfte recept

Ze worden meestal gemaakt van lamsgehakt, maar ook rund (of een mix van lam en rund) is een prima keuze. Wat köfte zo herkenbaar maakt is de karakteristieke smaak van de gemalen komijn. Samen met gesnipperde ui, paprikapoeder, een snufje cayennepeper en een handje fijngehakte peterselie ontstaat een heerlijk gekruide gehaktmix.

Köfte maken

De veelzijdigheid van köfte

Köfte kent talloze variaties, afhankelijk van de regio in Turkije. Ze kunnen worden gegrild, gebakken, gestoofd of zelfs in soep worden verwerkt. Er bestaan meer dan honderd verschillende soorten köfte in Turkije, elk met hun eigen twist. Denk aan Içli köfte (gevuld met bulgur en noten), Izgara köfte (gegrild) of Tekirdağ köfte (licht pittig en langwerpig van vorm). De basis blijft echter vrijwel altijd hetzelfde: goed gekruid gehakt, gekneed en natuurlijk met liefde bereid.

Turkse gehaktballetjes

Serveer met wat je lekker vindt

Köfte zijn ontzettend veelzijdig en passen bij allerlei bijgerechten. Wij serveren ze graag met wat witte rijst en geroosterde groenten zoals paprika en courgette. Maar ze zijn ook heerlijk met frietjes, bulgur of vers Turks brood. Een frisse salade erbij doet het ook altijd goed.

Cacik
Serveer köfte met frisse cacik

En natuurlijk mag een sausje niet ontbreken! Wij maken er standaard cacik bij, dat is de Turkse versie van tzatziki, op basis van yoghurt, komkommer, knoflook en dille. Maar yoghurtdip met munt smaakt er ook heerlijk bij.

Köfte of kofta?

Hoewel de namen veel op elkaar lijken, is er een klein verschil tussen Turkse köfte en de Griekse (of Midden-Oosterse) kofta. De Griekse variant wordt vaak gestoofd in een rijke tomatensaus, terwijl de Turkse köfte meestal worden gegrild of gebakken en wat droger zijn van structuur. Qua smaak zijn ze verwant, maar de bereidingswijze en kruiden kunnen behoorlijk verschillen. Welke variant je ook kiest: het zijn stuk voor stuk smaakbommetjes die het uitstekend doen op elk bord.

Turkse köfte
Köfte

Köfte

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 41 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 el paneermeel
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl zout
  • Verse peterselie
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Neem een ruime kom en meng 300 g runder- (of lams)gehakt met 1 ragfijn gesnipperde ui, 2 kleine tl gemalen komijnzaad, 1 tl paprikapoeder, 1 kleine tl cayennepeper, 1 tl zout, een flinke snuf peper, 2 el paneermeel en een handje fijngehakte peterselie.
  • Draai gehaktballen ter grootte van een bitterbal (circa 35 g). Duw ze platter zodat er een (mini) hamburgertje ontstaat.
  • Grill of bak de burgers in een scheutje zonnebloemolie rondom gaar en bruin.
  • Serveer met Turkse cacik, rijst en gegrilde groenten.

Köfte

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

2 reacties

Loes 15 mei 2023 - 18:30

Vandaag overheerlijk gegeten van de Turkse balletjes, cacik en Turks brood!

Ook deze keer hartelijk dank voor het recept!

Reply
Cindy 17 juni 2023 - 14:15

Heerlijk recept! Wij hebben er zelf nog wat knoflook in gedaan 🙂

Reply