Home Hoofdgerechten Jachtschotel met stoofvlees

Jachtschotel met stoofvlees

van supermalse sukadelappen

door SmaakMenutie
Jachtschotel met stoofvlees

Winterse kost

Nu het buiten weer kouder begint te worden, is het ook weer tijd voor lekkere winterse kost. Want zeg nu zelf, er is toch niks lekkerder dan opwarmen met een stoofpotje en een goed glas rode wijn. Een tijdje terug maakten we al Engelse shepherd’s pie, en vandaag maken we een schotel die daar wel iets van weg heeft. Je moet wel iets meer geduld hebben, maar het wachten gaat rijkelijk beloond worden. Daar waar de sheperd’s pie gemaakt wordt van onder meer gehakt, wordt de jachtschotel gemaakt met supermals draadjesvlees dat een paar uur heeft staan sudderen. Oorspronkelijk wordt de jachtschotel gemaakt met – zoals de naam al doet vermoeden – wildvlees. Maar wij gebruiken sukadelappen. De sukade- of runderlappen kan je overigens eenvoudig vervangen door hertenvlees. Dankzij de paneermeel over de aardappelpuree krijgt het bovendien een lekker krokant korstje. Mmmm… Aan de slag!

Jachtschotel met stoofvlees

Jachtschotel met stoofvlees

Personen: 5 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 82 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 750 g runder sukadelappen
  • 250 g wortels
  • 125 g spekjes
  • 100 g roomboter
  • 350 ml rode wijn
  • 10 jeneverbessen
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook 
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 appels
  • 2 plakken ontbijt
  • 1 ei
  • 3 el paneermeel
  • 2 el bloem
  • 1 el koek- of speculaaskruiden
  • 1/2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Snipper 3 sjalotten en snijd 3 tenen knoflook fijn. Snijd ook 250 g wortels in ringen. Zet even apart.
  • Snijd 750 g runder sukadelappen (of riblappen) in hapklare stukken en bestrooi met 1-2 el bloem. Schud het overtollige bloem van het vlees.
  • Neem een ruime (stoof)pan en smelt 50 g roomboter. Schroei het vlees in enkele minuten rondom dicht.
  • Voeg nu 125 g spek toe samen met de gesneden sjalot, knoflook en wortel. Bak alles al omscheppend enkele minuutjes mee.
  • Voeg nu 10 jeneverbessen toe (even kneuzen met de bolle kant van een lepel), 1 el koek- of speculaaskruiden en een flinke snuf peper en zout. Schep alles even goed om.
  • Schenk nu 350 ml rode wijn over het geheel en roer even goed door. Voeg ook 2 laurierblaadjes toe. Laat het geheel nu met deksel op de pan circa 2 à 2,5 uur sudderen.
  • Verwarm een half uurtje van te voren de oven op 220 graden. Voeg nu ook 2 in blokjes gesneden ontbijtkoek (of peperkoek) toe aan het vlees en meng door het geheel. Dit zorgt voor extra binding. Laat even verder sudderen met deksel op de pan.
  • Maak ondertussen de aardappelpuree door 1 kilo aardappels 20 minuten te koken en deze vervolgens fijn te stampen samen met 5 el melk, 1 ei, een snuf nootmuskaat en een flinke snuf zout. Roer op het laatst nog 50 g roomboter door het geheel voor extra smeuïge puree.
  • Snijd 2 appels (Elstar of Goudreinet) in kleine stukjes en meng deze eveneens door de aardappelpuree.
  • Neem een ovenschaal en schenk het stoofvlees over de bodem. Het mag best nog wat vochtig zijn. Vergeet niet de laurierblaadjes te verwijderen.
  • Bedek vervolgens met de aardappelpuree. Strooi de paneermeel over de aardappelpuree voor een mooi korstje en zet het geheel ongeveer 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Jachtschotel ingrediënten Recept jachtschotel Jachtschotel maken Hollandse jachtschotel Ouderwetse jachtschotel

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

33 reacties

Marjolein 4 december 2022 - 19:15

Gebruik je gedroogde of verse jeneverbes? Ik woon in Portugal en kan waarschijnlijk wél gedroogde krijgen, of anders laurierblad gebruiken.

Reply
SmaakMenutie 5 december 2022 - 10:49

Gedroogde Marjolein!

Reply
inge 12 december 2022 - 17:55

hallo mannen, wat voor wijn gebruik je dan in dit gerecht? de naam v d wijn. Dank

Reply
SmaakMenutie 14 december 2022 - 11:20

Maakt niet uit, het hoeft geen dure te zijn. Elke rode wijn volstaat!

Reply
gerda 1 januari 2023 - 19:45

Hallo heren,

De beste wensen voor 2023.
Zaterdagavond krijg ik 9 personen om te eten. Kan ik gewoon alle ingredienten verdubbelen?
Misschien hebben jullie ook nog wel een leuk idee voor een voorgerechtje hierbij.

Reply
SmaakMenutie 2 januari 2023 - 11:48

Voor jou ook de beste wensen Gerda! Wat leuk dat je deze jachtschotel gaat maken voor je gasten. Als ik jou was zou ik dan gewoon 2 schotels maken, anders heb je ook een hele grote ovenschaal nodig. Als voorgerecht zou ik niet iets te zwaar doen, kies bijvoorbeeld voor een zalmsoepje (bisque) en serveer in een klein glaasje. Geniet ervan!

Reply
Jeannet 10 december 2023 - 17:42

Ik wil de jachtschotel voor Kerst maken en vooraf de tonijntartaar. Of is dat te zwaar?

Reply
SmaakMenutie 11 december 2023 - 10:24

Nee hoor, je kan wat kleinere porties maken. Alles met mate 😉

Reply
1 2 3