Home Erik's Asia Indische saté

Indische saté

van ajam en babi

door SmaakMenutie
Indische saté marinade

Zó veel lekkerder

In Nederland zijn we er gek op: de satéschotel. Meestal bestaande uit 2 of 3 stokjes met een flinke homp kip erop gespiest. Uiteraard overgoten door pindasaus en daarbovenop een stuk kroepoek. Soms best lekker, maar heel anders dan de échte saté zoals je die in Indonesië krijgt. Kleine stokjes met een paar stukjes vlees en vaak veel minder saus. Maar wel zó veel lekkerder. Het geheim van deze saté is de combinatie van kip (ajam) en varkensvlees (babi). Dit zorgt voor een heerlijk mals stokje vlees. Serveer de stokjes met wat satésaus bij bijvoorbeeld mihoen of nasi goreng. En vergeet uiteraard de atjar niet (ketimoen of tjampoer). Hier ons familierecept.

Indische saté marinade

Indische saté

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 264 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g hamlappen
  • 350 g kipfilet
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1/2 citroen (sap)
  • 4 el ketjap manis
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl sambal oelek
  • 1/2 tl djintan

Zo maak je het

  • Snijd de knoflook en ui in grove stukjes en meng in een kommetje samen met 4 el ketjap manis, 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan, 1 tl gemalen laos, sap van een halve citroen, 1 tl gula djawa en 1 tl sambal oelek. Meng goed door elkaar zodat een mooie marinade ontstaat.
  • Snijd de hamlappen en kipfilet in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
  • Meng de blokjes kipfilet en hamlap door de marinade. Zet nu minimaal 1 uur in de koelkast zodat alles goed kan intrekken. Leg ondertussen de satéprikkers in koud water.
  • Na het intrekken verwijder je de grove stukjes ui en knoflook. Rijg aan elke stokje om en om een stukje kipfilet en een stukje hamlap. Ongeveer 4 à 5 stukjes per stokje.
  • Het allerlekkerst is het om de stokjes te roosteren op de barbecue of grill. Maar het gaat ook prima in de oven. Let wel dat je dan even checkt of je ook een grill functie hebt, dat levert het beste resultaat. Het is een beetje afhankelijk van de kracht van je oven. Maar in principe is na 10 minuten het vlees gaar. Dus gewoon even testen. Als je het te lang in de oven doet wordt het vlees te droog en dat zou zonde zijn!

Saté marinadeRecept satéIndische saté marinadeSaté maken

TIP

Hoe langer je het vlees marineert, hoe lekkerder het vlees wordt. Een uur is minimaal!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

37 reacties

Pieter Buddenbaum 6 maart 2019 - 18:37

Hoj, de satésaus was zo lekker, heeft het al 2 keer gemaakt
Bedank voor het recept.
Pieter/Zweden

SmaakMenutie 7 maart 2019 - 09:26

Hoi Pieter, nou wat leuk dat het recept Zweden bereikt! Fijn dat het in de smaak viel 🙂 Groet, Erik- SmaakMenutie

Ad 21 april 2019 - 15:35

wij gaan hem vanavond proeven. kip staat nu in marinade.

Ad 22 april 2019 - 16:28

en was echt lekker.

SmaakMenutie 23 april 2019 - 12:07

Leuk om te horen Ad! Fijn dat de saté in de smaak viel 🙂

Marlous 18 juli 2019 - 18:30

Wij (mijn zussen en ik) gaan deze zaterdag maken en nu al zin! Hebben jullie ook nog een lekker recept van pindasaus, die ook echt gemaakt is van pinda’s? Ik haal altijd 1 bij de toke en die is zo lekker!

SmaakMenutie 19 juli 2019 - 15:22

Wat lekker Marlous! We hebben wel een super snelle pindasaus in dit recept staan die heel erg lekker is https://smaakmenutie.nl/gado-gado/ Maar bij saté hoort satésaus 🙂 Succes!

Renske 23 juli 2019 - 10:39

De allerbeste sate ooit!!!

1 2 3 4

Reacties zijn gesloten