Home Erik's Asia Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

als borrelhapje of onderdeel van je rijsttafel

door SmaakMenutie
Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Om je vingers bij af te likken

Vond je onze (mini) Indische balletjes ook zo lekker? Dan ga je deze heerlijke gehaktballetjes in een mild-pittige ketjapsaus ook zeker waarderen.

Ze zijn namelijk super lekker als (warm) borrelhapje maar ze vormen ook een prima onderdeel van een uitgebreide rijsttafel.

Indische gehaktballetjes recept

De combinatie van het kruidige gehakt en de lichtzoete saus maken deze gehaktballetjes namelijk een favoriet bij al je gasten. Wedden dat ze binnen een mum van tijd op zijn!

De perfecte gehaktballetjes

Voor deze heerlijke gehaktballetjes mengen we half-om-half gehakt met ketjap manis, een eitje, een snufje nootmuskaat, sambal oelek voor een tikkie pittigheid, wat paneermeel voor de binding en ragfijn gesneden sjalotten en knoflook. Breng het geheel nog wat verder op smaak met een beetje zout en peper en draai er vervolgens balletjes van.

Ingrediënten Indische balletjes

Je kan zelf bepalen hoe groot, maar wij maken altijd balletjes van ongeveer 20 gram per stuk. Kleiner dan een bitterbal maar groter dan een soepballetje. Bak ze vervolgens in een koekenpan met een beetje zonnebloemolie tot ze rondom mooi bruin en gaar zijn.

Indische balletjes maken

De ketjapsaus

De saus maakt deze gehaktballetjes pas écht lekker. We beginnen met het fijnsnijden van de sjalotten, knoflook en een rood pepertje (met of zonder zaadlijsten, afhankelijk van je voorkeur). Fruit deze kort aan in een pan met een scheutje zonnebloemolie tot ze glazig zijn.

Indische balletjes en mild-pittige ketjapsaus

Vervolgens voegen we ketjap manis, ketchup, djahé (gemberpoeder), gula djawa (of bruine basterdsuiker), 200 ml water en een half verkruimeld runderbouillonblokje toe. Breng de saus tegen de kook aan en bind deze in etappes met twee eetlepels maïzena (opgelost in een beetje water). Zodra de saus de gewenste dikte heeft bereikt, giet je ze over de gehaktballetjes en laat je alles nog even kort sudderen op laag vuur.

Wat maakt ketjap manis zo bijzonder?

Ketjap manis is een dikke, zoete sojasaus die, zoals je inmiddels vast wel weet, echt onmisbaar is in de Indische keuken. De rijke, stroperige textuur en diepe smaak komen door het gebruik van palmsuiker en kruiden zoals steranijs en kruidnagel.

Indische gehaktballetjes

Ketjap manis voegt niet alleen een heerlijke zoetheid toe, maar zorgt ook voor een mooie balans tussen hartig en een tikkie pittig in dit gerecht. In combinatie met de andere ingrediënten van de saus ontstaat een onweerstaanbare smaakexplosie bij elk gehaltballetje!

Serveer en geniet!

Deze Indische gehaktballetjes in mild-pittige ketjapsaus zijn heerlijk als borrelhapje, maar ook super lekker met witte rijst of nasi goreng. Serveer ze met wat verse peterselie of lente-ui voor nog meer smaak en wat kleur. Eén ding is zeker: succes gegarandeerd!

Indische gehaktballetjes in ketjapsaus
Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 583 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g half-om-half gehakt
  • 4 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 ei
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • 5 el ketjap manis
  • 4 el paneermeel
  • 3 el tomatenketchup
  • 2 el maizena
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl djahé
  • 1 tl sambal oelek
  • Snuf nootmuskaat
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Kneed in een kom 300 g half-om-half gehakt met 1 el ketjap manis, 1 ei, een snuf nootmuskaat, 1 tl sambal oelek, circa 4 el paneermeel, 2 ragfijn gesneden sjalotten, 2 ragfijn gesneden tenen knoflook en een suf zout en peper.
  • Maak hier vervolgens balletjes van. Je kan zelf bepalen hoe groot. Ik maak ze altijd circa 20 gram per stuk. Dat is ongeveer zo groot als een bitterbal.
  • Bak de balletjes rondom gaar en bruin op matig vuur in een scheut zonnebloemolie.
  • Maak ondertussen de saus door 2 (kleine) sjalotten, 2 tenen knoflook en 1 rode peper (met of zonder zaadlijst) ragfijn te snijden (of gebruik de hakmolen) en deze even kort aan te fruiten in een pan met wat zonnebloemolie.
  • Voeg vervolgens 4 el ketjap manis, 3 el ketchup, 1 tl djahé, 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker) toe en meng goed door elkaar.
  • Voeg nu 200 ml water toe en een 1/2 verkruimeld runderbouillonblokje. Breng tegen de kook aan. Meng hier in etappes 2 el maizena door (eerst even oplossen in een beetje water) zodat de saus wat gaat binden.
  • Giet de saus zodra deze de gewenste dikte heeft bij de balletjes en laat nog even kort op laag vuur sudderen. That's it!

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

128 reacties

Joke 12 april 2019 - 16:18

Heerlijke balletjes! Iedereen heeft ervan gesmuld. Moest gelijk balletjes maken voor het feestje van mijn dochter!

