Mijn favoriete snack
Een van mijn favoriete Indische snacks zijn pasteitjes met gehakt. Als kind kon ik er al niet van afblijven en haalde ik er geregeld stiekem eentje uit de oven, want daar bewaarde mijn oma ze altijd.
Koud of warm, het maakte me niets uit. Elke keer weer was ik blij verrast door de heerlijke geur die uit de keuken kwam, en het was altijd een feestje om een vers pasteitje te mogen proeven. De smaak van het kruidige gehakt gecombineerd met het knapperige deeg was voor mij de ultieme lekkernij.
“Het was een recept dat ze van generatie op generatie had doorgegeven”
Oma’s zelfgemaakte deeg
Wat de pasteitjes van mijn oma zo speciaal maakte, was niet alleen de heerlijke gehaktvulling, maar vooral het deeg. Oma maakte het deeg altijd helemaal zelf, wat zorgde voor de perfecte textuur en smaak. Het was een recept dat ze van generatie op generatie had doorgegeven, en het voelde altijd een beetje magisch om te zien hoe ze het deeg perfect rolde en vouwde. Helaas heb ik haar recepten niet helemaal kunnen overnemen, maar gelukkig heb ik een makkelijke variant ontdekt die bijna net zo lekker is!
De makkelijke variant met bladerdeeg
Tegenwoordig maken we de makkelijke variant met bladerdeeg, en geloof me, het resultaat is nog steeds heerlijk! Bladerdeeg is snel en makkelijk te gebruiken, en je hebt niet het geduld nodig om deeg zelf te maken. Bladerdeeg geeft de pasteitjes diezelfde knapperigheid en heerlijke textuur, en het is zelfs nog makkelijker om ze te maken dan het deeg van mijn oma. Wij gebruiken ongeveer 10 stukjes bladerdeeg om onze pasteitjes te maken, maar met de onderstaande hoeveelheden voor de vulling kun je wel 15 pasteitjes maken.
Perfect voor de drukke dagen
Een van de beste dingen aan deze pasteitjes is dat je ze makkelijk van tevoren kunt maken. De vulling kun je de avond ervoor al bereiden en de pasteitjes zelf kun je ook een dag van tevoren in de oven bakken. De volgende dag warm je ze gewoon een paar minuten op in de oven, en je hebt binnen no time een heerlijke snack. Dit maakt ze perfect voor feestjes, borrels, of zelfs als lunch. Het is zo’n makkelijk gerecht om voor te bereiden, en je kunt er altijd zeker van zijn dat ze goed in de smaak vallen.
Serveer met chilisaus voor extra pit
Als je deze pasteitjes maakt, vergeet dan niet om ze te serveren met wat chilisaus. De pittige saus vormt een heerlijke combinatie met het zachte gehakt en het krokante deeg. Het is een simpele toevoeging, maar het maakt de snack net even extra lekker. En voor degene die geen zin hebben om pasteitjes te vouwen, is er altijd de optie om een pastei tutup te maken, een heerlijke variant van dit gerecht die je niet hoeft te vouwen!
Kortom, deze pasteitjes zijn niet alleen een herinnering aan de kookkunsten van mijn oma, maar ook een makkelijk en smakelijk recept dat je keer op keer kunt maken.
79 reacties
We gaan het eens proberen ✌?
Leuk Iwan! We zijn benieuwd wat je ervan vindt
Net voor het eerst gemaakt, de geuren alleen al heerlijk. Ze zitten nu in de oven en kunnen niet wachten ?
Lekker Marina! Hopelijk smaakten ze net zo goed als dat ze roken 🙂
je hebt me op een idee gebracht , ik had babi ketjap over , en heb dat gebruikt om de pasteitjes te maken , ze waren heerlijk op die manier
Hoi Corry, wat een goed idee. Klinkt heerlijk inderdaad! 🙂
Waarmee kan ik soe-oen vergelijken of vervangen? Ik woon in Portugal en denk niet dat dat hier bekend is.
Dan zou je vermicelli of mihoen kunnen gebruiken Marjolein!
zalig onze pasteitjes, dankjewel ze zijn zo mooi.Groet Elske.
Ik heb ze ook zojuist gemaakt en ze waren heerlijk! Ook de kinderen vonden ze lekker. Heb je een tip over hoe ik ze het beste kan verwarmen zonder dat ze klef worden?
Hoi Melissa, wat leuk om te horen en fijn dat ze ook bij de kids in de smaak vielen 🙂 Je kan ze het best gewoon een paar minuutjes in de oven weer verwarmen! Dan blijven ze lekker krokant en worden ze dus niet slap. Groetjes, Tim- SmaakMenutie
Kun je de padteitjes ook invriezen?
Ja die kan je invriezen, na het ontdooien kan je ze gewoon weer even opwarmen in de oven. Ongebakken pasteitjes kan je dus niet invriezen. Je moet ze dus wel eerst bakken in de oven. Succes!
