Eigen twist
Als je de naam ketoprak kent, dan ben je óf van Indische afkomst óf je hebt je goed verdiept in de Indische keuken. Ketoprak is een typisch Indisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in Jakarta, maar inmiddels ook in andere delen van Indonesië wordt gegeten.
Het is een eenvoudige, maar super smaakvolle maaltijd die volledig vegetarisch is, wat het dus bijzonder geschikt maakt als je eens een keertje geen vlees of vis wilt eten. De basis bestaat uit tofu, komkommer en een licht zure pindadressing , maar elke regio en zelfs elke familie heeft haar eigen variaties. Dit zorgt ervoor dat je het gerecht heel eenvoudig aan kan passen aan je eigen smaak.
Vele variaties
Een van de mooiste aspecten van de Indische keuken is sowieso de enorme variëteit die je aantreft in verschillende gerechten. Iedere familie heeft zijn eigen recept voor klassieke gerechten en ook binnen een familie kan er flink worden afgewisseld. Zo ook met ketoprak. Mijn oma, bijvoorbeeld, verving de kool die vaak in het gerecht wordt gebruikt door komkommer. Waarschijnlijk omdat ze niet zo dol was op kool, maar deze kleine wijziging geeft het gerecht een frisse en knapperige textuur die ik persoonlijk heel geslaagd vind. De komkommer komt perfect tot zijn recht in dit gerecht en inmiddels maak ik ketoprak eigenlijk niet meer zonder.
De perfecte combinatie
Hoewel ketoprak op zich al heerlijk is met alleen witte rijst, kun je het natuurlijk ook combineren met vlees. Bijvoorbeeld met ajam smoor, of een andere Indische klassieker natuurlijk. De combinatie van het zure, lichtpittige en toch frisse in ketoprak maakt dit tot een perfecte maaltijd die bij velen in de smaak zal vallen. Als je trouwens op zoek bent naar meer vegetarische Indische gerechten, kun je ook eens gado-gado proberen. Dit gerecht, boordevol verschillende groenten, is net zo verrukkelijk en zeker een aanrader voor wie van gezonde, smaakvolle maaltijden houdt.
12 reacties
Wil dit recept graag proberen. Maar mijn vraag is, is het zurig of valt het wel m?
Leuk dat je de ketoprak wil gaan maken! De azijn maakt het wel zurig, maar dat is echt de bedoeling van deze salade. Lekker namelijk bij Indische vleesgerechten 🙂
Van de week, toen het zo warm was, de ketoprak en de ajam smoor gemaakt. Het was verrukkelijk!wat meer pepers gebruikt, echt om je vingers bij af te likken!
Heerlijk met warm weer inderdaad deze ketoprak. Leuk om te horen Betty!
Hi, kun je het op voorhand maken.. even laten staan dus?
Ja hoor, dat kan prima Laurens!
In Indonesië noemen wij dit gerecht “Asinan” (lees: assie-nan). Jullie recept specifiek “asinan sajoer” (sajoer = groenten). Er bestaan ook “asinan buah” (buah = fruit, dan gebruik je geen pindakaas voor asinan buah), asinan “Betawi/Batavia”, asinan Bogor, etc. Asinan kan je een beetje mee vergelijken met atjar en bijna dezelfde als roedjak, dus altijd met iets zuurs erbij, in dit geval met azijn of met “assem” Jawa.
Ketoprak is totaal een ander gerecht (het is typisch een Betawinees streetfood gerecht met lontong) zonder azijn. Ketoprak is al een maaltijd van zichzelf, ook lekker veganistisch.
Van al de ingrediënten, weet ik zeker dat dit een lekker gerecht is! Met lekkere verse knoflook. Hmmm.. Garlic is like money, but better! 😉 Ik ga jullie Indische fusion gerecht een keer uitproberen
Hallo Imas. Bedankt voor je reactie! Leuk om te lezen hoe het traditioneel gemaakt wordt in Indonesië. Onze ketoprak zal ongetwijfeld destijds in Nederland aangepast zijn door de Indo’s (waaronder mijn oma). Wel interessant om het eens met fruit te proberen ook. Succes met koken en benieuwd of het je smaakt 🙂
Is een kwart liter azijn niet wat veel?
Zeker niet, het moet goed onder staan. Bovendien gaat het vocht meestal niet op. Maar als je het te zuur vindt gebruik dan vooral wat meer water 🙂
Hallo,
Kan je ketoprak een dag van te voren maken?
Jazeker, juist! Dan trekt het goed in en dat komt de smaak zeer ten goede 🙂