Home Salades en soepen Klassieke Franse uiensoep

Klassieke Franse uiensoep

door SmaakMenutie

Voedsel voor de armen

Veel ingrediënten heb je er niet voor nodig, en het is ook super simpel om te maken. Doordat de suikers die vrijkomen tijdens het fruiten van de uien karameliseren, krijgt de soep zijn kenmerkende smaak. En dus niet van de bouillon. Vroeger in de tijd van de Romeinen werd de soep gezien als voedsel voor de arme bevolking, omdat uien goedkoop waren en veelvuldig voorkwamen. Nog steeds zijn uien niet duur, maar als armlastig voedsel wordt het allang niet meer gezien! 🙂 Bon appétit!

Franse uiensoep

Franse uiensoep

Klassieke Franse uiensoep. Veel ingrediënten heb je er niet voor nodig, en het is ook super simpel om te maken. Doordat de suikers die vrijkomen tijdens het fruiten van de uien... Salades en soepen Uiensoep, soep, Frans recept Frans Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 3.8/5
( 17 keer gestemd )

Ingrediënten

700 gr witte uien (ongeveer 6 middelgrote uien)
300 ml witte wijn
25 gr boter
3 runder bouillonblokjes
(oud) stokbrood
Gruyère kaas
1 tl suiker

Zo maak je het

  • Snijd de uien in (halve) ringen. Probeer deze zo dun mogelijk te snijden. Dat is even een klusje maar komt de smaak zeker ten goede.
  • Neem een flinke klont boter en fruit de uien op laag vuur even aan. Schep alles even flink door elkaar, voeg een goede snuf zout en 1 tl suiker toe en doe de deksel op de pan. Stoof de uien nu op laag vuur minstens 20-25 minuten. Roer af en toe. Als de uien mooi bruin en gekarameliseerd zijn, zijn ze goed.
  • Voeg nu 300 ml witte wijn toe en zet het vuur wat hoger. Wacht al roerend tot ongeveer de helft van de wijn verdampt is.
  • Voeg ruim 1 liter (warm/kokend) water toe en verkruimel 3 runder bouillonblokjes en voeg deze toe. Breng even aan de kook en zet het vuur lager. Laat nog eens 30 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel op de pan. Roer af en toe even.
  • Verwarm de grill van de oven voor op 200 graden. Snijd een paar (dikke) sneetjes stokbrood en rasp de Gruyère kaas (tenzij je kant-en-klare hebt natuurlijk).
  • Vul een (vuurvaste) soepkom met de uiensoep, leg daar 2 sneetjes stokbrood op en top af met een flinke laag Gruyère kaas. Plaats 10 minuutjes in de oven tot de kaas gesmolten is. Serveer direct, maar heb geduld want deze soep is heet!

Franse uiensoep makenHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!