Home Erik's Asia Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

als borrelhapje of onderdeel van je rijsttafel

door SmaakMenutie
Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Om je vingers bij af te likken

Vond je onze (mini) Indische balletjes ook zo lekker? Dan ga je deze heerlijke gehaktballetjes in een mild-pittige ketjapsaus ook zeker waarderen.

Ze zijn namelijk super lekker als (warm) borrelhapje maar ze vormen ook een prima onderdeel van een uitgebreide rijsttafel.

Indische gehaktballetjes recept

De combinatie van het kruidige gehakt en de lichtzoete saus maken deze gehaktballetjes namelijk een favoriet bij al je gasten. Wedden dat ze binnen een mum van tijd op zijn!

De perfecte gehaktballetjes

Voor deze heerlijke gehaktballetjes mengen we half-om-half gehakt met ketjap manis, een eitje, een snufje nootmuskaat, sambal oelek voor een tikkie pittigheid, wat paneermeel voor de binding en ragfijn gesneden sjalotten en knoflook. Breng het geheel nog wat verder op smaak met een beetje zout en peper en draai er vervolgens balletjes van.

Ingrediënten Indische balletjes

Je kan zelf bepalen hoe groot, maar wij maken altijd balletjes van ongeveer 20 gram per stuk. Kleiner dan een bitterbal maar groter dan een soepballetje. Bak ze vervolgens in een koekenpan met een beetje zonnebloemolie tot ze rondom mooi bruin en gaar zijn.

Indische balletjes maken

De ketjapsaus

De saus maakt deze gehaktballetjes pas écht lekker. We beginnen met het fijnsnijden van de sjalotten, knoflook en een rood pepertje (met of zonder zaadlijsten, afhankelijk van je voorkeur). Fruit deze kort aan in een pan met een scheutje zonnebloemolie tot ze glazig zijn.

Indische balletjes en mild-pittige ketjapsaus

Vervolgens voegen we ketjap manis, ketchup, djahé (gemberpoeder), gula djawa (of bruine basterdsuiker), 200 ml water en een half verkruimeld runderbouillonblokje toe. Breng de saus tegen de kook aan en bind deze in etappes met twee eetlepels maïzena (opgelost in een beetje water). Zodra de saus de gewenste dikte heeft bereikt, giet je ze over de gehaktballetjes en laat je alles nog even kort sudderen op laag vuur.

Wat maakt ketjap manis zo bijzonder?

Ketjap manis is een dikke, zoete sojasaus die, zoals je inmiddels vast wel weet, echt onmisbaar is in de Indische keuken. De rijke, stroperige textuur en diepe smaak komen door het gebruik van palmsuiker en kruiden zoals steranijs en kruidnagel.

Indische gehaktballetjes

Ketjap manis voegt niet alleen een heerlijke zoetheid toe, maar zorgt ook voor een mooie balans tussen hartig en een tikkie pittig in dit gerecht. In combinatie met de andere ingrediënten van de saus ontstaat een onweerstaanbare smaakexplosie bij elk gehaltballetje!

Serveer en geniet!

Deze Indische gehaktballetjes in mild-pittige ketjapsaus zijn heerlijk als borrelhapje, maar ook super lekker met witte rijst of nasi goreng. Serveer ze met wat verse peterselie of lente-ui voor nog meer smaak en wat kleur. Eén ding is zeker: succes gegarandeerd!

Indische gehaktballetjes in ketjapsaus
Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 583 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g half-om-half gehakt
  • 4 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 ei
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • 5 el ketjap manis
  • 4 el paneermeel
  • 3 el tomatenketchup
  • 2 el maizena
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl djahé
  • 1 tl sambal oelek
  • Snuf nootmuskaat
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Kneed in een kom 300 g half-om-half gehakt met 1 el ketjap manis, 1 ei, een snuf nootmuskaat, 1 tl sambal oelek, circa 4 el paneermeel, 2 ragfijn gesneden sjalotten, 2 ragfijn gesneden tenen knoflook en een suf zout en peper.
  • Maak hier vervolgens balletjes van. Je kan zelf bepalen hoe groot. Ik maak ze altijd circa 20 gram per stuk. Dat is ongeveer zo groot als een bitterbal.
  • Bak de balletjes rondom gaar en bruin op matig vuur in een scheut zonnebloemolie.
  • Maak ondertussen de saus door 2 (kleine) sjalotten, 2 tenen knoflook en 1 rode peper (met of zonder zaadlijst) ragfijn te snijden (of gebruik de hakmolen) en deze even kort aan te fruiten in een pan met wat zonnebloemolie.
  • Voeg vervolgens 4 el ketjap manis, 3 el ketchup, 1 tl djahé, 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker) toe en meng goed door elkaar.
  • Voeg nu 200 ml water toe en een 1/2 verkruimeld runderbouillonblokje. Breng tegen de kook aan. Meng hier in etappes 2 el maizena door (eerst even oplossen in een beetje water) zodat de saus wat gaat binden.
  • Giet de saus zodra deze de gewenste dikte heeft bij de balletjes en laat nog even kort op laag vuur sudderen. That's it!

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

128 reacties

Annette 15 april 2020 - 11:27

Kan dit ook met rijst geserveerd worden?

Reply
SmaakMenutie 15 april 2020 - 11:44

Uiteraard, doe er dan eventueel ook lekker wat atjar bij 🙂

Reply
Brenda 13 april 2020 - 21:45

Heerlijk , had een dubbele portie gemaakt en is helemaal opgegaan. blij met dit heerlijke recept !!

Reply
SmaakMenutie 14 april 2020 - 11:11

Dat is een groot compliment!! Dankjewel Brenda 🙂

Reply
Domenique 18 december 2019 - 14:50

Hallo,gula djawa is dat suiker?als ik dat opzoek vind ik verschillende dingen…?

Reply
SmaakMenutie 18 december 2019 - 16:07

Hoi Domenique, gula djawa is vloeibare palmsuikersiroop! Gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt of toko. Wij hebben altijd van het merk ‘Flower Brand’ in een glazen flesje. Succes!

Reply
Slootweg 2 december 2019 - 13:04

Is het mogelijk om deze balletjes met saus 1 dag van te voren te maken en op te warmen?

Reply
SmaakMenutie 3 december 2019 - 10:20

Jahoor, zeker! Mocht de saus een beetje te dik geworden zijn, voeg dan gerust wat vocht toe. Succes!

Reply
Judith 22 november 2019 - 13:12

Zou je dit ook in de slow cooker kunnen maken?

Reply
SmaakMenutie 22 november 2019 - 16:37

Hi Judith, dat lijkt ons wel! Maar hebben we geen ervaring mee 🙂

Reply
1 2 3 4 5 12