Inderdaad heerlijke en makkelijke indische pasteitjes, doet me denken aan vroeger. Ik heb ze nu twee keer gemaakt, de tweede keer een handje doperwtjes toegevoegd ;).
Leuk om te horen dat het herinneringen van vroeger ophaalt 🙂 Doperwtjes worden inderdaad vaker toegevoegd aan pasteitjes, heerlijk!
Inmiddels al wat recepten van jullie website gemaakt! Heerlijk! Manlief vind het bladerdeeg toch echt niks. Dus de volgende keer maar weer zelf deeg maken (wat ook makkelijk is). De pasteitjes gecombineerd met soto ajam ?!
Is ook het allerlekkerst natuurlijk 🙂 Goede combi met de soto. Fijn dat de recepten in de smaak vallen Rianne!
Kun je ze ook smorgens maken. En s avonds in oven doen
Ik zou ze ’s ochtends lekker maken en ’s avonds gewoon even (langzaam) opwarmen, dat is het lekkerste 🙂
Lekkerrrrrr!
Heb je misschien het recept van je oma’s deeg voor me, dan is het helemaal origineel!
Die verschijnt zéker nog een keer op de website! 😉
heb ze voor de 2e keer gemaakt en hier vallen ze ook in de smaak zelfs me kids vinden ze lekker
Leuk om te horen Jellie! Fijn dat ze ook bij de kids in de smaak vielen 🙂
Ik heb dit deze week ook gemaakt. Maar gan iets anders. Ik kon bij de supermarkt geen palmsuiker vinden. Daarom heb ik dit vervangen door santen. Ook doperwtjes en mais toegevoegd. Ronduit heerlijk, vanmiddag staan ze weer op het programma. Bedankt voor dit recept.
Lekker Bart, fijn dat het toch nog gelukt is 🙂
Oh dit ga ik beslist binnenkort maken. Heerlijk heren, bedankt voor jullie recept!
Leuk Judy! Laat je ons weten of ze in de smaak vielen? 🙂
Wat heerlijk, ja ok het hoort niet met bladerdeeg maar who cares?
Ik heb er een klein scheutje gember siroop in gedaan. Gemaakt voor onze vrijdagmiddag snack, hoe beter kan je het weekend beginnen ?
Dat is inderdaad een heel lekker begin van jouw weekend Marquerite! Heerlijk 🙂
Ik wilde de pasteitjes ook maken, maar wilde dit niet met bladerdeeg doen. Welke verhoudingen gebruiken jullie voor het beslag?
Hoi Ellie, wij maken zelden zelf het deeg. Dus ik weet niet wat de juiste verhoudingen zijn. Vers bladerdeeg werkt namelijk ook prima 😉
Koopmans hartige taart deegplakjes ook in de vriezer te vinden naast gewone bladerdeeg
Ik gebruik 500 gram bloem, 1 zakje bakpoeder, beetje zout, 2 eetlepels suiker, 2 eetlepels olie, 1 ei en 150 ml water.
Alles behalve het water mengen/kneden en dan beetje bij beetje het water toevoegen tot je een mooi deegje hebt. MAAR, dan bak ik ze in olie met dit deeg/beslag. Dus niet in de oven zoals met bladerdeeg. (opwarmen kan dan wel in de oven)
Bedankt voor het delen Rianne!
Hoi, ik wil de pasteitjes donderdag maken voor zaterdag. Bewaar ik ze dan het beste in de koelkast of toch nog invriezen en op zaterdag ontdooien
Je kan ze prima in de koelkast bewaren en dan langzaam in de oven verwarmen. Geniet ervan!
Lekker hoor, wel een beetje meer gekruid naar onze smaak. Oventijd wat langer. Voor herhaling vatbaar. ??
Fijn dat de pasteitjes in de smaak vielen Mirjam! En inderdaad, lekker naar eigen smaak kruiden 🙂
Heb al veel van jullie gerechten gemaakt. Allemaal erg lekker! Alleen vond ik 100 g soe-oen erg veel bij dit gerecht. Verder super lekker. Volgende keer doe ik 50 g. Lekker met een soja dipje,
Fijn dat je van onze recepten geniet Jelly!
Ik heb ze ook gemaakt, ze zijn geweldig. Ik kocht ze voorheen bij de toko maar zelfgemaakt is toch lekkerder. Of geeft in ieder geval meer voldoening 😉
Maar ik heb een kleindochter die vegetarisch is. Bestaat er ook een vegetarische variant?
Fijn dat ze in de smaak vielen Wim! Je zou voor vegetarisch gehakt kunnen kiezen dan..
Hoi
Welk merk bladerdeeg kan ik gebruiken voor de pasteitjes.
Zolang het maar een A-merk is kan je ze allemaal gebruiken!
