Eigen twist
Als je ketoprak van naam kent ben je óf Indo óf je hebt je echt verdiept in de Indische keuken. Dan weet je waarschijnlijk ook dat er tal van variaties zijn op Indische gerechten. Elke familie heeft haar eigen recepten. En zelfs binnen de familie geeft iedereen er een eigen twist aan. Zo heeft mijn oma de kool vervangen door een komkommer. Waarschijnlijk omdat ze niet zo dol was op het eerste 😉 Persoonlijk vind ik dat de komkommer erg goed tot zijn recht komt in dit gerecht en maak ik het eigenlijk niet meer zonder. Anyway, ketoprak dus… volledig vegetarisch, heerlijk met alleen rijst maar even zo lekker met een goede boemboe erbij. Zoals met ajam (kip) smoor bijvoorbeeld. Als je overigens op zoek bent naar meer vegetarische (Indische) recepten, probeer dan ook eens gado-gado. Met heel veel groenten, heerlijk!
12 reacties
Wil dit recept graag proberen. Maar mijn vraag is, is het zurig of valt het wel m?
Leuk dat je de ketoprak wil gaan maken! De azijn maakt het wel zurig, maar dat is echt de bedoeling van deze salade. Lekker namelijk bij Indische vleesgerechten 🙂
Van de week, toen het zo warm was, de ketoprak en de ajam smoor gemaakt. Het was verrukkelijk!wat meer pepers gebruikt, echt om je vingers bij af te likken!
Heerlijk met warm weer inderdaad deze ketoprak. Leuk om te horen Betty!
Hi, kun je het op voorhand maken.. even laten staan dus?
Ja hoor, dat kan prima Laurens!
In Indonesië noemen wij dit gerecht “Asinan” (lees: assie-nan). Jullie recept specifiek “asinan sajoer” (sajoer = groenten). Er bestaan ook “asinan buah” (buah = fruit, dan gebruik je geen pindakaas voor asinan buah), asinan “Betawi/Batavia”, asinan Bogor, etc. Asinan kan je een beetje mee vergelijken met atjar en bijna dezelfde als roedjak, dus altijd met iets zuurs erbij, in dit geval met azijn of met “assem” Jawa.
Ketoprak is totaal een ander gerecht (het is typisch een Betawinees streetfood gerecht met lontong) zonder azijn. Ketoprak is al een maaltijd van zichzelf, ook lekker veganistisch.
Van al de ingrediënten, weet ik zeker dat dit een lekker gerecht is! Met lekkere verse knoflook. Hmmm.. Garlic is like money, but better! 😉 Ik ga jullie Indische fusion gerecht een keer uitproberen
Hallo Imas. Bedankt voor je reactie! Leuk om te lezen hoe het traditioneel gemaakt wordt in Indonesië. Onze ketoprak zal ongetwijfeld destijds in Nederland aangepast zijn door de Indo’s (waaronder mijn oma). Wel interessant om het eens met fruit te proberen ook. Succes met koken en benieuwd of het je smaakt 🙂
Is een kwart liter azijn niet wat veel?
Zeker niet, het moet goed onder staan. Bovendien gaat het vocht meestal niet op. Maar als je het te zuur vindt gebruik dan vooral wat meer water 🙂
Hallo,
Kan je ketoprak een dag van te voren maken?
Jazeker, juist! Dan trekt het goed in en dat komt de smaak zeer ten goede 🙂