Home Salades en soepen Franse uiensoep

Franse uiensoep

met gegratineerd stokbrood

door SmaakMenutie
Franse uiensoep

Kenmerkende smaak

Veel ingrediënten heb je er niet voor nodig, en het is ook nog eens super simpel om te maken. Doordat de suikers die vrijkomen tijdens het fruiten van de uien karameliseren, krijgt de soep zijn kenmerkende smaak. En dus niet van de bouillon. Vroeger -in de tijd van de Romeinen- werd de soep gezien als voedsel voor de arme bevolking, omdat uien goedkoop waren en er makkelijk aan te komen was. Nog steeds zijn uien niet duur, maar als armlastig voedsel wordt het allang niet meer gezien. Bon appétit!

Franse uiensoep

Franse uiensoep

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 70 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g witte uien
  • 50 g Gruyère
  • 25 g roomboter
  • 200 ml witte wijn
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 rundvlees bouillonblokjes
  • 1 stokbrood
  • 2 el (bruine) suiker
  • 1 el bloem

Zo maak je het

  • Snijd circa 750 g witte uien in halve ringen.
  • Verwarm een flinke klont boter en stoof de uien met deksel op de pan circa 15 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg nu 2 el (bruine) suiker toe en de blaadjes van een paar flinke takjes tijm. Voeg ook een goede snuf zout toe. Meng grondig en laat nog circa 25 minuten karameliseren op laag vuur. De uien zullen mooi bruin kleuren. Meng de uien af en toe even door elkaar. Een beetje aanbakken is geen probleem.
  • Bestrooi de uien met een beetje bloem (ongeveer 1 el) en gaar de bloem al omscheppend 2-3 minuten mee op laag vuur.
  • Schenk 200 ml witte wijn bij de uien en kook zachtjes al omscheppend een paar minuten mee. Het geheel zal wat verder indikken.
  • Schenk vervolgens 1 liter warm water bij de soep samen met 2 runderbouillonblokjes. Breng tegen de kook en laat met deksel op de pan nog 10 minuten intrekken.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 210-220 graden. Snijd een paar sneetjes (oud) stokbrood en rasp alvast de Gruyère.
  • Vul vuurvaste kommen met de uiensoep en plaats 1 of 2 sneetjes stokbrood op de soep. Bestrooi met de geraspte Gruyère en zet nog 10 minuten in de oven (of onder de grill).

Uiensoep receptUien karameliserenUiensoep makenFranse uiensoepUiensoepKlassieke uiensoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

18 reacties

Ronin 8 november 2020 - 18:45

Kromme vraag…
Roomboter neem ik aan?
En een zoete witte wijn beter dan een droge?

Reply
SmaakMenutie 9 november 2020 - 13:11

Hi Ronin, roomboter inderdaad en nee geen zoete witte wijn, maar gewoon droge.

Reply
G 9 november 2020 - 15:16

kun je de wijn vervangen ivm kinderen of zwangere dames?

Reply
SmaakMenutie 11 november 2020 - 10:15

In principe kook je de alcohol er voor het grootste gedeelte uit, maar anders zou je het kunnen vervangen door witte druivensap (hoewel wij dit zelf nooit geprobeerd hebben).

Reply
G 27 augustus 2021 - 11:34

Gewoon wijn gebruikt. Het viel erg goed in de smaak bij het gezelschap!

Reply
SmaakMenutie 27 augustus 2021 - 11:48

Fijn! 🙂

Reply
Annelies 7 januari 2023 - 17:03

Zojuist gemaakt…Wat een heerlijkheid! Dank voor het goede recept!

Reply
Michel 14 januari 2023 - 12:23

Een beetje late reactie, maar je kookt alcohol van 200 ml wijn er in zo een korte tijd nooit uit. Het is sowieso achterhaald dat je alcohol eruit kookt. Dan moet je echt een halve dag pruttelen en zelf dan blijft er nog wat van over. Je kinderen hebben vast goed geslapen 😉

Reply
Karin 13 november 2021 - 07:38

Een takje tijm en een laurierblaadje voegt nog meer smaak toe

Reply
Johan Blankenberg 14 november 2021 - 11:10

Gisteren gemaakt, vandaag gaan we het proeven, heb er zin in de geur alleen al is heerlijk. Bedankt voor het recept.

Reply
Sylvia 22 januari 2022 - 09:27

voor mijn verjaardag ovenbestendige soepkommen gevraagd en gekregen ;-), dus gelijk mijn eerste uiensoep gemaakt naar jullie recept. Echt zooooo lekker. Het karamelliseren heb ik iets langer over gedaan, 40 minuten, goed voor mijn geduld oefenen, maar het was het meer dan waard!

Reply
Rob 7 december 2022 - 11:49

Zelfs met Italiaanse wijn was hij super lekker 😋

Reply
Wendy 7 januari 2023 - 10:12

Zou honing of een andere suiker vervanger ook kunnen?

Reply
Susan 7 januari 2023 - 14:23

Of gewoon weglaten, geen probleem.

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2023 - 10:01

Klopt 🙂

Reply
Nicoline 7 januari 2023 - 21:21

Vandaag gemaakt, alleen zelf de bouillon gemaakt. Was perfect werd er gezegd. Zelf ruik en proef ik niets door corona. Maak veel recepten van jullie en het gemis van reuk en smaak is niet erg, de recepten zijn gewoon perfect.

Reply
Marc 14 oktober 2023 - 19:33

Net gemaakt. Gaat vast lekker zijn. Staat nu nog in de oven mmmmmm.

Reply
Meike 27 februari 2024 - 07:45

Een favoriete soep! Heerlijk!

Reply