Om je vingers bij af te likken
Vond je onze (mini) Indische balletjes ook zo lekker? Dan ga je deze heerlijke gehaktballetjes in een mild-pittige ketjapsaus ook zeker waarderen.
Ze zijn namelijk super lekker als (warm) borrelhapje maar ze vormen ook een prima onderdeel van een uitgebreide rijsttafel.
De combinatie van het kruidige gehakt en de lichtzoete saus maken deze gehaktballetjes namelijk een favoriet bij al je gasten. Wedden dat ze binnen een mum van tijd op zijn!
De perfecte gehaktballetjes
Voor deze heerlijke gehaktballetjes mengen we half-om-half gehakt met ketjap manis, een eitje, een snufje nootmuskaat, sambal oelek voor een tikkie pittigheid, wat paneermeel voor de binding en ragfijn gesneden sjalotten en knoflook. Breng het geheel nog wat verder op smaak met een beetje zout en peper en draai er vervolgens balletjes van.
Je kan zelf bepalen hoe groot, maar wij maken altijd balletjes van ongeveer 20 gram per stuk. Kleiner dan een bitterbal maar groter dan een soepballetje. Bak ze vervolgens in een koekenpan met een beetje zonnebloemolie tot ze rondom mooi bruin en gaar zijn.
De ketjapsaus
De saus maakt deze gehaktballetjes pas écht lekker. We beginnen met het fijnsnijden van de sjalotten, knoflook en een rood pepertje (met of zonder zaadlijsten, afhankelijk van je voorkeur). Fruit deze kort aan in een pan met een scheutje zonnebloemolie tot ze glazig zijn.
Vervolgens voegen we ketjap manis, ketchup, djahé (gemberpoeder), gula djawa (of bruine basterdsuiker), 200 ml water en een half verkruimeld runderbouillonblokje toe. Breng de saus tegen de kook aan en bind deze in etappes met twee eetlepels maïzena (opgelost in een beetje water). Zodra de saus de gewenste dikte heeft bereikt, giet je ze over de gehaktballetjes en laat je alles nog even kort sudderen op laag vuur.
Wat maakt ketjap manis zo bijzonder?
Ketjap manis is een dikke, zoete sojasaus die, zoals je inmiddels vast wel weet, echt onmisbaar is in de Indische keuken. De rijke, stroperige textuur en diepe smaak komen door het gebruik van palmsuiker en kruiden zoals steranijs en kruidnagel.
Ketjap manis voegt niet alleen een heerlijke zoetheid toe, maar zorgt ook voor een mooie balans tussen hartig en een tikkie pittig in dit gerecht. In combinatie met de andere ingrediënten van de saus ontstaat een onweerstaanbare smaakexplosie bij elk gehaltballetje!
Serveer en geniet!
Deze Indische gehaktballetjes in mild-pittige ketjapsaus zijn heerlijk als borrelhapje, maar ook super lekker met witte rijst of nasi goreng. Serveer ze met wat verse peterselie of lente-ui voor nog meer smaak en wat kleur. Eén ding is zeker: succes gegarandeerd!
128 reacties
Heerlijke balletjes! Iedereen heeft ervan gesmuld. Moest gelijk balletjes maken voor het feestje van mijn dochter!
Haha leuk om te horen Joke! Fijn dat ze in de smaak vielen 🙂
Ga ik snel eens maken in de slowcooker! Bedankt voor het recept 🙂
Hoi Angelique, lekker hoor! Kan heel goed in de slowcooker. Eet smakelijk 🙂 Groet, Erik- SmaakMenutie
Kan je deze een week voordat ze nodig zijn gemaakt worden om in te vriezen?
Heerlijk,, gebruik een pond rundergehakt , iets meer sambal en ketjap in het gehaktmengsel, maar zeer smakelijk en makkelijk te maken!!!
Heerlijk Magda! Fijn dat ze in de smaak vielen 😀 Groet, Tim- SmaakMenutie
Ik vraag me af of 300 gram gehakt niet te weinig is gezien de hoeveelheid knoflook en sjalotjes?
Nee hoor! Maar als je meer gehakt gebruikt kan je de hoeveelheid knoflook en sjalotjes gelijk houden. Groet, Erik- SmaakMenutie
Zou zomaar een vraag van een Hollander kunnen zijn.
Gemaakt voor op een spiesje met paprika en ui op de bbq. Saus later overheen geschonken. Was super, iedereen vond t erg lekker!
Heb deze balletjes al vaak gemaakt! Zo vreselijk lekker.
Lekker, maar te zoet en teveel bindmiddel voor de saus. Bedankt
Echt een top recept. Heerlijk! Manlief en de kinderen ook bleven er van eten. Ik ook trouwens 😉
Hoi Emanuelle, wat onwijs leuk om te horen! Ja, het is een heerlijk recept dat het ook bij de kids goed doet 🙂
Op bezoek in Frankrijk dit recept, naast nasi en spitskoolrecept, deze balletjes gemaakt voor vrienden.
Ik kreeg veel complimenten, hetgeen duidelijk bleek omdat alle balletjes op waren.
Haha dat horen we graag John, leuk!! 🙂
Maak deze vaak maar dan met kipgehakt heerlijk
Wat een heerlijk recept.ook in 2022.gemaakt mer Hereford rundsgehakt.TOP.
Geweldig gegeten van jullie recept. Eenmaal begonnen was er geen weg terug, alles dus op. Probeer heel vaak iets wat jullie aangeven en krijg iedere keer complimenten van de mee- eters. Bedankt mannen 😉
Gister gemaakt 2 kilo aan balletjes voor het familie diner Sinterkerstenoudennieuw, het was heerlijk en alles was op 🙂
Hai Lisanne,
Ik wil ook 2 kg gaan gebruiken…..heb je nog ingrediënten aangepast of gewoon alles verdubbeld?
Bedankt alvast! 😀
Graag wil ik even weten of je als je een kilo wilt maken, de ingrediënten ook moet verdriedubbelen?
Als je 1 kg gehakt gebruikt, zou ik de overige ingrediënten ruim verdubbelen. Wat je ook kan doen is de verhoudingen zo laten (of net iets meer) en het 2x klaarmaken, en ipv 300 g, 500 g gehakt gebruiken. Geniet ervan!
Ooh, dit ruikt lekker. Ik heb het net gemaakt
voor morgen bij de rijsttafel. Dankjewel voor het recept!
Lekker Judy, geniet van de rijsttafel! 🙂
Super recept! ben het nu voor de 2e keer aan’t maken, samen met een bami goreng recept van iemand anders! helemaal top en makkelijk, dank je wel!
Welke dosering heb ik nodig bij 1,5 kilo gehakt
Als je 1,5 kg gehakt gebruikt, zou ik de overige ingrediënten ongeveer verdrievoudigen! Het is een aftasten, kijk uit met té veel kruiden 😉