Ze zijn werkelijk zalig
Leuk te horen Lenie! 🙂
Gemaakt met kippen gehakt. Het was heerlijk. gelijk maar 2 x het recept gedaan en er een paar gebracht naar onze dochters. Ze vonden het super. Een top recept, en erg makkelijk te maken.
Lekker Marian! En leuk dat je dochters hebt verrast met deze lekkernij! 🙂
Wat voor bladerdeeg had je genomen?
Lijkt mij een heerlijk recept!!
Alvast bedankt voor de reaktie.
Mvg Anke
Gewoon bladerdeeg uit de vriezer! Merk maakt niet veel uit 🙂
Heerlijk! Ook bij onze 4-jarige een succes!
Ik heb ze gisteren gemaakt en ze zijn heerlijk !
Hoi, ik snap ff dat gat uitsteken met t kommetje niet.
Daar maak je mooie ronde vormen mee (plakjes bladerdeeg zijn vierkant)
zijn deze ook goed te maken, met rul vega gehakt?
Ja hoor, ik denk dat het een uitstekend alternatief is!
Hoiii , gaat er nu sambal manis in of sambal oelek ??? In het recept staat oelek , in de beschrijving staat sambal manis ?
Met vriendelijke groet ,
Karin van den Bos.
Heb ze al 2x gemaakt met succes, vraag me alleen wel af waarom ze als nieuw recept op de site aangekondigd worden, terwijl ze er in 2018 al opstonden.. Ik dacht namelijk dat t een nieuw pastei recept, maar helaas..
Scherp! Een verbeterd recept 😉 Fijn dat ze in de smaak vielen!
Zalige vulling…….. vind alleen bladerdeeg zo vet wat heb je als alternatief?
Dan zou je het deeg denk ik zelf moeten maken. Daarvoor kan je eventueel het recept voor onze worstenbroodjes gebruiken overigens
De pasteitjes gemaakt. Maar als Hollandse ben ik niet zo scheutig met de kruiden. Moet er een kop op de lepels of afgestreken? Smaak was dus toch een beetje flauw. Bestaat er niet iets van een maatlepel waar dus geen kop op hoeft, maar wel de goede maat heeft? Ze zijn wel opgegaan, maar had iets meer smaak aan moeten zitten wat natuurlijk aan mij ligt.
Wees inderdaad niet te karig met het toevoegen van kruiden en er bestaan inderdaad maatlepeltjes 🙂
Kan het bladerdeeg vervangen worden door iets anders?
Je kan verschillende laagjes filodeeg gebruiken, maar houd er dan wel rekening mee dat het eindresultaat dan ook anders is. Bladerdeeg is immers luchtiger en heeft meer volume, terwijl filodeeg dun en krokant is.
Hi guys!
Met grote regelmaat maak ik één van jullie recepten, eigenlijk altijd met een heerlijk resultaat. Dus sowieso al Kudos voor de goede beschrijvingen die jullie geven, dat is soms stuk lastiger dan het lijkt 😉
Hoe dan ook, ongetwijfeld niet het juiste topic, maar zouden jullie een keer leuke spin willen geven aan recept voor pastei tutup?
Lijkt me super!
Leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen en thanks voor het compliment! Klopt als een bus 😉 Pastei tutup staat op ons lijstje om nog een keer te maken, dus houd ons in de gaten!
Ik maak regelmatig jullie (Indonesische) recepten. Zo ook deze. Echt heerlijk! Een blijvertje.
Meestal op zondag maken we wat lekkers bij jullie uit de keuken! Wij vinden altijd wel iets wat wij lekker vinden. Heerlijk ga zo door!
Deze vandaag gemaakt, wat hebben wij gesmuld. ( zoals bij al jullie recepten! )
Ik had nog erg veel vulling over dus heb het in een schaal erbij geserveerd.
Het is echt tijd hoor voor een kookboek van jullie. Leuk voor mezelf maar ook super om kado te doen…ik zeg kom maar op 🙂
`zeg verders niks! HEEEEEEEERLIJK.
Hoi!
Wanneer je de pasteitjes opwarmt in de oven, hoeveel graden en hoelang is dan aan te raden om ze lekker te houden?
Ongeveer 5-6 minuten op 180 graden. Geniet ervan!
Wat een heerlijke pasteitjes zeg! Goed op smaak, we hebben gesmuld! Niet flauw of muf, maar gewoon heerlijk! Deze gaan we zeker vaker maken. Al vele recepten van jullie gemaakt en ze zijn altijd een groot succes!
Gebruik je zo’n groot bouillonblokje, of zo’n kleine vierkante?
Zie het winkelmandje onder de ingrediënten, daar staat de juiste 🙂
Hoeveel pasteitjes kan je maken van dit recept ?
Mvg Vonny
Minimaal 10, maximaal 15
Was weer heerlijk 🤤. Net als al jullie recepten. Van het bladerdeeg wat over was na het uitsteken daar heb ik kaasstengels van gemaakt 😉