Home Erik's Asia Ketoprak

Ketoprak

Indische salade met tofu

door SmaakMenutie
Ketoprak

Eigen twist

Als je de naam ketoprak kent, dan ben je óf van Indische afkomst óf je hebt je goed verdiept in de Indische keuken. Ketoprak is een typisch Indisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in Jakarta, maar inmiddels ook in andere delen van Indonesië wordt gegeten.

Het is een eenvoudige, maar super smaakvolle maaltijd die volledig vegetarisch is, wat het dus bijzonder geschikt maakt als je eens een keertje geen vlees of vis wilt eten. De basis bestaat uit tofu, komkommer en een licht zure pindadressing , maar elke regio en zelfs elke familie heeft haar eigen variaties. Dit zorgt ervoor dat je het gerecht heel eenvoudig aan kan passen aan je eigen smaak.

Ketoprak tahoe

Vele variaties

Een van de mooiste aspecten van de Indische keuken is sowieso de enorme variëteit die je aantreft in verschillende gerechten. Iedere familie heeft zijn eigen recept voor klassieke gerechten en ook binnen een familie kan er flink worden afgewisseld. Zo ook met ketoprak. Mijn oma, bijvoorbeeld, verving de kool die vaak in het gerecht wordt gebruikt door komkommer. Waarschijnlijk omdat ze niet zo dol was op kool, maar deze kleine wijziging geeft het gerecht een frisse en knapperige textuur die ik persoonlijk heel geslaagd vind. De komkommer komt perfect tot zijn recht in dit gerecht en inmiddels maak ik ketoprak eigenlijk niet meer zonder.

Ingrediënten ketoprak

De perfecte combinatie

Hoewel ketoprak op zich al heerlijk is met alleen witte rijst, kun je het natuurlijk ook combineren met vlees. Bijvoorbeeld met ajam smoor, of een andere Indische klassieker natuurlijk. De combinatie van het zure, lichtpittige en toch frisse in ketoprak maakt dit tot een perfecte maaltijd die bij velen in de smaak zal vallen. Als je trouwens op zoek bent naar meer vegetarische Indische gerechten, kun je ook eens gado-gado proberen. Dit gerecht, boordevol verschillende groenten, is net zo verrukkelijk en zeker een aanrader voor wie van gezonde, smaakvolle maaltijden houdt.

Ketoprak recept
Ketoprak

Ketoprak

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 46 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tofu (1 blok)
  • 150 g taugé
  • 200 ml natuurazijn
  • 1 komkommer
  • 1 bosje peterselie
  • 1 teen knoflook
  • 3 el ketjap manis
  • 2 el pindakaas
  • 1 el (bruine) suiker
  • 1 tl sambal oelek

Zo maak je het

  • Meng in een kom 2 el pindakaas met een flinke scheut warm water zodat de pindakaas wat vloeibaarder wordt. Het beste kan je hier een (kleine) garde voor gebruiken.
  • Voeg 1 geperste teen knoflook toe samen met 3-4 el ketjap manis, 1 tl sambal en 1 kleine el bruine suiker. 
  • Voeg tevens 200-250 ml natuurazijn toe en ongeveer 50-75 ml koud water. Goed mengen.
  • En nu proeven: het moet zuur zijn. Maar niet zo zuur dat je gezicht ervan vertrekt. Dus is het te zuur, voeg dan wat water toe. Zet even weg in de koelkast.
  • Snijd de tahoe (of tofu) in blokjes en bestrooi ruim met zout. Bak de tahoe in een laagje zonnebloemolie op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. 
  • Verwijder de zaadlijsten van 1 komkommer en snijd in reepjes of blokjes (met of zonder schil).
  • Haal de 'staartjes' (de bruine sliertjes) van de taugé en blancheer 1 minuutje (oké, die staartjes verwijderen is iets typisch Indisch. Het hoeft niet, maar zonder ziet het er veel smakelijker uit). Spoel na het blancheren direct af met koud water.
  • Neem een ruime kom en doe de komkommer, taugé en tofu hierin. Schenk het vocht erbij en serveer met witte rijst of nasi kuning. Lekker met verse peterselie en gebakken uitjes.

Ketoprak

TIP

De lekkerste tofu koop je gewoon bij de toko. Die is luchtig van binnen en krokant van buiten als je hem bakt of frituurt.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

12 reacties

Josine 28 april 2020 - 13:44

Wil dit recept graag proberen. Maar mijn vraag is, is het zurig of valt het wel m?

Reply
SmaakMenutie 29 april 2020 - 11:50

Leuk dat je de ketoprak wil gaan maken! De azijn maakt het wel zurig, maar dat is echt de bedoeling van deze salade. Lekker namelijk bij Indische vleesgerechten 🙂

Reply
Betty va Tol 28 juni 2020 - 08:49

Van de week, toen het zo warm was, de ketoprak en de ajam smoor gemaakt. Het was verrukkelijk!wat meer pepers gebruikt, echt om je vingers bij af te likken!

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2020 - 12:19

Heerlijk met warm weer inderdaad deze ketoprak. Leuk om te horen Betty!

Reply
Laurens van der Veen 12 september 2020 - 15:22

Hi, kun je het op voorhand maken.. even laten staan dus?

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 10:57

Ja hoor, dat kan prima Laurens!

Reply
Imas 3 januari 2021 - 11:14

In Indonesië noemen wij dit gerecht “Asinan” (lees: assie-nan). Jullie recept specifiek “asinan sajoer” (sajoer = groenten). Er bestaan ook “asinan buah” (buah = fruit, dan gebruik je geen pindakaas voor asinan buah), asinan “Betawi/Batavia”, asinan Bogor, etc. Asinan kan je een beetje mee vergelijken met atjar en bijna dezelfde als roedjak, dus altijd met iets zuurs erbij, in dit geval met azijn of met “assem” Jawa.
Ketoprak is totaal een ander gerecht (het is typisch een Betawinees streetfood gerecht met lontong) zonder azijn. Ketoprak is al een maaltijd van zichzelf, ook lekker veganistisch.
Van al de ingrediënten, weet ik zeker dat dit een lekker gerecht is! Met lekkere verse knoflook. Hmmm.. Garlic is like money, but better! 😉 Ik ga jullie Indische fusion gerecht een keer uitproberen

Reply
SmaakMenutie 3 januari 2021 - 13:11

Hallo Imas. Bedankt voor je reactie! Leuk om te lezen hoe het traditioneel gemaakt wordt in Indonesië. Onze ketoprak zal ongetwijfeld destijds in Nederland aangepast zijn door de Indo’s (waaronder mijn oma). Wel interessant om het eens met fruit te proberen ook. Succes met koken en benieuwd of het je smaakt 🙂

Reply
Erik 27 augustus 2021 - 18:41

Is een kwart liter azijn niet wat veel?

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2021 - 08:53

Zeker niet, het moet goed onder staan. Bovendien gaat het vocht meestal niet op. Maar als je het te zuur vindt gebruik dan vooral wat meer water 🙂

Reply
Marianne 1 november 2021 - 10:02

Hallo,
Kan je ketoprak een dag van te voren maken?

Reply
SmaakMenutie 1 november 2021 - 10:26

Jazeker, juist! Dan trekt het goed in en dat komt de smaak zeer ten goede 🙂

Reply