Home Erik's Asia Ketoprak

Ketoprak

Indische salade met tofu

door SmaakMenutie
Ketoprak

Eigen twist

Als je ketoprak van naam kent ben je óf Indo óf je hebt je echt verdiept in de Indische keuken. Dan weet je waarschijnlijk ook dat er tal van variaties zijn op Indische gerechten. Elke familie heeft haar eigen recepten. En zelfs binnen de familie geeft iedereen er een eigen twist aan. Zo heeft mijn oma de kool vervangen door een komkommer. Waarschijnlijk omdat ze niet zo dol was op het eerste 😉 Persoonlijk vind ik dat de komkommer erg goed tot zijn recht komt in dit gerecht en maak ik het eigenlijk niet meer zonder. Anyway, ketoprak dus… volledig vegetarisch, heerlijk met alleen rijst maar even zo lekker met een goede boemboe erbij. Zoals met ajam (kip) smoor bijvoorbeeld. Als je overigens op zoek bent naar meer vegetarische (Indische) recepten, probeer dan ook eens gado-gado. Met heel veel groenten, heerlijk!

Ketoprak

Ketoprak

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 41 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tofu (1 blok)
  • 150 g taugé
  • 200 ml natuurazijn
  • 1 komkommer
  • 1 bosje peterselie
  • 1 teen knoflook
  • 3 el ketjap manis
  • 2 el pindakaas
  • 1 el (bruine) suiker
  • 1 tl sambal oelek

Zo maak je het

  • Meng in een kom 2 el pindakaas met een flinke scheut warm water zodat de pindakaas wat vloeibaarder wordt. Het beste kan je hier een (kleine) garde voor gebruiken.
  • Voeg 1 geperst teentje knoflook toe samen met 3-4 el ketjap manis, 1 tl sambal en 1 kleine el bruine suiker. 
  • Voeg tevens 200-250 ml natuurazijn toe en ongeveer 50-75 ml koud water. Goed mengen.
  • En nu proeven: het moet zuur zijn. Maar niet zo zuur dat je gezicht ervan vertrekt. Dus is het te zuur, voeg dan wat water toe. Zet even weg in de koelkast.
  • Snijd de tahoe (of tofu) in blokjes en bestrooi ruim met zout. Bak de tahoe in een laagje zonnebloemolie op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. 
  • Verwijder de zaadlijsten van 1 komkommer en snijd in reepjes of blokjes (met of zonder schil).
  • Haal de 'staartjes' (de bruine sliertjes) van de taugé en blancheer 1 minuutje (oké, die staartjes verwijderen is iets typisch Indisch. Het hoeft niet, maar zonder ziet het er veel smakelijker uit). Spoel na het blancheren direct af met koud water.
  • Neem een ruime kom en doe de komkommer, taugé en tofu hierin. Schenk het vocht erbij en serveer met witte rijst of nasi kuning. Lekker met verse peterselie en gebakken uitjes.

Ingrediënten ketoprakKetoprak Ketoprak recept Ketoprak vegetarisch

TIP

De lekkerste tofu koop je gewoon bij de toko. Die is luchtig van binnen en krokant van buiten als je hem bakt of frituurt.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

12 reacties

Josine 28 april 2020 - 13:44

Wil dit recept graag proberen. Maar mijn vraag is, is het zurig of valt het wel m?

Reply
SmaakMenutie 29 april 2020 - 11:50

Leuk dat je de ketoprak wil gaan maken! De azijn maakt het wel zurig, maar dat is echt de bedoeling van deze salade. Lekker namelijk bij Indische vleesgerechten 🙂

Reply
Betty va Tol 28 juni 2020 - 08:49

Van de week, toen het zo warm was, de ketoprak en de ajam smoor gemaakt. Het was verrukkelijk!wat meer pepers gebruikt, echt om je vingers bij af te likken!

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2020 - 12:19

Heerlijk met warm weer inderdaad deze ketoprak. Leuk om te horen Betty!

Reply
Laurens van der Veen 12 september 2020 - 15:22

Hi, kun je het op voorhand maken.. even laten staan dus?

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 10:57

Ja hoor, dat kan prima Laurens!

Reply
Imas 3 januari 2021 - 11:14

In Indonesië noemen wij dit gerecht “Asinan” (lees: assie-nan). Jullie recept specifiek “asinan sajoer” (sajoer = groenten). Er bestaan ook “asinan buah” (buah = fruit, dan gebruik je geen pindakaas voor asinan buah), asinan “Betawi/Batavia”, asinan Bogor, etc. Asinan kan je een beetje mee vergelijken met atjar en bijna dezelfde als roedjak, dus altijd met iets zuurs erbij, in dit geval met azijn of met “assem” Jawa.
Ketoprak is totaal een ander gerecht (het is typisch een Betawinees streetfood gerecht met lontong) zonder azijn. Ketoprak is al een maaltijd van zichzelf, ook lekker veganistisch.
Van al de ingrediënten, weet ik zeker dat dit een lekker gerecht is! Met lekkere verse knoflook. Hmmm.. Garlic is like money, but better! 😉 Ik ga jullie Indische fusion gerecht een keer uitproberen

Reply
SmaakMenutie 3 januari 2021 - 13:11

Hallo Imas. Bedankt voor je reactie! Leuk om te lezen hoe het traditioneel gemaakt wordt in Indonesië. Onze ketoprak zal ongetwijfeld destijds in Nederland aangepast zijn door de Indo’s (waaronder mijn oma). Wel interessant om het eens met fruit te proberen ook. Succes met koken en benieuwd of het je smaakt 🙂

Reply
Erik 27 augustus 2021 - 18:41

Is een kwart liter azijn niet wat veel?

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2021 - 08:53

Zeker niet, het moet goed onder staan. Bovendien gaat het vocht meestal niet op. Maar als je het te zuur vindt gebruik dan vooral wat meer water 🙂

Reply
Marianne 1 november 2021 - 10:02

Hallo,
Kan je ketoprak een dag van te voren maken?

Reply
SmaakMenutie 1 november 2021 - 10:26

Jazeker, juist! Dan trekt het goed in en dat komt de smaak zeer ten goede 🙂

Reply