Reply
SmaakMenutie 14 april 2019 - 13:06

Haha leuk om te horen Joke! Fijn dat ze in de smaak vielen 🙂

Reply
Angelique 14 februari 2019 - 16:34

Ga ik snel eens maken in de slowcooker! Bedankt voor het recept 🙂

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2019 - 10:22

Hoi Angelique, lekker hoor! Kan heel goed in de slowcooker. Eet smakelijk 🙂 Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Cindy 4 juli 2021 - 12:07

Kan je deze een week voordat ze nodig zijn gemaakt worden om in te vriezen?

Reply
Magda 29 januari 2019 - 17:18

Heerlijk,, gebruik een pond rundergehakt , iets meer sambal en ketjap in het gehaktmengsel, maar zeer smakelijk en makkelijk te maken!!!

Reply
SmaakMenutie 30 januari 2019 - 09:00

Heerlijk Magda! Fijn dat ze in de smaak vielen 😀 Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
R. Bernardus 18 december 2018 - 13:21

Ik vraag me af of 300 gram gehakt niet te weinig is gezien de hoeveelheid knoflook en sjalotjes?

Reply
SmaakMenutie 19 december 2018 - 09:03

Nee hoor! Maar als je meer gehakt gebruikt kan je de hoeveelheid knoflook en sjalotjes gelijk houden. Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Arie den Toom 11 maart 2021 - 11:59

Zou zomaar een vraag van een Hollander kunnen zijn.

Reply
Manon 31 maart 2023 - 13:54

Gemaakt voor op een spiesje met paprika en ui op de bbq. Saus later overheen geschonken. Was super, iedereen vond t erg lekker!

Reply
Simone 3 maart 2024 - 13:42

Heb deze balletjes al vaak gemaakt! Zo vreselijk lekker.

Reply
Adelie 9 oktober 2024 - 20:34

Lekker, maar te zoet en teveel bindmiddel voor de saus. Bedankt

Reply
Emanuelle 14 september 2018 - 18:06

Echt een top recept. Heerlijk! Manlief en de kinderen ook bleven er van eten. Ik ook trouwens 😉

Reply
SmaakMenutie 15 september 2018 - 10:40

Hoi Emanuelle, wat onwijs leuk om te horen! Ja, het is een heerlijk recept dat het ook bij de kids goed doet 🙂

Reply
John 6 oktober 2020 - 16:14

Op bezoek in Frankrijk dit recept, naast nasi en spitskoolrecept, deze balletjes gemaakt voor vrienden.
Ik kreeg veel complimenten, hetgeen duidelijk bleek omdat alle balletjes op waren.

Reply
SmaakMenutie 7 oktober 2020 - 10:48

Haha dat horen we graag John, leuk!! 🙂

Reply
Wilma 14 september 2021 - 15:06

Maak deze vaak maar dan met kipgehakt heerlijk

Reply
Willem 9 juli 2022 - 11:59

Wat een heerlijk recept.ook in 2022.gemaakt mer Hereford rundsgehakt.TOP.

Peter 4 juni 2023 - 18:18

Geweldig gegeten van jullie recept. Eenmaal begonnen was er geen weg terug, alles dus op. Probeer heel vaak iets wat jullie aangeven en krijg iedere keer complimenten van de mee- eters. Bedankt mannen 😉

Reply
Lisanne 10 december 2022 - 09:41

Gister gemaakt 2 kilo aan balletjes voor het familie diner Sinterkerstenoudennieuw, het was heerlijk en alles was op 🙂

Reply
Rita 27 november 2023 - 13:06

Hai Lisanne,
Ik wil ook 2 kg gaan gebruiken…..heb je nog ingrediënten aangepast of gewoon alles verdubbeld?
Bedankt alvast! 😀

Reply
Anne-Bé 21 oktober 2024 - 22:25

Graag wil ik even weten of je als je een kilo wilt maken, de ingrediënten ook moet verdriedubbelen?

Reply
SmaakMenutie 22 oktober 2024 - 15:30

Als je 1 kg gehakt gebruikt, zou ik de overige ingrediënten ruim verdubbelen. Wat je ook kan doen is de verhoudingen zo laten (of net iets meer) en het 2x klaarmaken, en ipv 300 g, 500 g gehakt gebruiken. Geniet ervan!

Judy 17 oktober 2020 - 14:33

Ooh, dit ruikt lekker. Ik heb het net gemaakt
voor morgen bij de rijsttafel. Dankjewel voor het recept!

Reply
SmaakMenutie 18 oktober 2020 - 13:23

Lekker Judy, geniet van de rijsttafel! 🙂

Reply
Franke 12 oktober 2021 - 23:14

Super recept! ben het nu voor de 2e keer aan’t maken, samen met een bami goreng recept van iemand anders! helemaal top en makkelijk, dank je wel!

Reply
Dimitri 10 juli 2024 - 13:42

Welke dosering heb ik nodig bij 1,5 kilo gehakt

Reply
SmaakMenutie 11 juli 2024 - 16:53

Als je 1,5 kg gehakt gebruikt, zou ik de overige ingrediënten ongeveer verdrievoudigen! Het is een aftasten, kijk uit met té veel kruiden 😉

Reply
1 2 3 12