Home Hoofdgerechten Jachtschotel met stoofvlees

Jachtschotel met stoofvlees

van supermalse sukadelappen

door SmaakMenutie
Jachtschotel met stoofvlees

Winterse kost

Nu het buiten weer kouder begint te worden, is het ook weer tijd voor lekkere winterse kost. Want zeg nu zelf, er is toch niks lekkerder dan opwarmen met een stoofpotje en een goed glas rode wijn. Een tijdje terug maakten we al Engelse shepherd’s pie, en vandaag maken we een schotel die daar wel iets van weg heeft. Je moet wel iets meer geduld hebben, maar het wachten gaat rijkelijk beloond worden. Daar waar de sheperd’s pie gemaakt wordt van onder meer gehakt, wordt de jachtschotel gemaakt met supermals draadjesvlees dat een paar uur heeft staan sudderen. Oorspronkelijk wordt de jachtschotel gemaakt met – zoals de naam al doet vermoeden – wildvlees. Maar wij gebruiken sukadelappen. De sukade- of runderlappen kan je overigens eenvoudig vervangen door hertenvlees. Dankzij de paneermeel over de aardappelpuree krijgt het bovendien een lekker krokant korstje. Mmmm… Aan de slag!

Jachtschotel met stoofvlees

Jachtschotel met stoofvlees

Personen: 5 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 82 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 750 g runder sukadelappen
  • 250 g wortels
  • 125 g spekjes
  • 100 g roomboter
  • 350 ml rode wijn
  • 10 jeneverbessen
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook 
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 appels
  • 2 plakken ontbijt
  • 1 ei
  • 3 el paneermeel
  • 2 el bloem
  • 1 el koek- of speculaaskruiden
  • 1/2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Snipper 3 sjalotten en snijd 3 tenen knoflook fijn. Snijd ook 250 g wortels in ringen. Zet even apart.
  • Snijd 750 g runder sukadelappen (of riblappen) in hapklare stukken en bestrooi met 1-2 el bloem. Schud het overtollige bloem van het vlees.
  • Neem een ruime (stoof)pan en smelt 50 g roomboter. Schroei het vlees in enkele minuten rondom dicht.
  • Voeg nu 125 g spek toe samen met de gesneden sjalot, knoflook en wortel. Bak alles al omscheppend enkele minuutjes mee.
  • Voeg nu 10 jeneverbessen toe (even kneuzen met de bolle kant van een lepel), 1 el koek- of speculaaskruiden en een flinke snuf peper en zout. Schep alles even goed om.
  • Schenk nu 350 ml rode wijn over het geheel en roer even goed door. Voeg ook 2 laurierblaadjes toe. Laat het geheel nu met deksel op de pan circa 2 à 2,5 uur sudderen.
  • Verwarm een half uurtje van te voren de oven op 220 graden. Voeg nu ook 2 in blokjes gesneden ontbijtkoek (of peperkoek) toe aan het vlees en meng door het geheel. Dit zorgt voor extra binding. Laat even verder sudderen met deksel op de pan.
  • Maak ondertussen de aardappelpuree door 1 kilo aardappels 20 minuten te koken en deze vervolgens fijn te stampen samen met 5 el melk, 1 ei, een snuf nootmuskaat en een flinke snuf zout. Roer op het laatst nog 50 g roomboter door het geheel voor extra smeuïge puree.
  • Snijd 2 appels (Elstar of Goudreinet) in kleine stukjes en meng deze eveneens door de aardappelpuree.
  • Neem een ovenschaal en schenk het stoofvlees over de bodem. Het mag best nog wat vochtig zijn. Vergeet niet de laurierblaadjes te verwijderen.
  • Bedek vervolgens met de aardappelpuree. Strooi de paneermeel over de aardappelpuree voor een mooi korstje en zet het geheel ongeveer 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Jachtschotel ingrediënten Recept jachtschotel Jachtschotel maken Hollandse jachtschotel Ouderwetse jachtschotel

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

33 reacties

Kitty 7 november 2019 - 00:08

ka je dit ook in de slowcooker bereiden,lijkt me heerlijk

Reply
SmaakMenutie 7 november 2019 - 09:10

Hoi Kitty. Ja dat zou zeker moeten kunnen. Wij hebben geen slowcooker, maar de meeste stoofpotjes e.d. kan je prima in de slowcooker bereiden. Succes!

Reply
E.C. van de Pol 12 december 2019 - 11:52

Dit is een heerlijk gerecht, zowel met sukadelappen als met hertenvlees. Fijn is ook dat het gerecht van te voren kan worden klaargemaakt. Courgettesoepje vooraf en zelfgemaakt appeltaartje met kaneelijs als dessert en je hebt een heerlijke maaltijd voor je gasten, terwijl je bijna niet meer in de keuken hoeft te staan. Dank jullie wel voor dit recept.
Harteljke groeten Elle-Chris

Reply
SmaakMenutie 13 december 2019 - 10:21

Hertenvlees in plaats van sukade zal ook heerlijk zijn. Lekker winters in elk geval. Fijn dat het recept in de smaak valt! Klinkt als een heel mooi menu, dat inderdaad van tevoren gemaakt kan worden, ideaal 😀 Alvast veel plezier!

Reply
Ria 23 januari 2021 - 13:59

Sinds ik in Amerika woon heb ik zoiets niet meer gegeten. Heerlijk, we hebben er 2x van gegeten, en nog een 3e portie staat in de vriezer voor later. Ik heb er rode kool bij gegeten, goede combinatie vonden wij.

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2021 - 15:33

Erg leuk om te horen dat onze recepten zo ver over de grens gaan! Fijn dat het in de smaak viel Ria. En lekker hoor de combi met rode kool 🙂

Reply
Mieke 11 oktober 2022 - 11:58

Fantastisch recept. Gasten waren er dol op.
In slowcooker het vlees bereid.
Stoofpeertjes erbij geserveerd

Reply
Japke Gosselin 23 maart 2020 - 04:39

If you don’t have ontbijt koek, what would you substitute?

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2020 - 11:27

Hi Japke, probably the best substitute would be 2 slices of brown bread and also add one tsp of gingerpowder. Good luck!

Reply
Japke Gosselin 23 maart 2020 - 16:28

Thank you.

Reply
Karin 3 oktober 2020 - 07:36

Ik heb het vorig jaar ,gemaakt en het was lekker maar ik miste wat smaak, en dat was runderbouillon .
Laatst weer gemaakt met drunderbouillon en nu was hij heerlijk.
Bedankt voor jullie recept .

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2020 - 11:41

Fijn dat het in de smaak viel Karin! En het is net wat je lekker vindt, bedankt voor de tip 🙂

Reply
Angelique Dahlmans 25 oktober 2022 - 15:35

Als je dan runderbouillon toevoegt, hoeveel dan? En kan dit er gewoon bij of moet een ander vocht dan minder? Bijv. minder wijn?

Reply
1 2 3